Strogonow

strogonow

Strogonow to jednogarnkowe danie, które zalicza się do popularnych potraw z pogranicza kuchni rosyjskiej i francuskiej. Prawidłowo powinno się przygotowywać je z mięsa wołowego, a dokładnie z pokrojonej w paski polędwicy. Strogonow jest rozgrzewającą potrawą, a więc idealną na jesienne i zimowe, chłodne dni. Smakuje i prezentuje się wyjątkowo wykwintnie, dlatego też wiele osób serwuje strogonowa na przyjęciach jako popisowe danie główne.

Strogonow - polecane przepisy

Strogonow - pozostałe przepisy

Strogonow – proste przepisy na wyjątkowego strogonowa

Strogonow to popularne danie jednogarnkowe, które przyrządza się z wołowiny. Najważniejsze w potrawie jest oczywiście mięso, a dokładnie wąskie i długie paski polędwicy, które smaży się w specyficzny sposób z pieczarkami i cebulą. Dodając inne składniki, m.in. ogórki kiszone i przecier pomidorowy, danie zmienia się w dobry i niezwykle pożywny gulasz wołowy. Jak zrobić sos na strogonowa? Który podstawowy przepis na to danie jest najlepszy? Sprawdź najważniejsze informacje na temat strogonowa i przygotuj pyszny posiłek dla całej rodziny!

Przepis na gulasz ze strogonowa – sprawdź, jak zrobić oryginalny strogonow

Jak powstał pomysł na strogonowa? Historia jednogarnkowego dania

Strogonow już dawno zyskał na świecie szerokie grono sympatyków. Oryginalna, francuska nazwa potrawy to boeuf Stroganow. W tłumaczeniu na język polski pierwszy człon nazwy dania oznacza wołowinę. Drugi z kolei jest hołdem dla dyplomaty z XIX wieku, mianowicie rosyjskiego hrabiego Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa. Mimo że nazwa potrawy zapisywana jest z błędem (zamiast „boeuf stroganow” w kartach menu zawsze pojawia się „strogonow”), w większości krajów na świecie właśnie tak określa się dziś słynną jednogarnkową potrawę.

O samym strogonowie należy wiedzieć, że jest daniem typowo mięsnym. Jego bazą jest bowiem pokrojone w wąskie i długie paski mięso wołowe, a także różnego rodzaju warzywa i przyprawy. Zanim jednak przejdziemy do sprawdzonych przepisów na strogonowa, warto poznać historię stworzenia tej potrawy. Jak już wiesz, nazwa dania wzięła się od nazwiska Aleksandra Stroganowa, który był oficerem rosyjskim w czasie trwania wojen napoleońskich. Stroganow miał ponoć niewierną narzeczoną, która ciągle go zdradzała. Gdy Aleksandr dowiedział się o poczynaniach swojej ukochanej, straszliwie się rozzłościł. Złapał szablę i machał nią na wszystkie strony, krzycząc, że zabije kochanka swojej damy. Kucharz Stroganowa doskonale znał wybuchową osobowość Aleksandra. Przybiegł więc do niego z ogromnym kawałkiem wołowiny, zalecając rozzłoszczonemu mężczyźnie posiekać ją na kawałki. Szabla poszła w ruch, mięso zostało niemal w locie pokrojone na równe, wąskie i długie paski. Kucharz postanowił zebrać mięso i, aby się nie zmarnowało, podsmażył je i poddusił razem z warzywami, które akurat miał w kuchni.

Wieczorem kucharz podał kolację Stroganowowi, zrobioną z posiekanego oraz podduszonego mięsa z warzywami. Oficer rosyjski tak bardzo zachwycił się daniem, że machnął ręką na zachowanie swojej ukochanej. Stwierdzić miał ponoć, że „jak nie ta, to inna, ale dobre jedzenie jest podstawą”. Można więc uznać, że słynna potrawa z wołowiny powstała dzięki… zdradzie Aleksandra Stroganowa przez ukochaną. Potrawa oczywiście z biegiem lat ewoluowała. Poza głównym jej elementem (wołowiną) zmieniały się w strogonowie składniki i przyprawy. Danie było wielokrotnie ulepszane i modyfikowane. W Polsce potrawę na przykład najczęściej robi się z sosem pomidorowym, śmietaną, ogórkiem, papryką i pieczarkami.

Kilka ciekawostek na temat strogonowa – czy potrawa jest zdrowa?

Strogonow jest jedną z najpopularniejszych potraw na całym świecie. Największym uznaniem danie cieszy się w Wielkiej Brytanii oraz w Stanach Zjednoczonych. W tych państwach podaje się je zwykle w towarzystwie ryżu. W niektórych krajach z kolei serwuje się potrawę z kawałkami mięsa drobiowego, a także pieczonymi ziemniakami, które stanową ciekawy dodatek do dania. Różnorodność serwowania tej potrawy na świecie świadczy o tym, jak bardzo jest ona popularna i lubiana przez ludzi.

Mogłoby się wydawać, że jedzenie tłustych posiłków mięsnych, w których dominuje gęsty i ciężkostrawny sos, jest jednym z najbardziej szkodliwych czynników w życiu. Spożywanie takich potraw może znacznie podnosić cholesterol, a także przyczyniać się do rozwoju licznych chorób serca. Okazuje się jednak, że sporadyczne jedzenie strogonowa wcale nie musi być takie złe. Wołowina jest przecież źródłem białka i to w dodatku pełnowartościowym, które stanowi niezwykle istotny budulec mięśni każdego z nas. Jest również nieocenionym źródłem energii. W wołowinie znajdują się także witaminy z grupy B, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Właśnie dlatego strogonow może być zdrowy – pod warunkiem jednak, że będzie jedzony wyłącznie sporadycznie.

Najlepszy podstawowy przepis na strogonowa – sprawdź, jak zrobić go krok po kroku

W celu przyrządzenia strogonowa należy przygotować przede wszystkim polędwicę wołową, cebulę, grzyby leśne (ewentualnie pieczarki), przecier pomidorowy, mąkę, wodę i przyprawy do smaku. Wszystkie te elementy będą niezbędne do utworzenia przepysznego dania, jakim bez wątpienia jest strogonow. Potrawa świetnie smakuje wzbogacona również o paprykę, ogórek konserwowy, marchewkę, czosnek bądź inne warzywa, tworzące wspólnie pożywny i aromatyczny gulasz wołowy. Nie można oczywiście zapominać o przyprawach, które w odpowiedniej kompozycji dodadzą daniu wyrazistości.

Wołowinę należy porządnie umyć, a następnie pokroić ją na długie paski. Każdy z nich powinien mieć mniej więcej centymetr szerokości. Powinieneś dokładnie oprószyć mięso mąką i szczyptą soli. W następnej kolejności posiekaj warzywa, a także obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Wyciągnij garnek z grubym dnem i wlej do niego oliwę albo masło klarowane – niech będzie to jedna duża łyżka. Smaż cebulę przez ok. 2 minuty, dodaj do niej wołowinę. Następnie podsmażaj całość jeszcze przez kilka minut. Następnie dorzuć na patelnię leśne grzyby lub pieczarki i przykryj wszystko pokrywką. Po 5 minutach duszenia ze sobą wszystkich składników dolej wody i doprowadź całość do wrzenia. Podgotuj składniki jeszcze przez kilka minut, po czym dodaj przecier pomidorowy, a także przyprawy do smaku.

Strogonow to danie jednogarnkowe, które ma bardzo gęstą konsystencję. Oczywiście gęstość potrawy zawsze uzależniona będzie od ilości produktów, jakie znajdą się w daniu – im więcej ich będzie, tym gęstsze stanie się danie. Strogonowa podawać można saute albo z różnymi dodatkami (np. kaszą, makaronem, pieczywem albo ziemniakami). Jako że potrawa ma formę gulaszu, powinno się serwować ją w miseczce albo innym możliwie głębokim naczyniu. To konieczne, aby podczas konsumpcji móc dobrze zmieszać ze sobą wszystkie składniki, które stanowią danie.

Dobry przepis na strogonowa – najważniejsze informacje o strogonowie

Ciekawostki na temat strogonowa – czy o nich wiedziałeś?

Strogonow jest bardzo popularnym daniem na całym świecie. Można byłoby więc uznać, że wiemy o nim już wszystko. Czy jest to jednak prawda? Okazuje się, że potrawa skrywa wiele różnych tajemnic. Oto kilka ciekawostek na temat strogonowa, o których wcześniej mogłeś nie słyszeć.

  1. Według biblijnej historii strogonow dawniej był posiłkiem dla biednych. Ponoć Aleksandr Stroganow często urządzał obiady dla ludzi, których nie stać było na dobrej jakości jedzenie i serwował im właśnie strogonowa.
  2. Niektórzy uważają, że strogonow powstał na życzenie cara Aleksandra I Romanowa, który chciał podarować potrawę rodzinie Stroganowów. Car był ponoć potężnie zadłużony u właśnie tej zamożnej rodziny, więc wpadł na pomysł, że udobrucha ją pysznym daniem – strogonowem, nazwanym tak na cześć rodziny, która udzieliła Romanowowi kredytu.
  3. W 1871 roku powstał pierwszy drukowany przepis na strogonowa. Znalazł się on w rosyjskiej książce kulinarnej Eleny Iwanowej Mołokowicz, zatytułowanej „Prezent dla młodej pani domu”.
  4. W Stanach Zjednoczonych strogonow stał się popularny w latach 50-tych. Mówi się, że danie zostało rozpowszechnione w Ameryce dzięki Rosjanom i chińskim imigrantom.
  5. Mimo że pełną poprawną nazwą dania jest boeuf Stroganow, w Polsce oraz wielu innych państwach świata potrawa od lat nazywana jest w kartach menu po prostu „strogonow”. Nawet Wielki słownik wyrazów obcych PWN informuje, iż nazwa ta jest jak najbardziej poprawna.

Przepis na strogonowa z pieczarkami i śmietaną – doskonały pomysł na rodzinny obiad!

Tradycyjny przepis na strogonowa jest bardzo pyszny. Nie jest to jednak jedyna możliwa i słuszna opcja przygotowania tego ciekawego dania. Warto spróbować potrawy również w innej, niecodziennej wersji – takiej, która będzie interesującą alternatywą dla standardowego strogonowa. W chłodne dni warto przyrządzić pożywny, rozgrzewający i jednogarnkowy posiłek dla całej rodziny. Jedną z najlepszych propozycji będzie strogonow z pieczarkami i śmietaną, który na pewno zachwyci wszystkich domowników jedzących mięso. Do przygotowania potrawy przyszykować należy wołowinę, pieczarki, śmietanę kremówkę, cebulę, przecier pomidorowy, mąkę pszenną, masło klarowane, olej, bulion i przyprawy do smaku (najlepiej pieprz, sól i ostrą paprykę).

Wołowinę należy umyć pod bieżącą wodą, a następnie odłożyć ją na papierowy ręcznik, aby ją odsączyć. Po dokładnym osuszeniu mięsa pokroić trzeba je w cienkie paski, które następnie obtoczyć trzeba będzie w mące. Tak przygotowane mięso wrzuca się na patelnię i smaży do momentu, aż zacznie się ono rumienić. Następnie przełożyć trzeba mięso do garnka. Kolejnym krokiem będzie pokrojenie pieczarek i cebuli. Pieczarki podsmażyć trzeba na suchej patelni, a także je posolić w momencie, gdy puszczą soki. Do patelni z pieczarkami trzeba będzie dodać również mało, a następnie podsmażyć pieczarki tak, aby wszystkie się zrumieniły. Następne należy wrzucić pieczarki go naczynia, w którym znajduje się podsmażone już mięso.

Na dokładnie tej samej patelni, na której smażone przed chwilą były pieczarki, należy podsmażyć cebulę. Potem trzeba będzie dorzucić zeszkloną cebulę do mięsa z pieczarkami. W następnej kolejności do połączonych ze sobą składników dodać trzeba przyprawy do smaku, a następnie zalać je bulionem i dusić przez ok. 2 godziny. Gdy wołowina stanie się już delikatna, wlać należy do garnka przecier pomidorowy. Po upłynięciu kilku minut do naczynia trzeba dolać śmietanę kremówkę i zagotować całość. Danie podaje się na ciepło, konieczne z ulubionymi dodatkami, na przykład z ziemniakami, makaronem, ryżem albo kaszą. Smacznego!

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto