Strogonow z pieczarkami

Opublikowano: 03.02.2022 r., 8:48 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Strogonow z pieczarkami podany w naczyniu żeliwnym.
Strogonow z pieczarkami
Strogonow z pieczarkami to doskonała propozycja na pyszny gulasz. Strogonow można podać na obiad oraz kolację podczas spotkania w gronie znajomych i rodziny. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 50 min
491 kcal
Kcal w porcji
340 g
Wielkość porcji
47
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Łopatka wieprzowa (1000 g)
  • Cebula 5 dużych sztuk (500 g)
  • Śmietana 18% (500 g)
  • Pieczarki 15 średnich sztuk (400 g)
  • Pomidor 3 średnie sztuki (800 g)
  • Mąka pszenna typ 500 6 płaskich łyżek stołowych (60 g)
  • Koperek ogrodowy świeży 1 średni pęczek (40 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na strogonow z pieczarkami krok po kroku

Pokrój łopatkę wieprzową w paski.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.

Pokrój pieczarki w połówki.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj mięso i smaż przez 7-8 minut.

Wlej 400 ml wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Gotuj pod przykryciem przez 30 minut.

Dodaj do garnka pieczarki i pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem i papryką słodką.

Wymieszaj śmietanę z mąką pszenną, dodaj 5 łyżek bulionu i wymieszaj.

Wlej do garnka i zagotuj.

Posiekaj koper i dodaj do dania.

Jak oceniasz przepis na strogonow z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,5% osób

Więcej informacji na temat strogonowa z pieczarkami

Strogonow z pieczarkami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pieczarki użyte do zrobienia gulaszu możesz zastąpić dodatkiem suszonych grzybów. Przepis na strogonow z pieczarkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia dania potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: łopatka wieprzowa, cebula, pieczarki, pomidory, koper, olej rzepakowy, śmietana kwaśna, mąka pszenna, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, papryka słodka.

Jak zrobić strogonow z pieczarkami? Pokrój łopatkę wieprzową w paski. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę. Pokrój pieczarki w połówki. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj mięso i smaż przez 7-8 minut. Wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj pod przykryciem przez 30 minut. Dodaj do garnka pieczarki i pomidory pokrojone w kostkę, dopraw solą, pieprzem i papryką słodką. Wymieszaj śmietanę z mąką pszenną, dodaj 5 łyżek bulionu i wymieszaj. Wlej do garnka i zagotuj. Posiekaj koper i dodaj do dania.

Łopatka wieprzowa jest bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko jest bardzo ważnym składnikiem budulcowym dla naszego ciała. Odpowiada między innymi za wytwarzanie hormonów białkowych, a także enzymów. Łopatka zawiera ponadto witaminy z grupy B, cynk, żelazo oraz potas i wapń. Witaminy z grupy B biorą udział w przemianach pożywienia w energię, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, biorą udział w syntezie krwinek czerwonych, pomagają wzmacniać nasz układ odpornościowy, odpowiadają za dobry stan naszych włosów, paznokci oraz skóry.

Podsumowując prosty przepis na dobry gulasz świetnie sprawdzi się na obiad. Strogonow można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Można go także zamrozić lub zawekować w słoiku. Strogonow świetnie smakuje podany jako sos do placków ziemniaczanych lub drożdżowego ciasta zapiekanego z sosem i serem. Strogonow możesz przygotować także z dodatkiem warzyw takich jak papryka, ziemniaki czy marchew.

Alergeny w strogonowie z pieczarkami

Lista alergenów dla strogonowa z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze strogonowa z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Strogonow z pieczarkami to danie zawierające dużą ilość łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Potrawa zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego, którego unikać powinny osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kcal)
144.62
491.70
Białko (g)
6.44
21.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany (g)
4.72
16.05
Węglowodany przyswajalne (g)
4.05
13.76
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.67
2.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz (g)
11.22
38.16
Tłuszcze nasycone (g)
4.72
16.04
Tłuszcze nienasycone (g)
6.51
22.13
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.99
16.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.52
5.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina A (µg (mcg))
33.25
113.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.90
20.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.50
1.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
18.38
62.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.27
0.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.86
6.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.00
51.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód (mg)
26.80
91.12
Potas (mg)
232.78
791.44
Wapń (mg)
28.02
95.25
Fosfor (mg)
87.70
298.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.16
44.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.65
2.20
Cynk (mg)
1.00
3.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny strogonowa z pieczarkami 47
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania strogonowa z pieczarkami

Koszt składników
75.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
1000 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
24.29
Za 1000 g
Cebula
500 g
5 dużych sztuk
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Śmietana 18%
500 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
5.50
Za 500 g
Pieczarki
400 g
15 średnich sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Pomidor
800 g
3 średnie sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 6
10.67
Za 800 g
Mąka pszenna typ 500
60 g
6 płaskich łyżek stołowych
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 60 g
Koperek ogrodowy świeży
40 g
1 średni pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 40 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
75.60