Przepis na gołąbki z grzybami krok po kroku

Składniki
  • Kapusta biała 750 g 1 mała główka
  • Kasza gryczana 200 g 2 woreczki
  • Świeże leśne grzyby 150 g
  • Cebula 100 g 1 szt
  • Oliwa z oliwek 30 ml 2 łyżki
  • bulion warzywny 300 ml
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duży garnek, patelnia

W dużym garnku zagotuj 1 litr wody.

Liście kapusty odkrój i wrzucaj do wrzątku. Zostaw je na 5 minut, by stały się bardziej elastyczne.

Kaszę ugotuj w lekko osolonym wrzątku.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę. Gdy będzie rumiana dodaj posiekane w drobną kostkę grzyby. Dopraw lekko solą i pieprzem. Gdy zmiękną zmieszaj z kaszą.

Wyciągaj liście pojedynczo z garnka i układaj na każdym po 1 łyżce farszu. Boki zwiń do środka, następnie zroluj cały liść. Powtarzaj tę czynność z każdym liściem.

W dużym garnku ułóż gołąbki jeden na drugim bardzo ciasno. Zalej bulionem i gotuj 50 minut.

Gołąbki z grzybami podane na w naczyniu ceramicznym.
gołąbki z grzybami
Koszt przygotowania dania
19.30 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
308 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
65

Gołąbki z grzybami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o gołąbkach z grzybami

Gołąbki z grzybami to świetna opcja na pyszne i bardzo smaczne danie. Jest wspaniałą alternatywą dla tradycyjnych mięsnych gołąbków. Świetnie sprawdzi się na obiad wegetariański i wegański. Gołąbki są niezwykle sycące i wystarczy jedna porcja, by nie czuć głodu przez kilka godzin. Można je zjadać bez niczego, ale świetnie sprawdzą się polane sosem pomidorowym.

Przepis na gołąbki z grzybami jest bardzo prosty i spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba. Całość zajmuje dość sporo czasu, dlatego warto przygotować sobie farsz wcześniej. Choć są pracochłonne ich wyśmienity smak wynagradza ilość pracy. Farsz z kaszą i grzybami jest niezwykle aromatyczny, dlatego będzie wspaniałą opcją dla wszystkich smakoszy. To danie może również spokojnie gościć na świątecznym stole, gdyż jest w pełni postne.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gołąbki z grzybami, które będą nie tylko smaczne, ale również niezwykle wartościowe, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Farsz, którym są nadziane, choć nie zawiera mięsa jest bardzo pożywny i sycący. To wszystko ze względu na kaszę. W tej opcji użyta została kasza gryczana, która nie tylko jest smaczna, ale także zdrowa. To wspaniałe źródło błonnika i wielu witamin, a także składników mineralnych. Dostarcza również białka i żelaza, dlatego jest świetną bazą dla osób na diecie wegańskiej. Grzyby wspaniale współgrają z jej smakiem. Warto do przygotowania tego przepisu użyć grzybów leśnych, jednak dobrze sprawdzają się także pieczarki.

Do przygotowania tego dania idealnie sprawdza się biała kapusta, ale dobrze spisze się w nim również kapusta włoska. To świetny sposób na zwiększenie jej spożycia w codziennej diecie. Kapusta ma niski indeks glikemiczny, dostarcza również małej liczby kalorii. To niezwykle zdrowa opcja dla wszystkich, którzy cierpią z powodu insulinoopornosci lub są na diecie redukcyjnej.

Z tego przepisu powstają zdecydowanie najlepsze gołąbki z grzybami. Są bardzo aromatyczne i smaczne. Ich farsz składa się z kaszy połączonej z podsmażonymi grzybami, które tworzą idealne połączenie. To pyszne danie, które sprawdzi się nie tylko na święta. Jest tak dobre, że znika ze stołu w ekspresowym tempie. Dzięki temu, że robione są z kaszą, to są bardzo sycące. To pomysł na wspaniały posiłek.

Wartości odżywcze gołąbków z grzybami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (383g)
Energia (kalorie)
80.57 kcal
308.58 kcal
Białko
2.58 g
9.88 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w gołąbkach z grzybami

Na 100g
Na porcję (383g)
Węglowodany
13.76 g
52.70 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
10.98 g
42.05 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (383g)
Tłuszcz
2.42 g
9.26 g
Tłuszcze nasycone
0.52 g
2.01 g
Tłuszcze nienasycone
1.89 g
7.25 g
Tłuszcze jednonasycone
1.55 g
5.95 g
Brak danych dla: świeże leśne grzyby.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.34 g
1.31 g
Brak danych dla: bulion warzywny.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na gołąbki z grzybami

Na 100g
Na porcję (383g)
Witamina B6
0.12 mg
0.48 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.28 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.38 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
1.17 mg
4.47 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gołąbki z grzybami

Na 100g
Na porcję (383g)
Sód
69.09 mg
264.62 mg
Potas
169.63 mg
649.67 mg
Wapń
24.24 mg
92.82 mg
Fosfor
65.36 mg
250.33 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
36.50 mg
139.81 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.64 mg
2.45 mg
Cynk
0.47 mg
1.81 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.48 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gołąbków z grzybami 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gołąbkach z grzybami

Lista alergenów dla gołąbków z grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania gołąbków z grzybami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
750 g
1 mała główka
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 750 g
Kasza gryczana
200 g
2 woreczki
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Świeże leśne grzyby
150 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 150 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Bulion warzywny
300 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
6.43
Za 300 ml
Liczba porcji:
Razem
72.00
Łączny koszt
19.30
Jak oceniasz przepis na gołąbki z grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób