Noga z gęsi

Opublikowano: 03.08.2023 r., 18:15 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Noga z gęsi podana w towarzystwie pomidorów, świeżego rozmarynu i połówki cytryny.
Noga z gęsi
Noga z gęsi to mięso, które wymaga odpowiedniej oprawy. Chcesz ją przygotować, ale nie wiesz jak? Sięgnij po ten prosty przepis, z którym przygotujesz ją prosto.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 180 min
1233 kcal
Kcal w porcji
508 g
Wielkość porcji
4
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Gęś tuszka noga (600 g)
  • Jabłko (300 g)
  • Sok jabłkowy (100 ml)
  • Czosnek (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na nogę z gęsi krok po kroku

Mięso natrzyj solą, pieprzem oraz łyżeczką majeranku. Dodaj ząbki czosnku i odstaw na godzinę do lodówki.

Udka ułóż skórą do dołu w naczyniu żaroodpornym. Polej sokiem oraz dodaj gałązki rozmarynu, przykryj i wstaw na 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. Udka odwróć i piecz jeszcze godzinę.

Po godzinie zdejmij pokrywkę, dodaj pokrojone w ćwiartki jabłka. Temperaturę zwiększ do 180 st. C i piecz jeszcze 30 minut.

W czasie pieczenia mięso często polewaj powstałym sosem.

Podawaj z ulubionym dodatkiem skrobiowym.

Jak oceniasz przepis na nogę z gęsi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 74,6% osób

Więcej informacji na temat nogi z gęsi

Noga z gęsi to mięso, które wymaga odpowiedniej oprawy. Chcesz ją przygotować, ale nie wiesz jak? Sięgnij po ten prosty przepis, z którym przygotujesz ją prosto.

Przepis na nogę z gęsi to smaczna alternatywa dla innych mięs drobiowych. Gęsina raczej nie gości w menu zbyt często Pieczenie nogi z gęsi jest łatwą, ale również dobrą dla zdrowia opcją. Jeśli nie wiesz, jak zrobić nogę z gęsi w prosty sposób, koniecznie sięgnij po ten prosty przepis. Gęś pieczona to danie, które kojarzy się z wykwintnymi obiadami. Nic dziwnego, jest ciężko dostępna, niezbyt tania, a przy tym jej przygotowanie wymaga dość sporo czasu. Jednak wszystko to rekompensuje jej znakomity smak, który rozpieszcza wszystkie kubki smakowe. Mięso przygotowane w piekarniku jest niezwykle delikatne i soczyste. Warto dodać do niej odrobinę przypraw, które wspaniale podkreślą smak tego dania. Gęś wspaniale komponuje się z ziemniakami z wody, a także pieczonymi warzywami i konfiturą żurawinową.

Jeśli zastanawiasz się jak upiec nogę z gęsi, by była pyszna, a także dobra dla zdrowia, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. W przygotowaniu gęści znaczenie ma wszystko: czas pieczenia, marynata, jakość mięsa. Nie warto bagatelizować tych czynników, które mogą sprawić, że nasze mięso, które miało być smaczne i fantastyczne okazało się niesmacznym twardym kamieniem. Mięso z gęsi potrzebuje dość długiej obróbki termicznej, tak by mógł wytopić się z niej cały tłuszcz, a mięso stało się bardzo kruche i wspaniałe. Zwykle przyjmuje się, że każdy kilogram gęsiny potrzebuje około 45 minut pieczenia. W większości przepisów można spotkać się z bardzo niską temperaturą pieczenia, około 140 stopni Celsjusza, jednak w warunkach domowych warto temperaturę nieco zwiększyć. Optymalna wydaje się być 160 stopni. Gęś prosto z piekarnika smakuje najlepiej. Gęś z tego przepisu to dobra alternatywa dla drobiu, który pojawia się na stole bardzo często. Przygotowana w sposób z receptury smakuje fantastycznie. Ta pyszna i soczysta gęsina pieczona to najlepsza opcja dla prawdziwych smakoszy.

Alergeny w nodze z gęsi

Lista alergenów dla nogi z gęsi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nogę z gęsi

Wartości odżywcze nogi z gęsi

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy dużo białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(508g)
Energia (kcal)
242.89
1233.89
Białko (g)
9.59
48.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(508g)
Węglowodany (g)
5.62
28.56
Węglowodany przyswajalne (g)
4.86
24.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.76
3.86

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(508g)
Tłuszcz (g)
19.93
101.23
Tłuszcze nasycone (g)
7.17
36.44
Tłuszcze nienasycone (g)
12.75
64.79
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.52
53.46
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.23
11.33
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.40
2.01
Brak danych dla: sok jabłkowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
47.29
240.24

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(508g)
Witamina A (µg (mcg))
10.94
55.55
Witamina B6 (mg)
0.27
1.35
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
1.02
Witamina C (mg)
3.96
20.11
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
10.05
51.05
Tiamina (mg)
0.06
0.33
Ryboflawina (mg)
0.16
0.81
Niacyna (mg)
2.18
11.06
Foliany (µg (mcg))
3.30
16.74

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(508g)
Sód (mg)
44.39
225.50
Potas (mg)
227.50
1155.71
Wapń (mg)
12.33
62.64
Fosfor (mg)
144.23
732.70
Magnez (mg)
12.98
65.94
Żelazo (mg)
1.55
7.89
Cynk (mg)
1.05
5.32
Miedź (mg)
0.17
0.88
Mangan (mg)
0.05
0.25
Brak danych dla: sok jabłkowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny nogi z gęsi 4
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania nogi z gęsi

Koszt składników
116.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Gęś tuszka
600 g
noga
108.00
Za 4000,0 g
Liczba opakowań 1
16.20
Za 600 g
Jabłko
300 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.83
Za 300 g
Sok jabłkowy
100 ml
4.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 100 ml
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koszt składników
116.00