- Boczniaki 250 g
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Czosnek 20 g 2 ząbki
- Papryka czerwona 240 g 2 sztuki
- Cukinia 300 g 1 sztuka
- Pieczarki 120 g 2 garści
- Olej rzepakowy 20 ml 2 łyżki
- Pomidory w puszce 200 g 1/2 puszki
- Kolendra świeża 20 g 1 garść
Przepis na strogonowa z boczniaka krok po kroku
Na oleju rzepakowym zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
Dodaj pokrojone w plastry boczniaki i smaż 5 minut.
Następnie dodaj pokrojone w słupki papryki, cukinię i przekrojone na pół pieczarki.
Na samym końcu dodaj pomidory z puszki i dopraw do smaku.
Podsmażaj 10 minut pod przykryciem i podawaj danie obficie posypane kolendrą.

-
Strogonow
-
Strogonow wieprzowy
-
Strogonow drobiowy
-
Zupa strogonow
-
Strogonow z kurczaka
-
Strogonow wołowy
-
Strogonow ze schabu
-
Strogonow z wieprzowiny
-
Strogonow z indyka
-
Strogonow wieprzowy z łopatki
-
Gulasz z kociołka
-
Gulasz strogonow
-
Strogonow z szynki
-
Strogonow z pieczarkami
-
Kluski do strogonowa
-
Strogonow Thermomix
-
Strogonow z karkówki
-
Strogonow wegetariański
-
Strogonow
Informacje dietetyczne - strogonow z boczniaka
Wartości odżywcze strogonowa z boczniaka
Strogonow z boczniaków to świetna propozycja na wegański obiad, grzyby będą cennym źródłem białka i wielu witamin.
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w strogonowie z boczniaka
Lista alergenów dla strogonowa z boczniaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na strogonowa z boczniaka
Więcej informacji na temat strogonowa z boczniaka
Szybki pomysł na wegański obiad?
Dzisiaj przychodzę z pomysłem na strogonow z boczniaka bez mięsa. Ja swoją wersję przygotowałam z cukinią, z papryką i boczniakami w roli głównej. Ty jednak możesz użyć swoje ulubione warzywa. Poznaj mój sprawdzony przepis na szybkie i łatwe w wykonaniu daniu.
Strogonow to idealne danie, które pozwoli oczyścić Twoją kuchnię z warzyw, które są zużyte do połowy i nie wiesz co z nimi dalej zrobić. Wystarczy zebrać je wszystkie, pokroić i podsmażyć na oleju rzepakowym oczywiście w towarzystwie aromatycznych warzywa takich jak cebula i czosnek. Z całą pewnością sprawioną one, że danie stanie się jeszcze bardziej wyraziste.
Postaw na świeże zioła i przyprawy, będzie to nieziemsko dobre warzywne danie gotowe. Ja postawiłam na wersję bez mięsa, mało tego jest to całkowicie wegetariańska wersja, czyli nie zawiera mięsa oraz wegańska bo nie zawiera ona żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Jeśli jednak chcesz przygotować danie w wersji tradycyjnej bez żadnych przeszkód, możesz dodać kawałki mięsa, które najlepiej podsmażyć w pierwszej kolejności dopiero potem dodać warzywa i całość dusić do uzyskania miękkości. Jeśli chcesz aby Twoje wegetariańskie leczo było bardziej treściwe możesz dodać rozdrobnione tofu lub ciecierzycę odsączoną z zalewy. W ten sposób na pewno pokryjesz zapotrzebowanie na białko bez użycia produktów odzwierzęcych. Przepis na strogonow z boczniaka jest bardzo prosty i na pewno nie raz przyjdzie Ci z pomocą w trakcie zabieganego dnia, gdy nie będziesz mieć czasu na długie gotowanie. Wystarczy przygotować warzywa, a jest to niezwykle ekspresowa sprawa, podsmażyć je krótko na patelni, na końcu dodając pomidory. Odparuj nadmiar wody poprzez gotowanie, aby nie powstała zupa tylko gęsty sos. Mogą być one świeże, wcześniej sparzone i pozbawione skóry lub jak w moim wypadku pomidory z puszki.
Gdy warzywny farsz już będzie gotowy wystarczy, że ugotujesz ryż, kaszę lub makaron i podasz z leczo. Śmiało możesz podać je w wersji ekspresowej np. z pieczywem. Wybieraj pieczywo z pełnego przemiału może być ono żytnie lub razowe, jeszcze lepiej jak będzie na naturalnym zakwasie. Każda wersja strogonowa będzie pyszna i dobra dla całej rodziny. Jak zrobić strogonow z boczniaka? Przekonaj się sam jakie to proste.
Szacunkowy koszt przygotowania strogonowa z boczniaka
Data aktualizacji przepisu: 31.08.2023