Przepis na strogonow z pieczarkami krok po kroku
- Łopatka wieprzowa 1000 g
- Cebula 500 g 5 dużych sztuk
- Śmietana 18% 500 g
- Pieczarki 400 g 15 średnich sztuk
- Pomidor 800 g 3 średnie sztuki
- Mąka pszenna typ 500 60 g 6 płaskich łyżek stołowych
- Koperek ogrodowy świeży 40 g 1 średni pęczek
- Olej rzepakowy 100 ml
Pokrój łopatkę wieprzową w paski.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.
Pokrój pieczarki w połówki.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj mięso i smaż przez 7-8 minut.
Wlej 400 ml wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Gotuj pod przykryciem przez 30 minut.
Dodaj do garnka pieczarki i pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem i papryką słodką.
Wymieszaj śmietanę z mąką pszenną, dodaj 5 łyżek bulionu i wymieszaj.
Wlej do garnka i zagotuj.
Posiekaj koper i dodaj do dania.
Często zadawane pytania
-
Strogonow
-
Strogonow wieprzowy
-
Strogonow drobiowy
-
Zupa strogonow
-
Strogonow z kurczaka
-
Strogonow wołowy
-
Strogonow ze schabu
-
Strogonow z wieprzowiny
-
Strogonow z indyka
-
Strogonow wieprzowy z łopatki
-
Strogonow z boczniaka
-
Gulasz z kociołka
-
Gulasz strogonow
-
Strogonow z szynki
-
Kluski do strogonowa
-
Strogonow Thermomix
-
Strogonow z karkówki
-
Strogonow wegetariański
-
Strogonow

(liczba kalorii)
Strogonow z pieczarkami - cechy przepisu
Więcej o strogonowie z pieczarkami
Strogonow z pieczarkami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pieczarki użyte do zrobienia gulaszu możesz zastąpić dodatkiem suszonych grzybów. Przepis na strogonow z pieczarkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia dania potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: łopatka wieprzowa, cebula, pieczarki, pomidory, koper, olej rzepakowy, śmietana kwaśna, mąka pszenna, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, papryka słodka.
Jak zrobić strogonow z pieczarkami? Pokrój łopatkę wieprzową w paski. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę. Pokrój pieczarki w połówki. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj mięso i smaż przez 7-8 minut. Wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj pod przykryciem przez 30 minut. Dodaj do garnka pieczarki i pomidory pokrojone w kostkę, dopraw solą, pieprzem i papryką słodką. Wymieszaj śmietanę z mąką pszenną, dodaj 5 łyżek bulionu i wymieszaj. Wlej do garnka i zagotuj. Posiekaj koper i dodaj do dania.
Łopatka wieprzowa jest bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko jest bardzo ważnym składnikiem budulcowym dla naszego ciała. Odpowiada między innymi za wytwarzanie hormonów białkowych, a także enzymów. Łopatka zawiera ponadto witaminy z grupy B, cynk, żelazo oraz potas i wapń. Witaminy z grupy B biorą udział w przemianach pożywienia w energię, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, biorą udział w syntezie krwinek czerwonych, pomagają wzmacniać nasz układ odpornościowy, odpowiadają za dobry stan naszych włosów, paznokci oraz skóry.
Podsumowując prosty przepis na dobry gulasz świetnie sprawdzi się na obiad. Strogonow można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Można go także zamrozić lub zawekować w słoiku. Strogonow świetnie smakuje podany jako sos do placków ziemniaczanych lub drożdżowego ciasta zapiekanego z sosem i serem. Strogonow możesz przygotować także z dodatkiem warzyw takich jak papryka, ziemniaki czy marchew.
Wartości odżywcze strogonowa z pieczarkami
Energia i białka
(340g)
Węglowodany w strogonowie z pieczarkami
(340g)
Tłuszcze
(340g)
Witaminy w przepisie na strogonow z pieczarkami
(340g)
Składniki mineralne w przepisie na strogonow z pieczarkami
(340g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w strogonowie z pieczarkami
Lista alergenów dla strogonowa z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500