Przepis na farsz do gęsi krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, natka pietruszki świeża, tymianek
To będzie niezbędne
patelnia duża, sitko

Grzyby zalej gorącą wodą. Pozostaw na godzinę.

Namoczone grzyby odlej, zalej świeżą wodą i zagotuj. Gotuj 30 minut na niedużej mocy palnika.

Odlej wodę z grzybów. Grzyby pokrój w małe paski.

Na oleju zeszklij drobno posiekane dymki oraz pokrojone grzyby.

Na sicie wypłucz kaszę w zimnej wodzie.

Wypłukaną kaszę wsyp do cebuli oraz grzybów. Dodaj łyżkę tymianku i łyżeczkę soli. Smaż kilka chwil.

Po około 3 minutach wlej zimny bulion do kaszy.

Gotuj pod przykryciem około 25 minut.

Farsz ostudź.

Do farszu dodaj jajko i natkę pietruszki.

Bardzo dokładnie wymieszaj farsz.

Farsz jest gotowy do nadziewania.

Farsz do gęsi
Farsz do gęsi
Koszt przygotowania dania
24.13 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1147 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
52

Farsz do gęsi - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o farszu do gęsi

Najlepszy farsz do gęsi z kaszy gryczanej i suszonych grzybów to doskonały pomysł na nadzianie mięsa. Jest pyszny, prosty i szybki do zrobienia. Przepis na farsz do gęsi zawiera dobre składniki. Nie ma dodatku mięsa, ponieważ opiera się na kaszy gryczanej oraz na suszonych grzybach. Faszerowana gęś to dobry posiłek na święta. Jeżeli masz możliwość, zrób te wykwintne danie. Na zwykły dzień też się nada, nie tylko na świąteczny dzień. Jeśli nie wiesz, jak zrobić farsz do gęsi, sprawdź ten pomysł na smaczne nadzienie.

Gęś nadziewana jest podawana najczęściej z okazji dnia Świętego Marcina. Przypada to na dzień 11. Listopada. To także bardzo dobry obiad na święta Wielkanocne. Mięso z gęsi najlepiej jest podawać pod koniec roku – w listopadzie i grudniu. Wtedy mięso jest najsmaczniejsze, bo jest świeże. W pozostałym okresie dostępne jest raczej mięso mrożone.

Farsz do gęsi jest super pomysłem na to, by zrobić wyśmienite mięso nadziewane. Nadzienie do gęsiny faszerowanej może być zrobione z różnych składników. Robi się farsz z mięsem, na przykład mielonym lub z podrobami. Ten smaczny farsz to wersja bezmięsna. Przepis na farsz do gęsi warto zrobić dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce (gdy marynuje się także gęś). Farsz ma wtedy szansę, by się przegryźć – będzie lepszy w smaku.

Jak zrobić farsz do gęsi? Zacznij od namoczenia grzybów. Ugotuj je, pokrój i usmaż na oleju wraz z cebulą dymką. Do przepisu na farsz do gęsi użyj surową kaszę gryczaną. Należy ją opłukać w zimnej wodzie i dodać do smażących się grzybów i cebuli. Z przypraw najlepiej dodać tylko sól i tymianek. Ilość przypraw jest zależna od tego, jak marynowana jest gęś. Farsz powinien być pyszny, więc nie może być ani za słony, ani za mało przyprawiony. Do całości wlej bulion i wszystko gotuj około 25 minut. Ostudź i wymieszaj składniki z jajkiem i natką pietruszki. Nadzienie do gęsi faszerowanej jest gotowe.

Taka ilość nadzienia będzie dobra, gdy tuszka waży około 5 kg. Jak zrobisz farsz do gęsi, nie nadziewaj mięsa w zbyt dużej ilości. Podczas pieczenia farsz może zwiększyć objętość i wyjść na zewnątrz. Lepiej dać odrobinę mniej farszu niż za dużą jego ilość.

Do gęsi faszerowanej idealnymi dodatkami są pieczone ziemniaki. Mogą być też ziemniaki puree. Wystarczy nawet sam farsz, który przecież zawiera kaszę. Pyszne dodatki w formie buraczków albo surówki z kiszonej kapusty to najlepszy sposób na bardzo smaczny obiad.

*Farsz do gęsi można zrobić też ze świeżymi grzybami. Wystarczy użyć około 200 g świeżych, leśnych grzybów.

Wartości odżywcze farszu do gęsi

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(636g)
Energia (kalorie)
180.42 kcal
1147.45 kcal
Białko
7.04 g
44.78 g

Węglowodany w farszu do gęsi

Na 100g
Na porcję
(636g)
Węglowodany
28.79 g
183.13 g
Węglowodany przyswajalne
23.50 g
149.43 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
5.30 g
33.69 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(636g)
Tłuszcz
4.92 g
31.32 g
Tłuszcze nasycone
0.97 g
6.19 g
Tłuszcze nienasycone
3.95 g
25.13 g
Tłuszcze jednonasycone
2.67 g
16.96 g
Tłuszcze wielonasycone
1.28 g
8.17 g
Cholesterol
33.07 mg
210.33 mg

Witaminy w przepisie na farsz do gęsi

Na 100g
Na porcję
(636g)
Witamina A
13.86 µg (mcg)
88.14 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.63 mg
4.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.17 µg (mcg)
1.10 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol
13.86 µg (mcg)
88.14 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
0.66 µg (mcg)
4.21 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na farsz do gęsi

Na 100g
Na porcję
(636g)
Sód
174.46 mg
1109.54 mg
Potas
146.69 mg
932.97 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń
14.82 mg
94.25 mg
Żelazo
1.70 mg
10.82 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu do gęsi 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w farszu do gęsi

Lista alergenów dla farszu do gęsi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Cena przygotowania farszu do gęsi

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza gryczana
200 g
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Suszone grzyby
40 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
14.00
Za 40 g
Cebula szalotka
50 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 50 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bulion drobiowy
270 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
5.79
Za 270 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
52.00
Jak oceniasz przepis na farsz do gęsi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób