Strogonow wołowy

Opublikowano: 03.02.2022 r., 8:46 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Strogonow wołowy znajduje się w patelni, w której został przygotowany.
Strogonow wołowy
Strogonow wołowy to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Wołowy strogonow można podać także podczas wieczorów ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
596 kcal
Kcal w porcji
580 g
Wielkość porcji
27
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Udziec wołowy (1000 g)
  • Cebula 4 duże sztuki (400 g)
  • Pieczarki 10 średnich sztuk (300 g)
  • Papryka czerwona 1 duża sztuka (300 g)
  • Pomidory w puszce (800 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na strogonow wołowy krok po kroku

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.

Pokrój udziel wołowy w paski długości około 4-5 cm.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj udziec i smaż 5-6 minut.

Wlej 300 ml wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i duś pod przykryciem przez 20-25 minut.

Pokrój pieczarki.

Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.

Dodaj pieczarki i paprykę do garnka, dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.

Wlej pomidory z puszki i gotuj przez 20 minut.

Podawaj z gotowanymi ziemniakami lub kaszą.

Jak oceniasz przepis na strogonow wołowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,8% osób

Więcej informacji na temat strogonowa wołowego

Strogonow wołowy to bardzo dobry pomysł na pyszne danie obiadowe. Smaczny tradycyjny strogonow to danie jednogarnkowe. Bardzo często podaje się go jako zupę gulaszową, jednak lepiej zrobić z niego gęsty, pikantny gulasz. Przepis na strogonow wołowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go ugotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: udziec wołowy, cebula, papryka czerwona, pieczarki, czosnek, papryka słodka, papryka ostra, olej rzepakowy, pomidory w puszce, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.

Jak zrobić strogonow wołowy? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę. Pokrój udziel wołowy w paski długości około 4-5 cm. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj udziec i smaż 5-6 minut. Wlej wodę, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i duś pod przykryciem przez 20-25 minut. Pokrój pieczarki. Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Dodaj pieczarki i paprykę do garnka, dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Wlej pomidory z puszki i gotuj przez 20 minut. Podawaj z gotowanymi ziemniakami lub kaszą.

Udziec wołowy to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Udziec zawiera małą ilość tłuszczu i jest mięsem bogatym w witaminy z grupy B, dużą ilość żelaza oraz potasu i sodu. Białko jest makroskładnikiem niezbędnym w codziennym funkcjonowaniu. Potrzebne jest ono do procesów regeneracyjnych naszego ciała. Białko bierze także udział w syntezie enzymów i hormonów. Pieczarki są grzybami łatwo dostępnymi. Można je kupić przez cały rok w prawie każdym sklepie spożywczym. Pieczarki są tanie i dlatego najczęściej wybieramy je jako składnik naszych potraw. Pieczarki są nisko kaloryczne i świetnie sprawdzają się jako źródło błonnika w diecie redukcyjnej.

Podsumowując pyszny strogonow jest dobry na wiele okazji, np. na obiad podany podczas spotkania rodzinnego. Można go podać także jako zupę gulaszową, wystarczy dodać ziemniaki i wlać więcej wody. Potrawę możesz przygotować z innego kawałka mięsa wołowego, zwróć jednak uwagę na czas jego obróbki termicznej, mięso musi być miękkie.

Alergeny w strogonowie wołowym

Lista alergenów dla strogonowa wołowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na strogonow wołowy

Wartości odżywcze strogonowa wołowego

na 100g gotowej potrawy

Strogonow wołowy to danie zawierające dużą ilość pełnowartościowego białka zwierzęcego. Potrawa jest pikantna, więc nie powinny jej spożywać dzieci i osoby starsze. Danie zawiera sporą ilość błonnika pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(580g)
Energia (kcal)
102.76
596.00
Białko (g)
7.61
44.15

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(580g)
Węglowodany (g)
4.26
24.71
Węglowodany przyswajalne (g)
3.18
18.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.08
6.26

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(580g)
Tłuszcz (g)
6.30
36.53
Tłuszcze nasycone (g)
1.79
10.39
Tłuszcze nienasycone (g)
4.51
26.15
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.33
19.34
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.17
6.80
Cholesterol (mg)
26.90
156.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(580g)
Witamina A (µg (mcg))
19.28
111.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.27
1.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.44
2.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
16.99
98.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.01
Witamina E (mg)
0.60
3.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
1.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.74
21.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.21
99.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
203.72
1181.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(580g)
Sód (mg)
79.00
458.20
Potas (mg)
269.14
1561.00
Wapń (mg)
17.27
100.19
Fosfor (mg)
96.48
559.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.34
100.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.75
4.37
Cynk (mg)
1.06
6.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny strogonowa wołowego 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania strogonowa wołowego

Koszt składników
74.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udziec wołowy
1000 g
23.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
46.00
Za 1000 g
Cebula
400 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Pieczarki
300 g
10 średnich sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Papryka czerwona
300 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 300 g
Pomidory w puszce
800 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
74.60