Gęś faszerowana

Opublikowano: 15.09.2022 r., 22:29 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Soczysta gęś z nadzieniem
Gęś faszerowana
Gęś faszerowane to niezwykle pyszne i wykwintne danie, które dzięki mojemu przepisowi od teraz możesz przygotować w swoim domu.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 60 min
816 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Gęś tuszka (4000 g)
  • Czosnek - 4 ząbki (20 g)
  • Bulion drobiowy - 1 szklanka (250 g)
  • Masło - 2 łyżki (20 g)
  • Wątróbka drobiowa (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Bułka pszenna - 1 sztuka (60 g)
  • Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Jabłko (1000 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, brytfanna

Przepis na gęś faszerowana krok po kroku

Gęś dokładnie umyj i oczyść, usuń nadmiar tłuszczu.

Bułkę pszenną namocz w mleku.

Wątróbkę, cielęcinę zmiel w młynku i wymieszaj z namoczoną bułką.

Farsz wymieszaj z żółtkami jajek i dopraw do smaku.

Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno pokrojoną cebulę.

Białka jajek ubij na sztywną pianę i wymieszaj z farszem.

Nadziej gęś i przełóż ją do blaszki wysmarowanej masłem.

Jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój w mniejsze kawałki.

Dodaj jabłka obok gęsi i upiecz w piekarniku przez 4 godziny w 200 st. C.

Od czasu do czasu podlewaj gęś bulionem.

Jak oceniasz przepis na gęś faszerowana
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat gęsi faszerowanej

Gęś faszerowana to danie, które nie tylko nada się na rodzinne spotkania podczas obiadu. Warto pamiętać o tym przepisie podczas świąt, które zbliżają się wielkimi krokami. Przepis na gęś faszerowaną będzie idealnie pasował na święta. Wbrew pozorom przepis jest bardzo prosty, wymaga tylko odrobiny trochę cierpliwości.

Będziesz potrzebować gęś w całości, wątróbkę, masło, jajka, cielęcinę lub inne chude mięso, bułkę pszenną, mleko, bulion, jabłka i przyprawy. O rodzaju jabłek zadecyduj sam. Możesz wybrać Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem. Sama polecam jabłka, które idealnie nadają się na przepis na szarlotkę z kratką, oczywiście mowa tutaj o naszej polskiej, starej odmianie jabłek, jaką jest Antonówka. Są niezwykle aromatyczne, a jej owoce pachną już z daleka. Idealnie nadają się do jesiennych przetworów czy wypieków. Obojętnie, na którą wersję się zdecydujesz, Twoja gęś faszerowana będzie pyszna.

Zatem, jak zrobić gęś faszerowaną?

W pierwszej kolejności gęś dokładnie umyj i oczyść, usuń nadmiar tłuszczu. W tym czasie bułkę pszenną namocz w mleku. Wątróbkę wraz z cielęciną i namoczoną bułką zmiel w młynku i dodaj żółtka jajek. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z farszem.

Całość włóż do gęsi i przełóż ją na blaszkę posmarowaną masłem.

Jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój w mniejsze kawałki.

Połóż jabłka obok mięsa i upiecz w piekarniku. Od czasu do czasu podlewaj mięso bulionem.

Warto pamiętać, że czas pieczenia gęsi w piekarniku zależy od jej wielkości i masy. To jest najlepszy sposób na to, aby wiedzieć ile czasu powinniśmy ją przygotowywać.

Mięso z gęsi podobnie jak z kurczaka należy do chudych gatunków, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Faszerowana gęś to idealny pomysł na wykwintny obiad w gronie rodzinny lub znajomych. Przygotuj ją samodzielnie i przekonaj się, jaka jest dobra.

Alergeny w gęsi faszerowanej

Lista alergenów dla gęsi faszerowanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna

Wartości odżywcze gęsi faszerowanej

na 100g gotowej potrawy

Długość pieczenia mięsa zależy od jej masy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
272.00
816.00
Białko (g)
11.71
35.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
3.24
9.71
Węglowodany przyswajalne (g)
2.77
8.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.47
1.42

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
23.20
69.60
Tłuszcze nasycone (g)
8.50
25.49
Tłuszcze nienasycone (g)
14.70
44.11
Tłuszcze jednonasycone (g)
12.09
36.28
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.61
7.82
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
72.83
218.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
128.17
384.50
Witamina B6 (mg)
0.31
0.93
Witamina B12 (µg (mcg))
0.82
2.46
Witamina C (mg)
3.62
10.85
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
127.25
381.75
Tiamina (mg)
0.08
0.25
Ryboflawina (mg)
0.25
0.75
Niacyna (mg)
2.80
8.41
Foliany (µg (mcg))
24.52
73.57

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
76.28
228.85
Potas (mg)
243.79
731.37
Wapń (mg)
18.11
54.34
Fosfor (mg)
177.39
532.17
Magnez (mg)
14.82
44.46
Żelazo (mg)
2.06
6.19
Cynk (mg)
1.30
3.90
Miedź (mg)
0.21
0.62
Szacunkowy indeks glikemiczny gęsi faszerowanej 50
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gęsi faszerowanej

Koszt składników
152.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Gęś tuszka
4000 g
108.00
Za 4000,0 g
Liczba opakowań 1
108.00
Za 4000 g
Czosnek
20 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Bulion drobiowy
250 g
1 szklanka
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Wątróbka drobiowa
200 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka pszenna
60 g
1 sztuka
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 60 g
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jabłko
1000 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
2.78
Za 1000 g
Koszt składników
152.10