Przepis na strogonow z szynki krok po kroku
- Szynka wieprzowa surowa 1000 g
- Cebula 300 g 3 duże sztuki
- Śmietana 18% 500 g
- Mąka pszenna typ 500 50 g 5 płaskich łyżek stołowych
- Przecier pomidorowy bez soli 100 g
- Bulion drobiowy 500 g 2 szklanki
- Olej rzepakowy 100 ml
Szynkę pokrój w paski.
W garnku rozgrzej olej i dodaj szynkę, smaż przez 10 minut.
Obierz cebulę i posiekaj w kostkę.
Posiekaj drobno czosnek.
Dodaj do garnka i smaż 2 minuty, wlej bulion i duś przez 20 minut.
W misce umieść mąkę pszenną, śmietanę i przecier pomidorowy.
Wlej do śmietany 4-5 łyżek gorącego bulionu i wymieszaj.
Wlej całość do garnka i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Podawaj ze świeżym pieczywem żytnim lub gotowaną kaszą gryczaną.
-
Strogonow
-
Strogonow wieprzowy
-
Strogonow drobiowy
-
Zupa strogonow
-
Strogonow z kurczaka
-
Strogonow wołowy
-
Strogonow ze schabu
-
Strogonow z wieprzowiny
-
Strogonow z indyka
-
Strogonow wieprzowy z łopatki
-
Strogonow z boczniaka
-
Gulasz z kociołka
-
Gulasz strogonow
-
Strogonow z pieczarkami
-
Kluski do strogonowa
-
Strogonow Thermomix
-
Strogonow z karkówki
-
Strogonow wegetariański
-
Strogonow

(liczba kalorii)
Strogonow z szynki - cechy przepisu
Więcej o strogonowie z szynki
Strogonow z szynki to wspaniały pomysł na pyszny obiad. Strogonow jest bardzo dobry do przechowywania w lodówce. Można go także zawekować w słoiki. Przepis na strogonow z szynki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: szynka wieprzowa, cebula, czosnek, śmietana kwaśna, przecier pomidorowy, bulion drobiowy, mąka pszenna, olej rzepakowy, sól, pieprz.
Jak zrobić strogonow z szynki? Szynkę pokrój w paski. W garnku rozgrzej olej i dodaj szynkę, smaż przez 10 minut. Obierz cebulę i posiekaj w kostkę. Posiekaj drobno czosnek. Dodaj do garnka i smaż 2 minuty, wlej bulion i duś przez 20 minut. W misce umieść mąkę pszenną, śmietanę i przecier pomidorowy. Wlej do śmietany 4-5 łyżek gorącego bulionu i wymieszaj. Wlej całość do garnka i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Podawaj ze świeżym pieczywem żytnim lub gotowaną kaszą gryczaną.
Szynka wieprzowa jest chudym kawałkiem tuszy wieprzowej. Zawiera małe ilości cholesterolu, nie musisz się więc obawiać, o jego poziom spożywając ten rodzaj mięsa. Zawiera również łatwo przyswajalne białko zwierzęce. Jest źródłem wapnia, magnezu i fosforu. Wapń jest bardzo ważnym minerałem odpowiadającym za prawidłową budowę kości i zębów. Magnez natomiast odgrywa ważną rolę w prawidłowym skurczu mięśni. Magnez jest jednym z najważniejszych pierwiastków dla naszego organizmu, a jego niedobór może prowadzić nawet do wystąpienia cukrzycy typu 2. Wybieraj zawsze mięso z hodowli bez antybiotyków. Cebula jest warzywem bardzo popularnym w kuchni. Zawiera bardzo dużą ilość witaminy C oraz kwercetynę. Obie te substancje mają silne działanie przeciw wolnym rodnikom. Cebula jest częstym dodatkiem do dań wegetariańskich, gdyż jej dodatek nadaje mięsnego aromatu.
Podsumowując gulasz można przygotować także z pieczarkami. Gęsty i kremowy sos jest dobry jako dodatek do kopytek lub placków ziemniaczanych. Strogonow świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.
Wartości odżywcze strogonowa z szynki
Energia i białka
(500g)
Węglowodany w strogonowie z szynki
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy w przepisie na strogonow z szynki
(500g)
Składniki mineralne w przepisie na strogonow z szynki
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w strogonowie z szynki
Lista alergenów dla strogonowa z szynki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy