Przepis na kluski do strogonowa krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, oregano
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duża miska, malakser

Ziemniaki obierz ze skórki i umieść w garnku.

Wlej wodę, wsyp sól i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.

Odcedź ziemniaki i odstaw do wystudzenia.

Umieść je w malakserze i rozdrobnij.

Przełóż do miski, dodaj jajko, sól, oregano, mąkę ziemniaczaną i posiekaną natkę pietruszki.

Zagnieć gładkie ciasto i formuj kluseczki o dowolnym kształcie.

W garnku zagotuj około 5 litrów wody z solą.

Na wrzątek wkładaj kluski i gotuj przez 5 minut, gdy będą gotowe, zaczną wypływać.

Kluseczki podawaj na dużym talerzu z dodatkiem sosu.

Kluski do strogonowa podane w miseczce z dodatkiem sosu.
Kluski do strogonowa
Koszt przygotowania dania
10.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
317 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
82

Kluski do strogonowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kluskach do strogonowa

Kluski do strogonowa prosty przepis na smaczne danie. Kluseczki to bardzo dobry pomysł na szybkie do zrobienia mięciutkie kluseczki, które posłużą jako dodatek do wielu różnych gulaszy mięsnych lub warzywnych. Przepis na kluski do strogonowa jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia klusek potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: ziemniaki, mąka ziemniaczana, natka pietruszki, jajko, oregano, sól, pieprz.

Jak zrobić kluski do strogonowa? Ziemniaki obierz ze skórki i umieść w garnku. Wlej wodę, wsyp sól i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Odcedź ziemniaki i odstaw do wystudzenia. Umieść je w malakserze i rozdrobnij. Przełóż do miski, dodaj jajko, sól, oregano, mąkę ziemniaczaną i posiekaną natkę pietruszki. Zagnieć gładkie ciasto i formuj kluseczki o dowolnym kształcie. W garnku zagotuj około 5 litrów wody z solą. Na wrzątek wkładaj kluski i gotuj przez 5 minut, gdy będą gotowe, zaczną wypływać. Kluseczki podawaj na dużym talerzu z dodatkiem sosu.

Ziemniaki użyte do przygotowania klusek to bardzo popularne na całym świecie warzywo. Ziemniaki były podstawą diety biednych ludzi i pasterzy. Większość potraw ma swój początek właśnie w kuchni ludzi biednych. Ziemniaki mają różne odmiany i zawartość skrobi. Właśnie ona klasyfikuje ziemniaki pod względem użytkowości do przygotowania potraw. Ziemniaki zawierają skrobię oporną, czyli taką, która nie ulega trawieniu. Są także źródłem potasu niezbędnego składnika mineralnego do prawidłowej pracy serca oraz utrzymania odpowiedniego ciśnienia krwi. Potas odpowiada także za funkcjonowanie gospodarki wodno-elektrolitowej.

Podsumowując szybkie i pyszne kluseczki sprawdzą się jako dodatek do gulaszu. Kluseczki mają cudowny ziołowy aromat i można je podać z lekkim sosem warzywnym lub odrobiną masła. Łatwe kluski można przygotować z ziemniaków po obiedzie z poprzedniego dnia. Kluski są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni i odsmażyć na maśle lub oleju.

Wartości odżywcze klusek do strogonowa

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kalorie)
93.53 kcal
318.00 kcal
Białko
2.96 g
10.08 g
Fenyloalanina
0.09 mg
0.30 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany w kluskach do strogonowa

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany
19.28 g
65.56 g
Węglowodany przyswajalne
17.12 g
58.21 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.16 g
7.36 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz
0.72 g
2.44 g
Tłuszcze nasycone
0.31 g
1.06 g
Tłuszcze nienasycone
0.41 g
1.38 g
Tłuszcze jednonasycone
0.24 g
0.82 g
Tłuszcze wielonasycone
0.17 g
0.56 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Cholesterol
23.79 mg
80.89 mg

Witaminy w przepisie na kluski do strogonowa

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina A
17.58 µg (mcg)
59.76 µg (mcg)
Witamina B6
0.31 mg
1.05 mg
Witamina B12
0.06 µg (mcg)
0.19 µg (mcg)
Witamina C
19.68 mg
66.90 mg
Witamina D
0.13 µg (mcg)
0.43 µg (mcg)
Witamina E
0.09 mg
0.30 mg
Retinol
10.23 µg (mcg)
34.79 µg (mcg)
Tiamina
0.08 mg
0.29 mg
Ryboflawina
0.06 mg
0.20 mg
Niacyna
1.12 mg
3.79 mg
Foliany
19.90 µg (mcg)
67.66 µg (mcg)
Beta karoten
88.95 µg (mcg)
302.44 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kluski do strogonowa

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód
17.85 mg
60.69 mg
Potas
435.64 mg
1481.17 mg
Wapń
19.48 mg
66.22 mg
Fosfor
71.20 mg
242.07 mg
Magnez
24.72 mg
84.05 mg
Żelazo
0.99 mg
3.37 mg
Cynk
0.39 mg
1.32 mg
Miedź
0.11 mg
0.38 mg
Mangan
0.15 mg
0.50 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny klusek do strogonowa 82
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kluskach do strogonowa

Lista alergenów dla klusek do strogonowa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania klusek do strogonowa

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1500 g
15 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 6
6.00
Za 1500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Mąka ziemniaczana
80 g
8 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 80 g
Koszt składników
19.00
Jak oceniasz przepis na kluski do strogonowa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób