Przepis na strogonow wołowy krok po kroku
- Udziec wołowy 1000 g
- Cebula 400 g 4 duże sztuki
- Pieczarki 300 g 10 średnich sztuk
- Papryka czerwona 300 g 1 duża sztuka
- Pomidory w puszce 800 g
- Olej rzepakowy 100 ml
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.
Pokrój udziel wołowy w paski długości około 4-5 cm.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj udziec i smaż 5-6 minut.
Wlej 300 ml wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i duś pod przykryciem przez 20-25 minut.
Pokrój pieczarki.
Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
Dodaj pieczarki i paprykę do garnka, dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.
Wlej pomidory z puszki i gotuj przez 20 minut.
Podawaj z gotowanymi ziemniakami lub kaszą.
-
Strogonow
-
Strogonow wieprzowy
-
Strogonow drobiowy
-
Zupa strogonow
-
Strogonow z kurczaka
-
Strogonow ze schabu
-
Strogonow z wieprzowiny
-
Strogonow z indyka
-
Strogonow wieprzowy z łopatki
-
Strogonow z boczniaka
-
Gulasz z kociołka
-
Gulasz strogonow
-
Strogonow z szynki
-
Strogonow z pieczarkami
-
Kluski do strogonowa
-
Strogonow Thermomix
-
Strogonow z karkówki
-
Strogonow wegetariański
-
Strogonow

(liczba kalorii)
Strogonow wołowy - cechy przepisu
Więcej o strogonowie wołowym
Strogonow wołowy to bardzo dobry pomysł na pyszne danie obiadowe. Smaczny tradycyjny strogonow to danie jednogarnkowe. Bardzo często podaje się go jako zupę gulaszową, jednak lepiej zrobić z niego gęsty, pikantny gulasz. Przepis na strogonow wołowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go ugotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: udziec wołowy, cebula, papryka czerwona, pieczarki, czosnek, papryka słodka, papryka ostra, olej rzepakowy, pomidory w puszce, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.
Jak zrobić strogonow wołowy? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę. Pokrój udziel wołowy w paski długości około 4-5 cm. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj udziec i smaż 5-6 minut. Wlej wodę, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i duś pod przykryciem przez 20-25 minut. Pokrój pieczarki. Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Dodaj pieczarki i paprykę do garnka, dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Wlej pomidory z puszki i gotuj przez 20 minut. Podawaj z gotowanymi ziemniakami lub kaszą.
Udziec wołowy to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Udziec zawiera małą ilość tłuszczu i jest mięsem bogatym w witaminy z grupy B, dużą ilość żelaza oraz potasu i sodu. Białko jest makroskładnikiem niezbędnym w codziennym funkcjonowaniu. Potrzebne jest ono do procesów regeneracyjnych naszego ciała. Białko bierze także udział w syntezie enzymów i hormonów. Pieczarki są grzybami łatwo dostępnymi. Można je kupić przez cały rok w prawie każdym sklepie spożywczym. Pieczarki są tanie i dlatego najczęściej wybieramy je jako składnik naszych potraw. Pieczarki są nisko kaloryczne i świetnie sprawdzają się jako źródło błonnika w diecie redukcyjnej.
Podsumowując pyszny strogonow jest dobry na wiele okazji, np. na obiad podany podczas spotkania rodzinnego. Można go podać także jako zupę gulaszową, wystarczy dodać ziemniaki i wlać więcej wody. Potrawę możesz przygotować z innego kawałka mięsa wołowego, zwróć jednak uwagę na czas jego obróbki termicznej, mięso musi być miękkie.
Wartości odżywcze strogonowa wołowego
Energia i białka
(580g)
Węglowodany w strogonowie wołowym
(580g)
Tłuszcze
(580g)
Witaminy w przepisie na strogonow wołowy
(580g)
Składniki mineralne w przepisie na strogonow wołowy
(580g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w strogonowie wołowym
Lista alergenów dla strogonowa wołowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na strogonow wołowy