Przepis na gruszki pod kruszonką krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, naczynie ceramiczne do zapiekania

Gruszki umyj i obierz ze skórki.

Oczyść z gniazd nasiennych i przekrój każdą połówkę na dwie części.

Gruszki oprósz mąką ziemniaczaną i cynamonem.

Umieść w naczyniu do zapiekania.

W misce umieść ciepłe masło, cukier i mąkę pszenną.

Zgnieć do powstania kruszonki.

Kruszonkę wyłóż na gruszkach.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.

Wyjmij gruszki z piekarnika, podziel na porcje i podawaj z dodatkiem serka mascarpone.

Gruszki pod kruszonką podane w białym naczyniu do zapiekania.
Gruszki pod kruszonką
Koszt przygotowania dania
21.12 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
511 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
64

Gruszki pod kruszonką - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o gruszkach pod kruszonką

Gruszki pod kruszonką to bardzo dobry pomysł na pyszne owoce pod chrupiącym ciastem idealne na deser. Do zapiekania najlepiej nadają się owoce zawierające dużą ilość soku, który w połączeniu z mąką tworzy pyszny owocowy sos. Przepis na gruszki pod kruszonką jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: gruszki, serek mascarpone, mąka pszenna, cukier, cynamon, mąka ziemniaczana, masło.

Jak zrobić gruszki pod kruszonką? Gruszki umyj i obierz ze skórki. Oczyść z gniazd nasiennych i przekrój każdą połówkę na dwie części. Gruszki oprósz mąką ziemniaczaną i cynamonem. Umieść w naczyniu do zapiekania. W misce umieść ciepłe masło, cukier i mąkę pszenną. Zgnieć do powstania kruszonki. Kruszonkę wyłóż na gruszkach. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Wyjmij gruszki z piekarnika, podziel na porcje i podawaj z dodatkiem serka mascarpone.

Mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu około 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki. Serek mascarpone zawiera tłuszcz mleczy, który jest łatwo przyswajalny, gdyż jest zemulgowaną formą tłuszczu. Gruszki to owoce mające bardzo pozytywny wpływ na poprawę naszego zdrowia. Gruszki zawierają sporo potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca oraz pomaga obniżać ciśnienie krwi. Gruszki jako jedne z niewielu owoców są źródłem jodu. Jod jak wiadomo wpływa na prawidłową pracę tarczycy. Prawidłowa praca tarczycy odpowiada za funkcjonowanie całego organizmu.

Podsumowując pyszne gruszki zapiekane w piekarniku to świetny pomysł na prosty deser. Gruszki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni. Zapiekane gruszki to sprawdzony przepis także na inne owoce takie jak jabłka, śliwki czy truskawki.

Wartości odżywcze gruszek pod kruszonką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
255.68 kcal
511.37 kcal
Białko
3.01 g
6.01 g

Węglowodany w gruszkach pod kruszonką

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
30.31 g
60.61 g
Węglowodany przyswajalne
28.65 g
57.30 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.66 g
3.31 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
14.14 g
28.28 g
Tłuszcze nasycone
11.48 g
22.95 g
Tłuszcze nienasycone
2.66 g
5.33 g
Cholesterol
38.10 mg
76.20 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na gruszki pod kruszonką

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6
0.05 mg
0.09 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C
2.19 mg
4.38 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.15 mg
0.30 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.17 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna
1.13 mg
2.26 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany
25.54 µg (mcg)
51.07 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gruszki pod kruszonką

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
8.27 mg
16.54 mg
Potas
102.10 mg
204.20 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń
30.66 mg
61.32 mg
Fosfor
30.44 mg
60.88 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez
10.45 mg
20.90 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo
0.94 mg
1.88 mg
Cynk
0.23 mg
0.45 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.15 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gruszek pod kruszonką 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gruszkach pod kruszonką

Lista alergenów dla gruszek pod kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • mascarpone

Cena przygotowania gruszek pod kruszonką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Gruszka
1000 g
5 dużych sztuk
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
6.67
Za 1000 g
Mąka ziemniaczana
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Mąka pszenna typ 500
300 g
1,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Mascarpone
300 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 300 g
Koszt składników
35.70
Jak oceniasz przepis na gruszki pod kruszonką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób