Kluski do strogonowa

Opublikowano: 21.03.2022 r., 9:02 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kluski do strogonowa podane w miseczce z dodatkiem sosu.
Kluski do strogonowa
Kluski do strogonowa to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do gulaszu wołowego oraz innych dań z dodatkiem sosu. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na mięciutkie kluseczki ziemniaczane.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 40 min
317 kcal
Kcal w porcji
340 g
Wielkość porcji
82
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Ziemniaki późne 15 średnich sztuk (1500 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (30 g)
  • Mąka ziemniaczana 8 płaskich łyżek stołowych (80 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, oregano
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, malakser

Przepis na kluski do strogonowa krok po kroku

Ziemniaki obierz ze skórki i umieść w garnku.

Wlej wodę, wsyp sól i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.

Odcedź ziemniaki i odstaw do wystudzenia.

Umieść je w malakserze i rozdrobnij.

Przełóż do miski, dodaj jajko, sól, oregano, mąkę ziemniaczaną i posiekaną natkę pietruszki.

Zagnieć gładkie ciasto i formuj kluseczki o dowolnym kształcie.

W garnku zagotuj około 5 litrów wody z solą.

Na wrzątek wkładaj kluski i gotuj przez 5 minut, gdy będą gotowe, zaczną wypływać.

Kluseczki podawaj na dużym talerzu z dodatkiem sosu.

Jak oceniasz przepis na kluski do strogonowa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat klusek do strogonowa

Kluski do strogonowa prosty przepis na smaczne danie. Kluseczki to bardzo dobry pomysł na szybkie do zrobienia mięciutkie kluseczki, które posłużą jako dodatek do wielu różnych gulaszy mięsnych lub warzywnych. Przepis na kluski do strogonowa jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia klusek potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: ziemniaki, mąka ziemniaczana, natka pietruszki, jajko, oregano, sól, pieprz.

Jak zrobić kluski do strogonowa? Ziemniaki obierz ze skórki i umieść w garnku. Wlej wodę, wsyp sól i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Odcedź ziemniaki i odstaw do wystudzenia. Umieść je w malakserze i rozdrobnij. Przełóż do miski, dodaj jajko, sól, oregano, mąkę ziemniaczaną i posiekaną natkę pietruszki. Zagnieć gładkie ciasto i formuj kluseczki o dowolnym kształcie. W garnku zagotuj około 5 litrów wody z solą. Na wrzątek wkładaj kluski i gotuj przez 5 minut, gdy będą gotowe, zaczną wypływać. Kluseczki podawaj na dużym talerzu z dodatkiem sosu.

Ziemniaki użyte do przygotowania klusek to bardzo popularne na całym świecie warzywo. Ziemniaki były podstawą diety biednych ludzi i pasterzy. Większość potraw ma swój początek właśnie w kuchni ludzi biednych. Ziemniaki mają różne odmiany i zawartość skrobi. Właśnie ona klasyfikuje ziemniaki pod względem użytkowości do przygotowania potraw. Ziemniaki zawierają skrobię oporną, czyli taką, która nie ulega trawieniu. Są także źródłem potasu niezbędnego składnika mineralnego do prawidłowej pracy serca oraz utrzymania odpowiedniego ciśnienia krwi. Potas odpowiada także za funkcjonowanie gospodarki wodno-elektrolitowej.

Podsumowując szybkie i pyszne kluseczki sprawdzą się jako dodatek do gulaszu. Kluseczki mają cudowny ziołowy aromat i można je podać z lekkim sosem warzywnym lub odrobiną masła. Łatwe kluski można przygotować z ziemniaków po obiedzie z poprzedniego dnia. Kluski są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni i odsmażyć na maśle lub oleju.

Alergeny w kluskach do strogonowa

Lista alergenów dla klusek do strogonowa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze klusek do strogonowa

na 100g gotowej potrawy

Kluski do strogonowa to przede wszystkim źródło węglowodanów złożonych, które w sposób jednostajny podnoszą poziom glukozy we krwi. Kluseczki są źródłem błonnika pokarmowego oraz skrobi opornej zawartej w ziemniakach.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kcal)
93.53
318.00
Białko (g)
2.96
10.08
Fenyloalanina (mg)
0.09
0.30
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany (g)
19.28
65.56
Węglowodany przyswajalne (g)
17.12
58.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.16
7.36

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz (g)
0.72
2.44
Tłuszcze nasycone (g)
0.31
1.06
Tłuszcze nienasycone (g)
0.41
1.38
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.24
0.82
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.17
0.56
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
23.79
80.89

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina A (µg (mcg))
17.58
59.76
Witamina B6 (mg)
0.31
1.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.19
Witamina C (mg)
19.68
66.90
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.43
Witamina E (mg)
0.09
0.30
Retinol (µg (mcg))
10.23
34.79
Tiamina (mg)
0.08
0.29
Ryboflawina (mg)
0.06
0.20
Niacyna (mg)
1.12
3.79
Foliany (µg (mcg))
19.90
67.66
Beta karoten (µg (mcg))
88.95
302.44

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód (mg)
17.85
60.69
Potas (mg)
435.64
1481.17
Wapń (mg)
19.48
66.22
Fosfor (mg)
71.20
242.07
Magnez (mg)
24.72
84.05
Żelazo (mg)
0.99
3.37
Cynk (mg)
0.39
1.32
Miedź (mg)
0.11
0.38
Mangan (mg)
0.15
0.50
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny klusek do strogonowa 82
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klusek do strogonowa

Koszt składników
19.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1500 g
15 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 6
6.00
Za 1500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Mąka ziemniaczana
80 g
8 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 80 g
Koszt składników
19.00