Przepis na strogonowa ze schabu krok po kroku
- Schab wieprzowy bez kości 1000 g
- Papryka czerwona 250 g 2 papryki
- Cebula 100 g 1 cebula
- Pieczarki 250 g
- Ogórek konserwowy 100 g 10 ogórków
- Olej rzepakowy 30 ml 3 łyżki
- Przecier pomidorowy bez soli 1000 g
Mięso umyj, usuń z niego błonki i pokrój w kostkę. Dopraw je solą i pieprzem.
Z papryki usuń gniazdo nasienne. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki i ogórki w plasterki.
W garnku rozgrzej olej i smaż mięso, aż się zarumieni. Dodaj warzywa i duś je pod przykryciem na małym ogniu.
Do całości wlej przecier pomidorowy i dodaj przyprawy.
Danie duś na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dolej odrobinę wody.
Często zadawane pytania
-
Strogonow
-
Strogonow wieprzowy
-
Strogonow drobiowy
-
Zupa strogonow
-
Strogonow z kurczaka
-
Strogonow wołowy
-
Strogonow z wieprzowiny
-
Strogonow z indyka
-
Strogonow wieprzowy z łopatki
-
Strogonow z boczniaka
-
Gulasz z kociołka
-
Gulasz strogonow
-
Strogonow z szynki
-
Strogonow z pieczarkami
-
Kluski do strogonowa
-
Strogonow Thermomix
-
Strogonow z karkówki
-
Strogonow wegetariański
-
Strogonow

(liczba kalorii)
Strogonow ze schabu - cechy przepisu
Więcej o strogonowie ze schabu
Pyszny strogonow ze schabu to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, posiłek do pracy lub jako danie podczas spotkania rodzinnego. Mięso z dodatkiem warzyw i sosem pomidorowym jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz je doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić strogonow ze schabu? Przygotowanie go jest proste. Na początku mięso należy dokładnie umyć, usunąć z niego błonki i pokroić w kostkę oraz doprawić solą i pieprzem. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki i ogórka w plasterki. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso na złoty kolor. Następnie dodajemy warzywa i całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Wlewamy przecier pomidorowy i dodajemy przyprawy. Danie gotujemy do momentu, aż mięso będzie miękkie.
Przepis na strogonow ze schabu nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z papryki czerwonej, która posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Papryka ma wyjątkowe zastosowanie, ponieważ podczas obróbki termicznej nie traci cennych witamin i składników odżywczych. Papryka to bogactwo witaminy C. Jej spożycie wpływa między innymi na regulację procesów trawiennych oraz pobudza apetyt. Ponadto chroni nas przed zwapnieniem naczyń krwionośnych, a także pomaga przy bólach głowy. Zawiera likopen, który chroni nasze oczy. Dodatkowo to doskonałe źródło witamin z grupy B oraz potasu, żelaza czy magnezu. Wszystkie składniki są bardzo istotne dla naszego zdrowia. Warto wybierać czerwone warzywo, ponieważ jest bardziej dojrzałe, dzięki czemu posiada więcej wartości odżywczych.
Strogonow wieprzowy ze schabu z dodatkiem pieczarek i papryką w sosie pomidorowym odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Możemy również przygotować pikantny sos pomidorowy, dodając np. papryczkę chili. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie dobrego posiłku.
Wartości odżywcze strogonowa ze schabu
Energia i białka
(250g)
Węglowodany w strogonowie ze schabu
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy w przepisie na strogonowa ze schabu
(250g)
Składniki mineralne w przepisie na strogonowa ze schabu
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w strogonowie ze schabu
Lista alergenów dla strogonowa ze schabu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ogórek konserwowy
W przepisie na strogonowa ze schabu nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście laurowe