Przepis na strogonowa z wieprzowiny krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, pieprz ziarna
To będzie niezbędne
patelnia duża, duża miska

Umyj mięso. Pokrój je w plastry, a następnie nie za duże paski.

Mięso wymieszaj w oleju i przypraw solą, pieprzem oraz papryką słodką.

Obtocz kawałki mięsa w mące.

Mięso wyłóż na rozgrzaną patelnię. Smaż około 5 minut i zdejmij mięso z patelni.

Na tej samej patelni usmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz pieczarki pokrojone w pół plastry. Przypraw solą. Smaż do zarumienienia.

Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek.

Po minucie dołóż mięso oraz wlej 500 ml domowego bulionu. Dodaj 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie i 3 ziarna czarnego pieprzu. Zagotuj.

Całość gotuj około 30 minut.

Pokrój ogórki oraz paprykę w niewielkie paski. Dodaj po 30 minutach do mięsa. Gotuj pod przykryciem kolejne 25 minut.

Gdy minie 25 minut dodaj paprykę słodką oraz koncentrat. Dopraw do smaku. Dobrze wymieszaj.

Całość podgotuj jeszcze 2 minuty. Gotowe.

Strogonow z wieprzowiny
Strogonow z wieprzowiny
Koszt przygotowania dania
27.29 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
241 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
66

Strogonow z wieprzowiny - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o strogonowie z wieprzowiny

Pyszny, sprawdzony przepis na obiad z mięsem wieprzowym to właśnie strogonow z wieprzowiny. To idealny pomysł na obiad w towarzystwie kaszy lub ziemniaków. Strogonow z wieprzowiny to słynne danie z kuchni francuskiej. Bardzo przypomina gulasz. Przepis na strogonow z wieprzowiny to pyszne mięso, warzywa i aromatyczny sos. Danie te zrobisz w jednym garnku. Jest bardzo proste i dobre. Można podawać także ze świeżym pieczywem albo z makaronem. Zobacz jak zrobić strogonow z wieprzowiny w bardzo łatwy sposób.

Strogonow z wieprzowiny to sprawdzony przepis na coś pysznego. Dobry pomysł na zwykły, codzienny dzień, jak i na różne imprezy okolicznościowe. Jak zrobisz strogonow z wieprzowiny, będzie to dobry posiłek, który syci i jest pyszny. Jest to mięso w sosie pomidorowym, gotowanym na bulionie. Do tego dodane są warzywa takie jak: cebula, papryka, pieczarki i ogórki kiszone. Ogórek kiszony nadaje świetnego smaku całej potrawie, a papryka sprawia, że danie ma także ładne kolory. Przepis na strogonow z wieprzowiny to fajny sposób na potrawę z mięsa wieprzowego. Mięso jest delikatne i mięciutkie, jeśli odpowiednio długo je gotujesz. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu z wykorzystaniem polędwiczki wieprzowej, zachęcam do wypróbowania go.

Potrawa taka jak strogonow z wieprzowiny jest podobna do gulaszu. Strogonow z wieprzowiny ma jednak mięso pokrojone w paski, co dla tego dania jest charakterystyczne. Ponadto, strogonow gotowany jest z mięsa wieprzowego albo wołowego. Gulasz natomiast może być przyrządzony z różnych mięs. Jak zrobić strogonow z wieprzowiny? Przygotuj dużą patelnię, w której zmieści się cała potrawa. Do przepisu na strogonow z wieprzowiny użyj mięsa z polędwiczki wieprzowej. Rozgrzej patelnię, a w tym czasie umyj mięso. Pokrój w plastry i następnie w paski. Mięso przypraw solą, pieprzem i słodką papryką. Wymieszaj z olejem. Mięso obtocz w mące i obsmażaj na gorącej patelni przez około 5 minut. W tym czasie pokrój cebulę i pieczarki. Podsmażone mięso zdejmij z patelni i dodaj na nią warzywa i trochę soli. Smaż przez kilka minut do zarumienienia, a pod koniec dodaj czosnek. Dorzuć mięso, wlej bulion albo wodę. Nie zapomnij o zielu angielskim, liściu laurowym oraz czarnym pieprzu. Duś wszystko pod przykryciem pół godziny. Przygotuj w międzyczasie paprykę i ogórki pokrojone w niewielkie paski. Dodaj je po tym czasie i kolejne 25 minut gotuj wszystko do miękkości warzyw oraz mięsa. Jak już składniki potrawy staną się miękkie, dopraw danie i dodaj koncentrat pomidorowy. Zamieszaj, gotuj ostatnie 2 minuty. To wszystko.

Wartości odżywcze strogonowa z wieprzowiny

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kalorie)
86.39 kcal
241.89 kcal
Białko
10.23 g
28.64 g

Węglowodany w strogonowie z wieprzowiny

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany
5.57 g
15.60 g
Węglowodany przyswajalne
4.76 g
13.33 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.81 g
2.27 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz
2.56 g
7.18 g
Tłuszcze nasycone
0.88 g
2.48 g
Tłuszcze nienasycone
1.68 g
4.71 g
Tłuszcze jednonasycone
1.15 g
3.22 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.53 g
1.49 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.02 g
0.05 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
27.78 mg
77.78 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na strogonowa z wieprzowiny

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina A
21.69 µg (mcg)
60.74 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.40 mg
1.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.23 µg (mcg)
0.64 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
16.87 mg
47.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.13 µg (mcg)
0.37 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.30 mg
0.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.48 mg
1.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.25 mg
0.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.89 mg
10.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
16.00 µg (mcg)
44.79 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
224.05 µg (mcg)
627.33 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na strogonowa z wieprzowiny

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód
180.40 mg
505.12 mg
Potas
289.45 mg
810.46 mg
Wapń
7.21 mg
20.18 mg
Fosfor
132.47 mg
370.93 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
18.16 mg
50.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.90 mg
2.51 mg
Cynk
0.99 mg
2.77 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny strogonowa z wieprzowiny 66
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w strogonowie z wieprzowiny

Lista alergenów dla strogonowa z wieprzowiny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania strogonowa z wieprzowiny

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
500 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
20.00
Za 500 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pieczarki
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Papryka czerwona
140 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.52
Za 140 g
Ogórek kiszony
150 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 150 g
Koncentrat pomidorowy
25 g
1 łyżka
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 25 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Mąka pszenna typ 500
45 g
do obtoczenia mięsa
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 45 g
Liczba porcji:
Koszt składników
50.00
Jak oceniasz przepis na strogonowa z wieprzowiny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób