Strogonow Thermomix

Opublikowano: 21.03.2022 r., 23:15 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Strogonow Thermomix w ciemnym naczyniu na drewnianej desce
Strogonow Thermomix
Strogonow Thermomix to danie na obiad, które koniecznie powinniście wykonać. Jest niesamowicie bogaty w mięso i warzywa, a tym samym pyszne i sycące.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 170 min
245 kcal
Kcal w porcji
360 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Koncentrat pomidorowy (30 g)
  • Pomidory w puszce (400 g)
  • Polędwica wołowa (500 g)
  • Bulion wołowy (400 ml)
  • Ziemniaki późne (150 g)
  • Pieczarki (250 g)
  • Cebula (100 g)
  • Ogórek kiszony (100 g)
  • Papryka czerwona (240 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Czosnek (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
thermomix, kopystka (thermomix)

Przepis na strogonow z thermomixa krok po kroku

W naczyniu Thermomixa umieść cebulę i czosnek. Rozdrobnij 4 sekundy / obroty 5. Zgarnij na dno naczynia, używając kopystki.

Dodaj oliwę, 2 łyżki słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki papryki ostrej, łyżeczkę majeranku i podduś przez 4 minuty / Varoma / obroty 1.

Pieczarki oczyść, pokrój w ćwiartki i dodaj do naczynia Thermomixa. Podduś przez 5 minut / Varoma / obroty 1.

Mięso umyj, osusz i pokrój na 2 cm kawałki. Dodaj do naczynia Thermomixa razem z koncentratem pomidorowym. Duś przez 10 minut / 120 stopni / obroty 1.

Dodaj pomidory z puszki, bulion, 1,5 łyżeczki soli, dużą szczyptę pieprzu, 3 liście laurowe i 3 kulki ziela angielskiego. Gotuj 40 minut / 100 stopni / obroty "łyżeczka".

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Dodaj do naczynia Thermomixa. Gotuj przez 10 minut / 100 stopni / obroty 1.

Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i gotuj przez 8 minut / 100 stopni / obroty 1.

Teraz dodaj ogórki kiszone pokrojone w plasterki i gotuj jeszcze przez 1 minutę / 90 stopni / obroty 1.

Jak oceniasz przepis na strogonow z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,1% osób

Więcej informacji na temat strogonow z thermomixa

Strogonow Thermomix to danie na obiad, które koniecznie powinniście wykonać. Jest niesamowicie bogaty w mięso i warzywa, a tym samym pyszne i sycące.

Ta tradycyjne danie jest lekko pikantne. Jeśli chcesz, możesz dodać więcej ostrej papryki. Ten prosty przepis na strogonow z Thermomixa na pewno Wam zasmakuje.

Na początku podduś cebulę z czosnkiem i przyprawami na oliwie. Dodaj pieczarki i ponownie podduś. Teraz dołóż pokrojone w kostkę mięso i koncentrat pomidorowy. Znów podduś. Wlej pomidory, bulion i pozostałe przyprawy i gotuj przez 40 minut. Kolejno dodaj ziemniaki, paprykę i ogórki. Gotowy strogonow podawaj z pieczywem, bułkami gotowanymi na parze (parowcami), plackami ziemniaczanymi lub kaszą.

Tak przygotowane pyszne danie będzie świetna na obiad z rodziną lub na imprezę ze znajomymi.

Aby strogonow był jeszcze bardziej domowy to bulion do jego wykonania możesz zrobić samodzielnie. Potrzebujesz cebulę, marchew, selera, kapustę, pora, suszone grzyby i przyprawy. Koniecznie będzie również mięso wołowe. Cebulę najpierw opal, po czym z resztą warzyw i mięsem wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj przynajmniej 2 godziny na małym ogniu. Pod koniec dopraw solą i gotowe. Możesz przygotować większą ilość takiego bulionu i zamrozić. Dzięki temu każdy pomysł na obiad z dodatkiem bulionu wykonasz jeszcze szybciej.

Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić strogonow w Thermomixie i to dobre danie zagości na Waszym stole na długo. Nie jest zbyt szybkie w przygotowaniu, ale warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie. Tym bardziej że mimo wszystko jest proste w wykonaniu. Koniecznie wypróbujcie ten sprawdzony przepis.

Wołowina zaliczana jest do szlachetnego gatunku mięs. Rozpoznawalna jest głównie przez swój czerwony kolor, a także smak. Zaliczana jest do jednych z głównych źródeł witaminy B12, B1 oraz B6. Zawiera również dużo żelaza i cynku.

Alergeny w strogonow z thermomixa

Lista alergenów dla strogonow z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion wołowy

Wartości odżywcze strogonow z thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Wołowina jest mięsem bogatym w żelazo i witaminę B12.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(360g)
Energia (kcal)
68.08
245.09
Białko (g)
5.57
20.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(360g)
Węglowodany (g)
4.47
16.09
Węglowodany przyswajalne (g)
3.45
12.40
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.02
3.69

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(360g)
Tłuszcz (g)
3.31
11.93
Tłuszcze nasycone (g)
1.29
4.63
Tłuszcze nienasycone (g)
2.03
7.30
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.70
6.13
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.33
1.17
Cholesterol (mg)
17.65
63.53

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(360g)
Witamina A (µg (mcg))
20.52
73.89
Witamina B6 (mg)
0.22
0.78
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
1.05
Witamina C (mg)
17.93
64.53
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.01
Witamina E (mg)
0.66
2.37
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.06
0.20
Ryboflawina (mg)
0.14
0.51
Niacyna (mg)
2.91
10.47
Foliany (µg (mcg))
14.67
52.83
Beta karoten (µg (mcg))
215.74
776.67

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(360g)
Sód (mg)
175.43
631.56
Potas (mg)
248.16
893.37
Wapń (mg)
13.89
50.00
Fosfor (mg)
75.62
272.22
Magnez (mg)
14.61
52.60
Żelazo (mg)
0.68
2.46
Cynk (mg)
0.75
2.72
Miedź (mg)
0.12
0.42
Mangan (mg)
0.06
0.23
Brak danych dla: pieczarki, cebula, papryka czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny strogonow z thermomixa 80
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania strogonow z thermomixa

Koszt składników
121.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Koncentrat pomidorowy
30 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 30 g
Pomidory w puszce
400 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Polędwica wołowa
500 g
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
60.00
Za 500 g
Bulion wołowy
400 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
8.57
Za 400 ml
Ziemniaki późne
150 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 150 g
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ogórek kiszony
100 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 100 g
Papryka czerwona
240 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
121.30