Gołąbki z grzybami

Opublikowano: 30.09.2021 r., 12:58 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gołąbki z grzybami podane na w naczyniu ceramicznym.
Gołąbki z grzybami
Gołąbki z grzybami to danie, które wspaniale sprawdzi się na święta, ale również na co dzień. Są smaczne, a w dodatku niezwykle sycące. To pyszna wege opcja.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 60 min
308 kcal
Kcal w porcji
383 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Kapusta biała 1 mała główka (750 g)
  • Kasza gryczana 2 woreczki (200 g)
  • Świeże leśne grzyby (150 g)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (30 ml)
  • Bulion warzywny (300 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duży garnek, patelnia

Przepis na gołąbki z grzybami krok po kroku

W dużym garnku zagotuj 1 litr wody.

Liście kapusty odkrój i wrzucaj do wrzątku. Zostaw je na 5 minut, by stały się bardziej elastyczne.

Kaszę ugotuj w lekko osolonym wrzątku.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę. Gdy będzie rumiana dodaj posiekane w drobną kostkę grzyby. Dopraw lekko solą i pieprzem. Gdy zmiękną zmieszaj z kaszą.

Wyciągaj liście pojedynczo z garnka i układaj na każdym po 1 łyżce farszu. Boki zwiń do środka, następnie zroluj cały liść. Powtarzaj tę czynność z każdym liściem.

W dużym garnku ułóż gołąbki jeden na drugim bardzo ciasno. Zalej bulionem i gotuj 50 minut.

Jak oceniasz przepis na gołąbki z grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,9% osób

Więcej informacji na temat gołąbków z grzybami

Gołąbki z grzybami to świetna opcja na pyszne i bardzo smaczne danie. Jest wspaniałą alternatywą dla tradycyjnych mięsnych gołąbków. Świetnie sprawdzi się na obiad wegetariański i wegański. Gołąbki są niezwykle sycące i wystarczy jedna porcja, by nie czuć głodu przez kilka godzin. Można je zjadać bez niczego, ale świetnie sprawdzą się polane sosem pomidorowym.

Przepis na gołąbki z grzybami jest bardzo prosty i spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba. Całość zajmuje dość sporo czasu, dlatego warto przygotować sobie farsz wcześniej. Choć są pracochłonne ich wyśmienity smak wynagradza ilość pracy. Farsz z kaszą i grzybami jest niezwykle aromatyczny, dlatego będzie wspaniałą opcją dla wszystkich smakoszy. To danie może również spokojnie gościć na świątecznym stole, gdyż jest w pełni postne.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gołąbki z grzybami, które będą nie tylko smaczne, ale również niezwykle wartościowe, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Farsz, którym są nadziane, choć nie zawiera mięsa jest bardzo pożywny i sycący. To wszystko ze względu na kaszę. W tej opcji użyta została kasza gryczana, która nie tylko jest smaczna, ale także zdrowa. To wspaniałe źródło błonnika i wielu witamin, a także składników mineralnych. Dostarcza również białka i żelaza, dlatego jest świetną bazą dla osób na diecie wegańskiej. Grzyby wspaniale współgrają z jej smakiem. Warto do przygotowania tego przepisu użyć grzybów leśnych, jednak dobrze sprawdzają się także pieczarki.

Do przygotowania tego dania idealnie sprawdza się biała kapusta, ale dobrze spisze się w nim również kapusta włoska. To świetny sposób na zwiększenie jej spożycia w codziennej diecie. Kapusta ma niski indeks glikemiczny, dostarcza również małej liczby kalorii. To niezwykle zdrowa opcja dla wszystkich, którzy cierpią z powodu insulinoopornosci lub są na diecie redukcyjnej.

Z tego przepisu powstają zdecydowanie najlepsze gołąbki z grzybami. Są bardzo aromatyczne i smaczne. Ich farsz składa się z kaszy połączonej z podsmażonymi grzybami, które tworzą idealne połączenie. To pyszne danie, które sprawdzi się nie tylko na święta. Jest tak dobre, że znika ze stołu w ekspresowym tempie. Dzięki temu, że robione są z kaszą, to są bardzo sycące. To pomysł na wspaniały posiłek.

Alergeny w gołąbkach z grzybami

Lista alergenów dla gołąbków z grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze gołąbków z grzybami

na 100g gotowej potrawy

To niezwykle zdrowe danie, pełne błonnika.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(383g)
Energia (kcal)
80.57
308.58
Białko (g)
2.58
9.88

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(383g)
Węglowodany (g)
13.76
52.70
Węglowodany przyswajalne (g)
10.98
42.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.78
10.65

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(383g)
Tłuszcz (g)
2.42
9.26
Tłuszcze nasycone (g)
0.52
2.01
Tłuszcze nienasycone (g)
1.89
7.25
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.55
5.95
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.34
1.31
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(383g)
Witamina A (µg (mcg))
4.80
18.40
Witamina B6 (mg)
0.12
0.48
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.02
Witamina C (mg)
18.71
71.66
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.08
Witamina E (mg)
0.36
1.37
Brak danych dla: kasza gryczana.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.07
0.28
Ryboflawina (mg)
0.10
0.38
Niacyna (mg)
1.17
4.47
Foliany (µg (mcg))
29.48
112.90
Beta karoten (µg (mcg))
42.42
162.46

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(383g)
Sód (mg)
69.09
264.62
Potas (mg)
169.63
649.67
Wapń (mg)
24.24
92.82
Fosfor (mg)
65.36
250.33
Magnez (mg)
36.50
139.81
Żelazo (mg)
0.64
2.45
Cynk (mg)
0.47
1.81
Miedź (mg)
0.12
0.48
Szacunkowy indeks glikemiczny gołąbków z grzybami 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gołąbków z grzybami

Koszt składników
72.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
750 g
1 mała główka
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 750 g
Kasza gryczana
200 g
2 woreczki
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Świeże leśne grzyby
150 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 150 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Bulion warzywny
300 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
6.43
Za 300 ml
Koszt składników
72.00