- Łopatka wieprzowa 500 g
- Mąka pszenna typ 500 20 g 2 płaskie łyżki stołowe
- Bulion warzywny 500 ml 2 szklanki
- Olej rzepakowy 50 ml 5 łyżek
- Cebula 300 g 2 średnie sztuki
- Pieczarki 300 g 10 dużych sztuk
- Papryka czerwona 150 g 1 mała sztuka
- Przecier pomidorowy z solą 120 g
- Koncentrat pomidorowy 15 g
Przepis na strogonowa wieprzowego z łopatki krok po kroku
Mięso pokrój na cienkie paski w poprzek włókien i wymieszaj je z mąką pszenną.
W szerokim garnku zagotuj bulion warzywny.
Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i obsmaż na nim mięso z każdej strony.
Przesmażone mięso przełóż do gotującego się bulionu, dopraw do smaku papryką słodką oraz ostrą i gotuj pod przykryciem do miękkości mięsa (około 30 minut).
Cebulę obierz, pokrój w piórka i podsmaż na łyżce oleju.
Następnie podsmażoną cebulę dodaj do garnka z mięsem i gotuj przez około 5 minut.
Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki i podsmaż na pozostałym oleju. Grzyby smaż, aż odparuje z nich nadmiar wody.
Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w paski.
Pokrojoną paprykę dodaj do grzybów i smaż kolejne 5 minut.
Podsmażone grzyby oraz paprykę przełóż do garnka z mięsem i gotuj pod przykryciem przez około 5 minut. Zawartość garnka dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Na koniec dodaj przecier pomidorowy oraz koncentrat pomidorowy i zagotuj.
Strogonow gotuj bez przykrycia przez kolejne 5 minut.
Gotowy strogonow podawaj na ciepło.

-
Strogonow
-
Strogonow wieprzowy
-
Strogonow drobiowy
-
Zupa strogonow
-
Strogonow z kurczaka
-
Strogonow wołowy
-
Strogonow ze schabu
-
Strogonow z wieprzowiny
-
Strogonow z indyka
-
Strogonow z boczniaka
-
Gulasz z kociołka
-
Gulasz strogonow
-
Strogonow z szynki
-
Strogonow z pieczarkami
-
Kluski do strogonowa
-
Strogonow Thermomix
-
Strogonow z karkówki
-
Strogonow wegetariański
-
Strogonow
Informacje dietetyczne - strogonow wieprzowy z łopatki
Wartości odżywcze strogonowa wieprzowego z łopatki
Strogonow wieprzowy z łopatki na propozycje na obiad. Danie stanowi doskonałe źródło białka oraz składników mineralnych i witamin.
Energia i białka
(475g)
Węglowodany
(475g)
Tłuszcze
(475g)
Witaminy
(475g)
Składniki mineralne
(475g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w strogonowie wieprzowym z łopatki
Lista alergenów dla strogonowa wieprzowego z łopatki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Więcej informacji na temat strogonowa wieprzowego z łopatki
Strogonow wieprzowy z łopatki to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Prosty przepis na strogonow wieprzowy z łopatki nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: łopatka wieprzowa, mąka pszenna, bulion warzywny, olej rzepakowy, cebula, pieczarki, papryka czerwona, przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, papryka słodka oraz papryka ostra. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić strogonow wieprzowy z łopatki? Mięso pokrój na cienkie paski w poprzek włókien i wymieszaj je z mąką pszenną. W szerokim garnku zagotuj bulion warzywny. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i obsmaż na nim mięso z każdej strony. Przesmażone mięso przełóż do gotującego się bulionu, dopraw do smaku papryką słodką oraz ostrą i gotuj pod przykryciem do miękkości mięsa (około 30 minut). Cebulę obierz, pokrój w piórka i podsmaż na łyżce oleju. Następnie podsmażoną cebulę dodaj do garnka z mięsem i gotuj przez około 5 minut. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki i podsmaż na pozostałym oleju. Grzyby smaż, aż odparuje z nich nadmiar wody. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w paski. Pokrojoną paprykę dodaj do grzybów i smaż kolejne 5 minut. Podsmażone grzyby oraz paprykę przełóż do garnka z mięsem i gotuj pod przykryciem przez około 5 minut. Zawartość garnka dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec dodaj przecier pomidorowy oraz koncentrat pomidorowy i zagotuj. Strogonow gotuj bez przykrycia przez kolejne 5 minut.
Papryka to pochodzące z Ameryki Południowej chrupiące warzywo z rodziny psiankowatych. Zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu.
Podsumowując pyszny strogonow wieprzowy z łopatki stanowi doskonałą propozycję na mięsny obiad dla całej rodziny. Strogonow dobry jest do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i doskonale smakuje z dodatkiem ziemniaków, kaszy czy ryżu. Dodatkowo możemy podać go z surówką z białej kapusty lub ogórkiem kiszonym.
Szacunkowy koszt przygotowania strogonowa wieprzowego z łopatki
Data aktualizacji przepisu: 31.08.2023