Gulasz drobiowy z pieczarkami

Opublikowano: 10.11.2023 r., 16:05 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gulasz drobiowy z pieczarkami
Gulasz drobiowy z pieczarkami
Gulasz drobiowy z pieczarkami to doskonała opcja na naprawdę smaczne danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom rozgrzewających, jednogarnkowych potraw.
Przygotowanie 50 min
Gotowanie 45 min
283 kcal
Kcal w porcji
358 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
  • Cebula (100 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Pieczarki (150 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
  • Seler naciowy (90 g)
  • Jogurt naturalny (50 ml)
  • Koncentrat pomidorowy (10 g)
  • Bulion warzywny (250 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, tymianek, papryka ostra, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, praska do czosnku

Przepis na gulasz drobiowy z pieczarkami krok po kroku

W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę. Dodaj pokrojone w kostkę mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przypraw delikatnie solą i pieprzem.

Marchew obierz i pokrój na plasterki wraz z pieczarkami i selerem, a paprykę w kostkę. Warzywa dodaj do pozostałych składników i podsmaż przez 10 minut. Całość zalej bulionem i duś przez 30 minut.

Do gulaszu dodaj przecier pomidorowy i wymieszaj. Całość dopraw papryką słodką, ostrą i wędzoną, solą, czosnkiem, pieprzem i tymiankiem.

Odrobinę sosu zmieszaj z jogurtem i wlej do garnka z gulaszem. Poczekaj do zagotowania.

Jak oceniasz przepis na gulasz drobiowy z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 69,1% osób

Więcej informacji na temat gulaszu drobiowego z pieczarkami

Gulasz drobiowy z pieczarkami to doskonała opcja na naprawdę smaczne danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom rozgrzewających, jednogarnkowych potraw. Z tego przepisu dowiesz się jak ugotować go krok po kroku.

Przepis na gulasz drobiowy z pieczarkami to doskonała opcja, która sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Możesz zrobić go z mięsem z kurczaka, ale równie dobrze możesz też sięgnąć po mięso z indyka. To doskonały pomysł na fantastyczne danie, które świetnie sprawdzi się na obiad. Kurczak, który jest w niej głównym składnikiem, to mięso nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Dostarcza naprawdę sporo białka, dzięki czemu będzie dobrym wyborem również na diecie redukcyjnej. W porównaniu z mięsem czerwonym zawiera też znacznie mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają negatywnie głównie na układ krwionośny. Poza tym kurczak to świetne źródło witamin z grupy B, które dbają o zdrowie układu nerwowego. A także cynku, który wspomaga odporność. Jest wspaniałym wyborem na co dzień. Jeśli kochasz mięsne dania, ale ze względu na zdrowie chcesz ograniczyć czerwone mięso, to ten gulasz będzie świetnym wyborem. Jest równie smaczny, a znacznie zdrowszy.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gulasz drobiowy z pieczarkami, by był smaczny i odżywczy, to ten prosty przepis sprawdzi się najlepiej. Powstaje z niego danie pełne smaku i aromatu. Takie, które z łatwością zachwyci wszystkich, którzy go spróbują. A wszystko to można przygotować w naprawdę niezbyt pracochłonny sposób. Ten sos można przygotować w naprawdę ekspresowym tempie i jest on bardzo łatwy. Na pewno nie sprawi żadnej trudności w wykonaniu, nawet osobom, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Chudy drób świetnie komponuje się w nim ze słodką i ostrą papryką, miękką i aksamitną marchewką, skarmelizowaną cebulą, a także aromatycznymi pieczarkami. Tworzą razem gęsty, aromatyczny i kremowy sos, który nie wymaga zagęszczania. Całość smakuje i prezentuje się naprawdę wybornie, a do tego jest bardziej zdrową wersją tego popularnego dania.

Alergeny w gulaszu drobiowym z pieczarkami

Lista alergenów dla gulaszu drobiowego z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Wartości odżywcze gulaszu drobiowego z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo białka, a także składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(358g)
Energia (kcal)
79.10
283.18
Białko (g)
7.30
26.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(358g)
Węglowodany (g)
3.67
13.12
Węglowodany przyswajalne (g)
2.78
9.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.89
3.18

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(358g)
Tłuszcz (g)
4.02
14.40
Tłuszcze nasycone (g)
1.02
3.65
Tłuszcze nienasycone (g)
3.00
10.76
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.50
8.94
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.51
1.82
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: oliwa z oliwek, jogurt naturalny, bulion warzywny.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
20.49
73.35

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(358g)
Witamina A (µg (mcg))
84.41
302.17
Witamina B6 (mg)
0.32
1.16
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.30
Witamina C (mg)
22.43
80.28
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.16
Witamina E (mg)
0.93
3.31
Retinol (µg (mcg))
2.59
9.26
Tiamina (mg)
0.06
0.21
Ryboflawina (mg)
0.13
0.47
Niacyna (mg)
3.36
12.04
Foliany (µg (mcg))
17.02
60.95
Beta karoten (µg (mcg))
825.46
2955.14

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(358g)
Sód (mg)
78.51
281.06
Potas (mg)
230.97
826.88
Wapń (mg)
18.60
66.59
Fosfor (mg)
86.72
310.47
Magnez (mg)
14.25
51.01
Żelazo (mg)
0.34
1.22
Cynk (mg)
0.38
1.35
Miedź (mg)
0.06
0.23
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu drobiowego z pieczarkami 45
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu drobiowego z pieczarkami

Koszt składników
82.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Papryka czerwona
230 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Pieczarki
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Seler naciowy
90 g
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 90 g
Jogurt naturalny
50 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 ml
Koncentrat pomidorowy
10 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 10 g
Bulion warzywny
250 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Koszt składników
82.30