Strogonow ze schabu

Opublikowano: 15.12.2021 r., 18:08 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Strogonow ze schabu na patelni
Strogonow ze schabu
Strogonow ze schabu to idealny pomysł na posiłek w ciągu dnia. Danie jest aromatyczne i rozpływające się w ustach. Możesz je podać z ryżem lub chlebem. Smacznego!
Przygotowanie 90 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
217 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
26
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
  • Papryka czerwona 2 papryki (250 g)
  • Cebula 1 cebula (100 g)
  • Pieczarki (250 g)
  • Ogórek konserwowy 10 ogórków (100 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki (30 ml)
  • Przecier pomidorowy bez soli (1000 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, papryka ostra, czosnek granulowany, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
garnek, miska

Przepis na strogonowa ze schabu krok po kroku

Mięso umyj, usuń z niego błonki i pokrój w kostkę. Dopraw je solą i pieprzem.

Z papryki usuń gniazdo nasienne. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki i ogórki w plasterki.

W garnku rozgrzej olej i smaż mięso, aż się zarumieni. Dodaj warzywa i duś je pod przykryciem na małym ogniu.

Do całości wlej przecier pomidorowy i dodaj przyprawy.

Danie duś na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.

Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dolej odrobinę wody.

Jak oceniasz przepis na strogonowa ze schabu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,7% osób

Więcej informacji na temat strogonowa ze schabu

Pyszny strogonow ze schabu to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, posiłek do pracy lub jako danie podczas spotkania rodzinnego. Mięso z dodatkiem warzyw i sosem pomidorowym jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz je doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić strogonow ze schabu? Przygotowanie go jest proste. Na początku mięso należy dokładnie umyć, usunąć z niego błonki i pokroić w kostkę oraz doprawić solą i pieprzem. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki i ogórka w plasterki. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso na złoty kolor. Następnie dodajemy warzywa i całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Wlewamy przecier pomidorowy i dodajemy przyprawy. Danie gotujemy do momentu, aż mięso będzie miękkie.

Przepis na strogonow ze schabu nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z papryki czerwonej, która posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Papryka ma wyjątkowe zastosowanie, ponieważ podczas obróbki termicznej nie traci cennych witamin i składników odżywczych. Papryka to bogactwo witaminy C. Jej spożycie wpływa między innymi na regulację procesów trawiennych oraz pobudza apetyt. Ponadto chroni nas przed zwapnieniem naczyń krwionośnych, a także pomaga przy bólach głowy. Zawiera likopen, który chroni nasze oczy. Dodatkowo to doskonałe źródło witamin z grupy B oraz potasu, żelaza czy magnezu. Wszystkie składniki są bardzo istotne dla naszego zdrowia. Warto wybierać czerwone warzywo, ponieważ jest bardziej dojrzałe, dzięki czemu posiada więcej wartości odżywczych.

Strogonow wieprzowy ze schabu z dodatkiem pieczarek i papryką w sosie pomidorowym odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Możemy również przygotować pikantny sos pomidorowy, dodając np. papryczkę chili. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie dobrego posiłku.

Alergeny w strogonowie ze schabu

Lista alergenów dla strogonowa ze schabu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ogórek konserwowy

W przepisie na strogonowa ze schabu nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze strogonowa ze schabu

na 100g gotowej potrawy

Posiłek zawiera składniki o wysokiej wartości odżywczej, dzięki czemu możemy go wprowadzić do swojego menu na stałe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
86.89
217.22
Białko (g)
8.95
22.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
4.56
11.41
Węglowodany przyswajalne (g)
3.48
8.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.08
2.70

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
3.80
9.49
Tłuszcze nasycone (g)
1.28
3.20
Tłuszcze nienasycone (g)
2.52
6.29
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.83
4.57
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.69
1.72
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.04
Brak danych dla: ogórek konserwowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
24.54
61.36

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
24.41
61.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.36
0.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
16.12
40.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.37
Witamina E (mg)
0.92
2.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.37
0.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.27
0.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.89
9.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.79
26.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
262.49
656.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
58.41
146.02
Potas (mg)
355.33
888.32
Wapń (mg)
12.80
32.00
Fosfor (mg)
108.97
272.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.94
2.34
Cynk (mg)
0.78
1.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.16
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny strogonowa ze schabu 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania strogonowa ze schabu

Koszt składników
62.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1000 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
25.00
Za 1000 g
Papryka czerwona
250 g
2 papryki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Ogórek konserwowy
100 g
10 ogórków
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Przecier pomidorowy bez soli
1000 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 1000 g
Koszt składników
62.50