Przepis na gęś pieczoną krok po kroku
- Gęś tuszka 4500 g
- Jabłko 540 g 3 szt
Gęś rozmroź, jeśli była mrożona. Umyj, delikatnie osusz i wyciągnij z niej podroby.
Gęś natrzyj solą, pieprzem, majerankiem, kminkiem i czosnkiem.
Jabłka obierz i pokrój w kostkę, wymieszaj z majerankiem. Jabłka włóż do środka gęsi.
Gęś przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 4 godziny i 30 minut.
Po tym czasie temperaturę zwiększ do 200 stopni i piecz mięso przez 30 minut.

(liczba kalorii)
Gęś pieczona - cechy przepisu
Więcej o gęsi pieczonej
Gęś pieczona to danie, które kojarzy się z wykwintnymi obiadami. Nic dziwnego, jest ciężko dostępna, niezbyt tania, a przy tym jej przygotowanie wymaga dość sporo czasu. Jednak wszystko to rekompensuje jej znakomity smak, który rozpieszcza wszystkie kubki smakowe. Mięso przygotowane w piekarniku jest niezwykle delikatne i soczyste. Warto dodać do niej odrobinę przypraw, które wspaniale podkreślą smak tego dania. Gęś wspaniale łączy się z owocami, dzięki swojemu delikatnemu aromatowi. W tym przypadku została połączona z jabłkami, które pod wpływem temperatury karmelizują się i tworzą słodkie nadzienie. Dobrze wybierać do tego przepisu jabłka, które są lekko kwaskowe, dzięki czemu całość nie będzie zbyt mdląca. Gęś wspaniale komponuje się z ziemniakami z wody, a także pieczonymi warzywami i konfiturą żurawinową.
Jeśli zastanawiasz się jak upiec gęś w całości, by była miękka i soczysta, ten przepis na pewno będzie bardzo pomocny. Mięso z gęsi potrzebuje dość długiej obróbki termicznej, tak by mógł wytopić się z niej cały tłuszcz, a mięso stało się bardzo kruche i wspaniałe. Zwykle przyjmuje się, że każdy kilogram gęsiny potrzebuje około 45 minut pieczenia. W większości przepisów można spotkać się z bardzo niską temperaturą pieczenia, około 140 stopni Celsjusza, jednak w warunkach domowych warto temperaturę nieco zwiększyć. Optymalna wydaje się być 160 stopni. Gęś prosto z piekarnika smakuje najlepiej.
To wspaniała opcja na święta, gdyż jest niezwykle wytworna, a jej mięso naprawdę smaczne. Wspaniale prezentuje się na stole, zwłaszcza podana na półmisku z upieczonymi cząstkami jabłek. Jabłka jednak lepiej upiec osobno, ze względu na bardzo długi czas obróbki gęsi, co mogłoby skutkować przypaleniem owoców. Idealnie sprawdzi się na obiad. To również bardzo dobry pomysł na wytworną kolację.
Przepis na gęś pieczoną, wbrew temu co może się wydawać, wcale nie jest trudny. Jednak jej przygotowanie jest na pewno czasochłonne, samo pieczeni zajmuje około 5 godzin, dlatego warto upiec ją z samego rana, by była gotowa wprost na obiad. Gęś z tego przepisu to dobra alternatywa dla drobiu, który pojawia się na stole bardzo często. Przygotowana w sposób z receptury smakuje fantastycznie. Ta pyszna i soczysta gęsina pieczona to najlepsza opcja dla prawdziwych smakoszy.
Wartości odżywcze gęsi pieczonej
Energia i białka
(504g)
Węglowodany w gęsi pieczonej
(504g)
Tłuszcze
(504g)
Witaminy w przepisie na gęś pieczoną
(504g)
Składniki mineralne w przepisie na gęś pieczoną
(504g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w gęsi pieczonej
Lista alergenów dla gęsi pieczonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na gęś pieczoną