Gołąbki z grzybami
- Kapusta biała - 1 mała główka (750 g)
- Kasza gryczana - 2 woreczki (200 g)
- Świeże leśne grzyby (150 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
- Bulion warzywny (300 ml)
Przepis na gołąbki z grzybami krok po kroku
W dużym garnku zagotuj 1 litr wody.
Liście kapusty odkrój i wrzucaj do wrzątku. Zostaw je na 5 minut, by stały się bardziej elastyczne.
Kaszę ugotuj w lekko osolonym wrzątku.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę. Gdy będzie rumiana dodaj posiekane w drobną kostkę grzyby. Dopraw lekko solą i pieprzem. Gdy zmiękną zmieszaj z kaszą.
Wyciągaj liście pojedynczo z garnka i układaj na każdym po 1 łyżce farszu. Boki zwiń do środka, następnie zroluj cały liść. Powtarzaj tę czynność z każdym liściem.
W dużym garnku ułóż gołąbki jeden na drugim bardzo ciasno. Zalej bulionem i gotuj 50 minut.
-
Gołąbki
-
Gołąbki bez zawijania
-
Szarma
-
Sos pomidorowy do gołąbków
-
Gołąbki z młodej kapusty
-
Gołąbki z kapusty włoskiej
-
Gołąbki z piekarnika
-
Gołąbki wegetariańskie
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Gołąbki w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z ziemniakami
-
Oszukane gołąbki
-
Gołąbki z kaszą jęczmienną
-
Gołąbki z ryżem
-
Farsz do gołąbków
-
Dolma
-
Gołąbki z kaszą gryczaną
-
Gołąbki
Więcej informacji na temat gołąbków z grzybami
Gołąbki z grzybami to świetna opcja na pyszne i bardzo smaczne danie. Jest wspaniałą alternatywą dla tradycyjnych mięsnych gołąbków. Świetnie sprawdzi się na obiad wegetariański i wegański. Gołąbki są niezwykle sycące i wystarczy jedna porcja, by nie czuć głodu przez kilka godzin. Można je zjadać bez niczego, ale świetnie sprawdzą się polane sosem pomidorowym.
Przepis na gołąbki z grzybami jest bardzo prosty i spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba. Całość zajmuje dość sporo czasu, dlatego warto przygotować sobie farsz wcześniej. Choć są pracochłonne ich wyśmienity smak wynagradza ilość pracy. Farsz z kaszą i grzybami jest niezwykle aromatyczny, dlatego będzie wspaniałą opcją dla wszystkich smakoszy. To danie może również spokojnie gościć na świątecznym stole, gdyż jest w pełni postne.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gołąbki z grzybami, które będą nie tylko smaczne, ale również niezwykle wartościowe, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Farsz, którym są nadziane, choć nie zawiera mięsa jest bardzo pożywny i sycący. To wszystko ze względu na kaszę. W tej opcji użyta została kasza gryczana, która nie tylko jest smaczna, ale także zdrowa. To wspaniałe źródło błonnika i wielu witamin, a także składników mineralnych. Dostarcza również białka i żelaza, dlatego jest świetną bazą dla osób na diecie wegańskiej. Grzyby wspaniale współgrają z jej smakiem. Warto do przygotowania tego przepisu użyć grzybów leśnych, jednak dobrze sprawdzają się także pieczarki.
Do przygotowania tego dania idealnie sprawdza się biała kapusta, ale dobrze spisze się w nim również kapusta włoska. To świetny sposób na zwiększenie jej spożycia w codziennej diecie. Kapusta ma niski indeks glikemiczny, dostarcza również małej liczby kalorii. To niezwykle zdrowa opcja dla wszystkich, którzy cierpią z powodu insulinoopornosci lub są na diecie redukcyjnej.
Z tego przepisu powstają zdecydowanie najlepsze gołąbki z grzybami. Są bardzo aromatyczne i smaczne. Ich farsz składa się z kaszy połączonej z podsmażonymi grzybami, które tworzą idealne połączenie. To pyszne danie, które sprawdzi się nie tylko na święta. Jest tak dobre, że znika ze stołu w ekspresowym tempie. Dzięki temu, że robione są z kaszą, to są bardzo sycące. To pomysł na wspaniały posiłek.
Alergeny w gołąbkach z grzybami
Lista alergenów dla gołąbków z grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze gołąbków z grzybami
To niezwykle zdrowe danie, pełne błonnika.
Energia i białka
(383g)
Węglowodany
(383g)
Tłuszcze
(383g)
Witaminy
(383g)
Składniki mineralne
(383g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.