Strogonow z indyka

Opublikowano: 03.02.2022 r., 8:46 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Strogonow z indyka podany z dodatkiem ryżu.
Strogonow z indyka
Strogonow z indyka to doskonała propozycja na pyszny obiad. Gulasz z delikatnego mięsa indyka można przygotować na wiele różnych sposobów. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
283 kcal
Kcal w porcji
315 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry (1200 g)
  • Cebula 4 duże sztuki (400 g)
  • Papryka żółta 1 duża sztuka (300 g)
  • Cukinia 1 mała sztuka (300 g)
  • Papryczka chili czerwona świeża (20 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Pomidory w puszce (800 g)
  • Koperek ogrodowy świeży 1 średni pęczek (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na strogonow z indyka krok po kroku

Obierz cebulę z łuski i posiekaj drobno.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Pokrój pierś w kostkę i dodaj do garnka, wlej sos sojowy i duś przez 7-9 minut.

Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w paski.

Pokrój w paski cukinię.

Dodaj paprykę i cukinię do garnka, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, wlej wodę i duś przez 10 minut.

Dodaj pomidory z puszki i posiekaną papryczkę chilli.

Duś całość 10 minut, dopraw solą, pieprzem i oregano.

Dodaj posiekany koper.

Podawaj z kaszą pęczak lub kopytkami.

Jak oceniasz przepis na strogonow z indyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat strogonowa z indyka

Strogonow z indyka to bardzo dobry pomysł na pyszne danie na obiad. Mięso z indyka można wykorzystać na wiele sposobów, świetnie sprawdza się jako składnik gulaszów i sosów. Przepis na strogonow z indyka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go ugotować. Do zrobienia dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z indyka, cebula, cukinia, papryka żółta, czosnek, koper, pomidory w puszce, papryczka chilli, oregano, liść laurowy, ziele angielskie, sos sojowy, sól, pieprz.

Jak zrobić strogonow z indyka? Obierz cebulę z łuski i posiekaj drobno. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Pokrój pierś w kostkę i dodaj do garnka, wlej sos sojowy i duś przez 7-9 minut. Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Pokrój w paski cukinię. Dodaj paprykę i cukinię do garnka, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, wlej wodę i duś przez 10 minut. Dodaj pomidory z puszki i posiekaną papryczkę chilli. Duś całość 10 minut, dopraw solą, pieprzem i oregano. Dodaj posiekany koper. Podawaj z kaszą pęczak lub kopytkami.

Mięso z piersi indyka ma niską zawartość tłuszczu, wysoką zawartość pełnowartościowego białka. Jest źródłem witamin z grupy B, selenu i cynku. Selen uczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy. Cynk natomiast ma właściwości wspomagające nasz układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi. Ma również niebagatelny wpływa na nasze włosy, skórę i paznokcie. Poprawia kondycję naszej skóry, zwiększa jej elastyczność, zapobiega wypadaniu włosów i łamliwości paznokci. Cukinia jest niskokalorycznym warzywem, które zawiera bardzo dużą ilość błonnika pokarmowego. Błonnik wspomaga pracę naszych jelit, zwiększając treść pokarmową. Zapobiega zaparciom i pomaga regulować poziom glukozy we krwi.

Podsumowując prosty przepis na gulasz świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Jeśli chcesz podać danie dzieciom, pomiń dodatek papryczki chilli. Strogonow jest dobry do przechowywania w lodówce przez 3-4 dni. Pyszny gulasz z indyka jest bardzo delikatny i szybki do przygotowania.

Alergeny w strogonowie z indyka

Lista alergenów dla strogonowa z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze strogonowa z indyka

na 100g gotowej potrawy

Strogonow z indyka to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Pyszny gulasz jest nisko kaloryczny i zawiera dużą ilość łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Gulasz jest bardzo dobrym daniem dla diabetyków i osobach walczących z nadmierną masą ciała.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(315g)
Energia (kcal)
89.91
283.22
Białko (g)
9.67
30.45
Fenyloalanina (mg)
0.34
1.07
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(315g)
Węglowodany (g)
4.07
12.81
Węglowodany przyswajalne (g)
3.16
9.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.91
2.87

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(315g)
Tłuszcz (g)
4.20
13.23
Tłuszcze nasycone (g)
1.20
3.77
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.32
7.31
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.14
3.59
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Cholesterol (mg)
20.13
63.40

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(315g)
Witamina A (µg (mcg))
11.77
37.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.40
1.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.51
1.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
24.37
76.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.24
Retinol (µg (mcg))
1.90
5.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.39
13.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.15
47.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
58.95
185.69
Brak danych dla: olej rzepakowy, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(315g)
Sód (mg)
77.47
244.05
Potas (mg)
250.34
788.56
Wapń (mg)
20.22
63.70
Fosfor (mg)
89.02
280.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.27
63.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.81
2.56
Cynk (mg)
0.59
1.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.10
0.30
Brak danych dla: cebula, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny strogonowa z indyka 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania strogonowa z indyka

Koszt składników
63.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
1200 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
28.80
Za 1200 g
Cebula
400 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Papryka żółta
300 g
1 duża sztuka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 300 g
Cukinia
300 g
1 mała sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Papryczka chili czerwona świeża
20 g
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 20 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Pomidory w puszce
800 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Koperek ogrodowy świeży
40 g
1 średni pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 40 g
Koszt składników
63.60