Przepis na gęś pieczoną krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska, miseczka

Gęś rozmroź, jeśli była mrożona. Umyj, delikatnie osusz i wyciągnij z niej podroby.

Gęś natrzyj solą, pieprzem, majerankiem, kminkiem i czosnkiem.

Jabłka obierz i pokrój w kostkę, wymieszaj z majerankiem. Jabłka włóż do środka gęsi.

Gęś przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 4 godziny i 30 minut.

Po tym czasie temperaturę zwiększ do 200 stopni i piecz mięso przez 30 minut.

Gęś pieczona podana na półmisku z jabłkami.
gęś pieczona
Koszt przygotowania dania
123.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1700 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
0

Gęś pieczona - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o gęsi pieczonej

Gęś pieczona to danie, które kojarzy się z wykwintnymi obiadami. Nic dziwnego, jest ciężko dostępna, niezbyt tania, a przy tym jej przygotowanie wymaga dość sporo czasu. Jednak wszystko to rekompensuje jej znakomity smak, który rozpieszcza wszystkie kubki smakowe. Mięso przygotowane w piekarniku jest niezwykle delikatne i soczyste. Warto dodać do niej odrobinę przypraw, które wspaniale podkreślą smak tego dania. Gęś wspaniale łączy się z owocami, dzięki swojemu delikatnemu aromatowi. W tym przypadku została połączona z jabłkami, które pod wpływem temperatury karmelizują się i tworzą słodkie nadzienie. Dobrze wybierać do tego przepisu jabłka, które są lekko kwaskowe, dzięki czemu całość nie będzie zbyt mdląca. Gęś wspaniale komponuje się z ziemniakami z wody, a także pieczonymi warzywami i konfiturą żurawinową.

Jeśli zastanawiasz się jak upiec gęś w całości, by była miękka i soczysta, ten przepis na pewno będzie bardzo pomocny. Mięso z gęsi potrzebuje dość długiej obróbki termicznej, tak by mógł wytopić się z niej cały tłuszcz, a mięso stało się bardzo kruche i wspaniałe. Zwykle przyjmuje się, że każdy kilogram gęsiny potrzebuje około 45 minut pieczenia. W większości przepisów można spotkać się z bardzo niską temperaturą pieczenia, około 140 stopni Celsjusza, jednak w warunkach domowych warto temperaturę nieco zwiększyć. Optymalna wydaje się być 160 stopni. Gęś prosto z piekarnika smakuje najlepiej.

To wspaniała opcja na święta, gdyż jest niezwykle wytworna, a jej mięso naprawdę smaczne. Wspaniale prezentuje się na stole, zwłaszcza podana na półmisku z upieczonymi cząstkami jabłek. Jabłka jednak lepiej upiec osobno, ze względu na bardzo długi czas obróbki gęsi, co mogłoby skutkować przypaleniem owoców. Idealnie sprawdzi się na obiad. To również bardzo dobry pomysł na wytworną kolację.

Przepis na gęś pieczoną, wbrew temu co może się wydawać, wcale nie jest trudny. Jednak jej przygotowanie jest na pewno czasochłonne, samo pieczeni zajmuje około 5 godzin, dlatego warto upiec ją z samego rana, by była gotowa wprost na obiad. Gęś z tego przepisu to dobra alternatywa dla drobiu, który pojawia się na stole bardzo często. Przygotowana w sposób z receptury smakuje fantastycznie. Ta pyszna i soczysta gęsina pieczona to najlepsza opcja dla prawdziwych smakoszy.

Wartości odżywcze gęsi pieczonej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(504g)
Energia (kalorie)
337.36 kcal
1700.28 kcal
Białko
14.23 g
71.70 g

Węglowodany w gęsi pieczonej

Na 100g
Na porcję
(504g)
Węglowodany
1.46 g
7.34 g
Węglowodany przyswajalne
1.20 g
6.05 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.26 g
1.30 g
Sacharoza (cukier)
0.22 g
1.12 g
Glukoza
0.20 g
1.01 g
Fruktoza
0.65 g
3.29 g
Skrobia
0.01 g
0.03 g
Laktoza
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(504g)
Tłuszcz
30.02 g
151.28 g
Tłuszcze nasycone
10.77 g
54.26 g
Tłuszcze nienasycone
19.25 g
97.02 g
Tłuszcze trans
0.60 g
3.02 g
Cholesterol
71.43 mg
360.00 mg

Witaminy w przepisie na gęś pieczoną

Na 100g
Na porcję
(504g)
Witamina A
15.50 µg (mcg)
78.12 µg (mcg)
Witamina B6
0.35 mg
1.78 mg
Witamina B12
0.30 µg (mcg)
1.53 µg (mcg)
Retinol
15.18 µg (mcg)
76.50 µg (mcg)
Tiamina
0.08 mg
0.42 mg
Ryboflawina
0.23 mg
1.14 mg
Niacyna
3.23 mg
16.29 mg
Foliany
3.89 µg (mcg)
19.62 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na gęś pieczoną

Na 100g
Na porcję
(504g)
Sód
65.39 mg
329.58 mg
Potas
285.71 mg
1440.00 mg
Wapń
11.36 mg
57.24 mg
Fosfor
210.00 mg
1058.40 mg
Magnez
16.61 mg
83.70 mg
Żelazo
2.25 mg
11.32 mg
Cynk
1.54 mg
7.76 mg
Miedź
0.24 mg
1.23 mg
Mangan
0.02 mg
0.11 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny gęsi pieczonej 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gęsi pieczonej

Lista alergenów dla gęsi pieczonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na gęś pieczoną

Cena przygotowania gęsi pieczonej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Gęś tuszka
4500 g
108.00
Za 4000.0 g
Liczba opakowań 2
121.50
Za 4500 g
Jabłko
540 g
3 szt
0.50
Za 180.0 g
Liczba opakowań 3
1.50
Za 540 g
Koszt składników
217.50
Jak oceniasz przepis na gęś pieczoną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób