Gulasz z kociołka

Opublikowano: 31.01.2022 r., 16:31 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gulasz z kociołka nad ogniskiem
Gulasz z kociołka
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić gulasz z kociołka żeliwnego na ognisku to jesteś w odpowiednim miejscu. Z naszymi wskazówkami przyrządzisz pyszne i aromatyczne danie idealne na imprezę, szczególnie jesienną.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 220 min
217 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 13 porcji
  • Cielęcina (350 g)
  • Wołowina, stek (350 g)
  • Boczek wędzony bez kości (150 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek 4 ząbki (30 g)
  • Papryka zielona 1 sztuka (140 g)
  • Papryka czerwona 1 sztuka (230 g)
  • Papryka żółta 1 sztuka (200 g)
  • Pomidor 5 sztuk (850 g)
  • Ziemniaki średnie 5 sztuk (325 g)
  • Masło 3 łyżki (40 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 ml)
  • Koncentrat pomidorowy 1 łyżka (10 g)
  • Bulion wołowy (1000 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, sos sojowy, papryka wędzona, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
praska do czosnku, żeliwny kociołek

Przepis na gulasz z kociołka krok po kroku

Mięso i boczek pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Papryki umyj i usuń z nich gniazda nasienne i również pokrój w kostkę.

W rozgrzanym nad paleniskiem kociołku (lub w garnku) obsmaż boczek, aż zrobi się chrupiący.

Dodaj do boczku masło i oliwę. Gdy masło się rozpuści, dodaj cebulę i smaż przez kilka minut, aż się zrumieni. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dodaj do kociołka przygotowane mięso i obsmaż z każdej strony.

Wsyp przyprawy: 2 łyżki wędzonej papryki słodkiej i łyżeczkę papryki ostrej. Dodaj 3 łyżki sosu sojowego, koncentrat pomidorowy i wszystko wymieszaj.

Wlej szklankę bulionu i gotuj w ten sposób około 2 godziny na niedużym ogniu z uchyloną pokrywką. Jeśli zauważysz, że płynu ubywa, dolewaj stopniowo bulionu tak by mięso było całe w płynie.

W tym czasie pomidory umyj i podziel na ósemki. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę (jeśli nie minęły jeszcze dwie godziny gotowania to umieść je w misce z wodą).

Po dwóch godzinach dodaj ziemniaki i posól całość.

Gotuj około 15-20 minut, by ziemniaki lekko zmiękły.

Następnie dodaj papryki i pomidory i gotuj jeszcze 10 minut.

Smacznego!

Jak oceniasz przepis na gulasz z kociołka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,7% osób

Więcej informacji na temat gulaszu z kociołka

Gulasz z kociołka to niezwykle smaczne danie do przygotowania na ognisku. Można je również przygotować w domu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gulasz z kociołka żeliwnego na ognisku to jesteś w odpowiednim miejscu. Z naszymi wskazówkami przyrządzisz pyszne i aromatyczne danie idealne na imprezę, szczególnie jesienną.

Do wykonania przepisu potrzebujesz cielęciny, wołowiny, boczku, cebuli, czosnku, trzech rodzajów papryki, pomidorów, ziemniaków i dodatków takich jak masło, oliwa, koncentrat pomidorowy, sos sojowy i bulion.

Pierwszym krokiem jest przygotowanie składników. Na samym początku pokrój mięsa i cebulę w kostkę. Nad ogniskiem zawieś kociołek i na już rozgrzanym dnie podsmaż boczek. Następnie dodaj do niego masło i oliwę i usmaż na nim cebulę z czosnkiem. Gdy te składniki są już rumiane, dodaj mięso. Najlepiej robić to partiami, by szybko „zamknąć” mięso i nie doprowadzić do jego duszenia. Gdy wrzucisz całe mięso na raz, to kociołek zmniejszy swoją temperaturę, przez co całość będzie się bardziej gotować niż smażyć. Gdy mięso jest obsmażone, dodaj słodką wędzoną paprykę, ostrą paprykę, sos sojowy i koncentrat. Wszystko przemieszaj i dopiero wtedy wlej szklankę bulionu. Teraz pozostaw kociołek na ogniu na przynajmniej dwie godziny. Zostaw lekko uchyloną pokrywkę i od czasu do czasu całość przemieszaj. Gdy zauważysz, że płynu jest coraz mniej, wlewaj bulion, tak by zakrywał mięso. Po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotuj przez około 15-20 minut by ziemniaki się ugotowały, ale wciąż pozostały jędrne w środku. Na koniec dodaj oczyszczone i pokrojone w kostkę papryki i pomidory i gotuj jeszcze 10 minut. Tak by papryki nie stały się zbyt miękkie.

Przepis na gulasz z kociołka to smaczna odpowiedź na gulasz węgierski. Zawierają one podobne składniki, a mimo to różnią się smakiem. Nasz gulasz z kociołka możesz przygotować również w garnku z grubym dnem lub w garnku żeliwnym. Każdy sposób wykonania jest dobry, a na Twoim stole pojawi się pyszny, mięsny gulasz.

Alergeny w gulaszu z kociołka

Lista alergenów dla gulaszu z kociołka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion wołowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze gulaszu z kociołka

na 100g gotowej potrawy

Mięso można spożywać około 3-4 w tygodniu, z czego 1-2 razy może być to tzw. mięso czerwone. Odpowiednia równowaga pomiędzy daniami mięsnymi i roślinnymi zapewni odpowiednie odżywienie organizmu, a co za tym idzie- zdrowie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
87.11
217.78
Białko (g)
6.49
16.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
3.89
9.71
Węglowodany przyswajalne (g)
3.13
7.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.76
1.90

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
5.12
12.79
Tłuszcze nasycone (g)
2.44
6.10
Tłuszcze nienasycone (g)
2.68
6.69
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.21
5.53
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.46
1.16
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
18.77
46.93

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
28.31
70.77
Witamina B6 (mg)
0.21
0.53
Witamina B12 (µg (mcg))
0.44
1.09
Witamina C (mg)
25.70
64.25
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.39
Witamina E (mg)
0.34
0.86
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
7.80
19.51
Tiamina (mg)
0.07
0.16
Ryboflawina (mg)
0.08
0.20
Niacyna (mg)
2.16
5.39
Foliany (µg (mcg))
11.24
28.09
Beta karoten (µg (mcg))
217.75
544.38

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
212.48
531.21
Potas (mg)
214.06
535.14
Wapń (mg)
11.75
29.37
Fosfor (mg)
73.51
183.77
Magnez (mg)
13.34
33.35
Żelazo (mg)
0.64
1.60
Cynk (mg)
0.94
2.36
Miedź (mg)
0.06
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z kociołka 60
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu z kociołka

Koszt składników
195.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cielęcina
350 g
28.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
19.60
Za 350 g
Wołowina, stek
350 g
36.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
50.40
Za 350 g
Boczek wędzony bez kości
150 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.75
Za 150 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
30 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Papryka zielona
140 g
1 sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 140 g
Papryka czerwona
230 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Papryka żółta
200 g
1 sztuka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 200 g
Pomidor
850 g
5 sztuk
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 6
11.33
Za 850 g
Ziemniaki średnie
325 g
5 sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.30
Za 325 g
Masło
40 g
3 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koncentrat pomidorowy
10 g
1 łyżka
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 10 g
Bulion wołowy
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Koszt składników
195.00