Strogonow z boczniaka

Opublikowano: 26.11.2021 r., 17:59 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
strogonow z boczniaka
Strogonow z boczniaka
Idealna propozycja obiadowa dla wszystkich osób na diecie roślinnej ale nie tylko. Poznaj mój przepis na strogonowa z boczniaków.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Czas duszenia 15 min
93 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Boczniaki (250 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek 2 ząbki (20 g)
  • Papryka czerwona 2 sztuki (240 g)
  • Cukinia 1 sztuka (300 g)
  • Pieczarki 2 garści (120 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
  • Pomidory w puszce 1/2 puszki (200 g)
  • Kolendra świeża 1 garść (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryczka chilli świeża, papryka wędzona, kolendra świeża
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na strogonowa z boczniaka krok po kroku

Na oleju rzepakowym zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

Dodaj pokrojone w plastry boczniaki i smaż 5 minut.

Następnie dodaj pokrojone w słupki papryki, cukinię i przekrojone na pół pieczarki.

Na samym końcu dodaj pomidory z puszki i dopraw do smaku.

Podsmażaj 10 minut pod przykryciem i podawaj danie obficie posypane kolendrą.

Jak oceniasz przepis na strogonowa z boczniaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób

Więcej informacji na temat strogonowa z boczniaka

Szybki pomysł na wegański obiad?

Dzisiaj przychodzę z pomysłem na strogonow z boczniaka bez mięsa. Ja swoją wersję przygotowałam z cukinią, z papryką i boczniakami w roli głównej. Ty jednak możesz użyć swoje ulubione warzywa. Poznaj mój sprawdzony przepis na szybkie i łatwe w wykonaniu daniu.

Strogonow to idealne danie, które pozwoli oczyścić Twoją kuchnię z warzyw, które są zużyte do połowy i nie wiesz co z nimi dalej zrobić. Wystarczy zebrać je wszystkie, pokroić i podsmażyć na oleju rzepakowym oczywiście w towarzystwie aromatycznych warzywa takich jak cebula i czosnek. Z całą pewnością sprawioną one, że danie stanie się jeszcze bardziej wyraziste.

Postaw na świeże zioła i przyprawy, będzie to nieziemsko dobre warzywne danie gotowe. Ja postawiłam na wersję bez mięsa, mało tego jest to całkowicie wegetariańska wersja, czyli nie zawiera mięsa oraz wegańska bo nie zawiera ona żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Jeśli jednak chcesz przygotować danie w wersji tradycyjnej bez żadnych przeszkód, możesz dodać kawałki mięsa, które najlepiej podsmażyć w pierwszej kolejności dopiero potem dodać warzywa i całość dusić do uzyskania miękkości. Jeśli chcesz aby Twoje wegetariańskie leczo było bardziej treściwe możesz dodać rozdrobnione tofu lub ciecierzycę odsączoną z zalewy. W ten sposób na pewno pokryjesz zapotrzebowanie na białko bez użycia produktów odzwierzęcych. Przepis na strogonow z boczniaka jest bardzo prosty i na pewno nie raz przyjdzie Ci z pomocą w trakcie zabieganego dnia, gdy nie będziesz mieć czasu na długie gotowanie. Wystarczy przygotować warzywa, a jest to niezwykle ekspresowa sprawa, podsmażyć je krótko na patelni, na końcu dodając pomidory. Odparuj nadmiar wody poprzez gotowanie, aby nie powstała zupa tylko gęsty sos. Mogą być one świeże, wcześniej sparzone i pozbawione skóry lub jak w moim wypadku pomidory z puszki.

Gdy warzywny farsz już będzie gotowy wystarczy, że ugotujesz ryż, kaszę lub makaron i podasz z leczo. Śmiało możesz podać je w wersji ekspresowej np. z pieczywem. Wybieraj pieczywo z pełnego przemiału może być ono żytnie lub razowe, jeszcze lepiej jak będzie na naturalnym zakwasie. Każda wersja strogonowa będzie pyszna i dobra dla całej rodziny. Jak zrobić strogonow z boczniaka? Przekonaj się sam jakie to proste.

Alergeny w strogonowie z boczniaka

Lista alergenów dla strogonowa z boczniaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na strogonowa z boczniaka

Wartości odżywcze strogonowa z boczniaka

na 100g gotowej potrawy

Strogonow z boczniaków to świetna propozycja na wegański obiad, grzyby będą cennym źródłem białka i wielu witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
42.57
93.66
Białko (g)
1.90
4.17

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
5.84
12.86
Węglowodany przyswajalne (g)
4.15
9.14
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.69
3.72

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
1.89
4.15
Tłuszcze nasycone (g)
0.29
0.64
Tłuszcze nienasycone (g)
1.60
3.52
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.06
2.33
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.54
1.19
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
39.46
86.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
31.51
69.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.31
Witamina E (mg)
0.57
1.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.84
4.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
28.02
61.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
423.31
931.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
37.26
81.97
Potas (mg)
286.41
630.10
Wapń (mg)
16.95
37.29
Fosfor (mg)
56.13
123.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.65
34.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.75
1.66
Cynk (mg)
0.41
0.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny strogonowa z boczniaka 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania strogonowa z boczniaka

Koszt składników
141.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczniaki
250 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Papryka czerwona
240 g
2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Cukinia
300 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Pieczarki
120 g
2 garści
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Pomidory w puszce
200 g
1/2 puszki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 200 g
Kolendra świeża
20 g
1 garść
5.50
Za 1,0 g
Liczba opakowań 20
110.00
Za 20 g
Koszt składników
141.80