Przepis na strogonowa wieprzowego z łopatki krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
To będzie niezbędne
kuchenka

Mięso pokrój na cienkie paski w poprzek włókien i wymieszaj je z mąką pszenną.

W szerokim garnku zagotuj bulion warzywny.

Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i obsmaż na nim mięso z każdej strony.

Przesmażone mięso przełóż do gotującego się bulionu, dopraw do smaku papryką słodką oraz ostrą i gotuj pod przykryciem do miękkości mięsa (około 30 minut).

Cebulę obierz, pokrój w piórka i podsmaż na łyżce oleju.

Następnie podsmażoną cebulę dodaj do garnka z mięsem i gotuj przez około 5 minut.

Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki i podsmaż na pozostałym oleju. Grzyby smaż, aż odparuje z nich nadmiar wody.

Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w paski.

Pokrojoną paprykę dodaj do grzybów i smaż kolejne 5 minut.

Podsmażone grzyby oraz paprykę przełóż do garnka z mięsem i gotuj pod przykryciem przez około 5 minut. Zawartość garnka dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Na koniec dodaj przecier pomidorowy oraz koncentrat pomidorowy i zagotuj.

Strogonow gotuj bez przykrycia przez kolejne 5 minut.

Gotowy strogonow podawaj na ciepło.

Strogonow wieprzowy z łopatki podany w niebieskiej miseczce.
Strogonow wieprzowy z łopatki
Koszt przygotowania dania
31.35 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
488 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
41

Strogonow wieprzowy z łopatki - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o strogonowie wieprzowym z łopatki

Strogonow wieprzowy z łopatki to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Prosty przepis na strogonow wieprzowy z łopatki nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: łopatka wieprzowa, mąka pszenna, bulion warzywny, olej rzepakowy, cebula, pieczarki, papryka czerwona, przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, papryka słodka oraz papryka ostra. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić strogonow wieprzowy z łopatki? Mięso pokrój na cienkie paski w poprzek włókien i wymieszaj je z mąką pszenną. W szerokim garnku zagotuj bulion warzywny. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i obsmaż na nim mięso z każdej strony. Przesmażone mięso przełóż do gotującego się bulionu, dopraw do smaku papryką słodką oraz ostrą i gotuj pod przykryciem do miękkości mięsa (około 30 minut). Cebulę obierz, pokrój w piórka i podsmaż na łyżce oleju. Następnie podsmażoną cebulę dodaj do garnka z mięsem i gotuj przez około 5 minut. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki i podsmaż na pozostałym oleju. Grzyby smaż, aż odparuje z nich nadmiar wody. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w paski. Pokrojoną paprykę dodaj do grzybów i smaż kolejne 5 minut. Podsmażone grzyby oraz paprykę przełóż do garnka z mięsem i gotuj pod przykryciem przez około 5 minut. Zawartość garnka dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec dodaj przecier pomidorowy oraz koncentrat pomidorowy i zagotuj. Strogonow gotuj bez przykrycia przez kolejne 5 minut.

Papryka to pochodzące z Ameryki Południowej chrupiące warzywo z rodziny psiankowatych. Zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu.

Podsumowując pyszny strogonow wieprzowy z łopatki stanowi doskonałą propozycję na mięsny obiad dla całej rodziny. Strogonow dobry jest do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i doskonale smakuje z dodatkiem ziemniaków, kaszy czy ryżu. Dodatkowo możemy podać go z surówką z białej kapusty lub ogórkiem kiszonym.

Wartości odżywcze strogonowa wieprzowego z łopatki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(475g)
Energia (kalorie)
102.84 kcal
488.48 kcal
Białko
5.46 g
25.93 g

Węglowodany w strogonowie wieprzowym z łopatki

Na 100g
Na porcję
(475g)
Węglowodany
4.07 g
19.36 g
Węglowodany przyswajalne
3.35 g
15.92 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.72 g
3.44 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(475g)
Tłuszcz
7.30 g
34.69 g
Tłuszcze nasycone
2.33 g
11.07 g
Tłuszcze nienasycone
4.97 g
23.62 g
Tłuszcze jednonasycone
3.74 g
17.78 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.23 g
5.83 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: łopatka wieprzowa, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na strogonowa wieprzowego z łopatki

Na 100g
Na porcję
(475g)
Witamina A
17.81 µg (mcg)
84.58 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.16 mg
0.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.20 µg (mcg)
0.93 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
12.36 mg
58.69 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.44 µg (mcg)
2.08 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.30 mg
1.40 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.51 µg (mcg)
2.43 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.24 mg
1.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.84 mg
8.72 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
12.58 µg (mcg)
59.77 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
178.84 µg (mcg)
849.50 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na strogonowa wieprzowego z łopatki

Na 100g
Na porcję
(475g)
Sód
106.90 mg
507.76 mg
Potas
205.48 mg
976.05 mg
Wapń
10.55 mg
50.11 mg
Fosfor
71.32 mg
338.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
10.80 mg
51.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.61 mg
2.92 mg
Cynk
0.86 mg
4.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny strogonowa wieprzowego z łopatki 41
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w strogonowie wieprzowym z łopatki

Lista alergenów dla strogonowa wieprzowego z łopatki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania strogonowa wieprzowego z łopatki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
500 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
12.14
Za 500 g
Mąka pszenna typ 500
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Pieczarki
300 g
10 dużych sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Papryka czerwona
150 g
1 mała sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 150 g
Przecier pomidorowy z solą
120 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Koncentrat pomidorowy
15 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 15 g
Koszt składników
61.00
Jak oceniasz przepis na strogonowa wieprzowego z łopatki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób