Smalec gęsi
- Gęś tuszka - głównie skórki i tłuszcz (500 g)
Przepis na smalec gęsi krok po kroku
Z gęsi wykrój skórki i zbierz sadło.
Włóż je na 1 godzinę do zamrażarki. Następne pokój w równą kostkę.
Przełóż je do garnka i podgrzewaj, od czasu do czasu mieszając.
Smalec dopraw lekko solą i przelej do małych słoiczków.
Całość ostudź i przechowuj w lodówce.
Więcej informacji na temat smalcu gęsiego
Smalec gęsi to tłuszcz, który kojarzy się zwykle z dbaniem o zdrowie. To dlatego, że ten specyfik używany był kiedyś w przypadku chorób, takich jak przeziębienia.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gęsi smalec, by był tradycyjny, a przy okazji najlepszy, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałą opcją dla ciebie. Ten przetopiony tłuszcz od dawna miał wiele różnorakich zastosowań, zarówno kulinarnych, jak i kosmetycznych. Przez wielu wciąż uważany za jeden z najzdrowszych i najczystszych tłuszczów zwierzęcych. Wiele osób do dziś wybiera go zamiast roślinnych olejów do smażenia i gotowania. Jednak należy pamiętać, że choć zawiera witaminy, to jednak pod wpływem obróbki termicznej utlenia się zawarty w nim cholesterol, do związków, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie. Dlatego nie poleca się go do długiego smażenia.
Przepis na smalec z gęsi to doskonały pomysł na domowy tłuszcz, który można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Co ważne, smalec gęsi ma wiele wartości odżywczych. Jest bowiem źródłem żelaza, magnezu, fosforu, a także witamin z grupy B oraz witaminy A, E, D i PP. Znajdują się w nim również minerały: fosfor, magnez czy żelazo. Nic więc dziwnego, że od dawna używany był w kuchni jako naprawdę cenny specyfik. Jednak obecnie wiadomo, że nie powinno się po niego sięgać zbyt często. Obecnie twierdzi się jednak, że należy stosować go raczej okazjonalnie, bardziej w celu złagodzenia określonych dolegliwości niż w celu wzbogacania smaku potraw. Smalec gęsi zawiera bowiem dużą ilość tłuszczów zwierzęcych wywołujących choroby cywilizacyjne, takie jak nadciśnienie, czy miażdżyca. Choć bez problemu można dostać go w większym sklepie, to jednak najlepiej smakuje przygotowany całkowicie samodzielnie we własnym domu. Dzięki temu można też kontrolować ilość soli, czy dodatki. Ma się również pewność co do świeżości. Warto wiedzieć również, że smalec gęsi — podobnie jak tran — jest znakomitym źródłem witaminy D. Już jedna jego łyżka zawiera 1000 IU. Witamina ta jest niezwykle ważna dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.
Alergeny w smalcu gęsim
Lista alergenów dla smalcu gęsiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na smalec gęsi
Wartości odżywcze smalcu gęsiego
To produkt bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe, więc nie będzie dobrym wyborem na co dzień.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.