Jak przyprawić gęś do pieczenia?

Opublikowano: 07.05.2023 r., 21:00 | Autor: Oliwia Gawron

Gęś to niegdyś posiłek uważany za wykwintny, teraz w prosty sposób przygotujesz ją w swoim domu.

Zatem, jak przyprawić gęś do pieczenia?

Postaw na marynatę z dodatkiem jałowca, majeranku, rozmarynu, i czosnku przeciśniętego przez praskę, śmiało możesz dodać wino, które nada charakterystyczny, głęboki smak.

Jak przyprawić gęś do pieczenia? Co jeszcze warto wiedzieć?

Szykuje się ważna okazja lub święto rodzinne? Koniecznie postaw na gęś, jednak w pierwszej kolejności dowiedz się jak przyprawić gęś do pieczenia, potrzebna będzie nam tutaj marynata do gęsi pieczonej. Postaw na marynatę z dodatkiem jałowca, majeranku, rozmarynu, i czosnku przeciśniętego przez praskę, śmiało możesz dodać wino, które nada charakterystyczny, głęboki smak, aby nasza gęś w całości przygotowywana w piekarniku.

Poznaj mój przepis na gęś pieczoną z jabłkiem i żurawiną to danie, które nie tylko nada się na rodzinne spotkania podczas obiadu. Warto pamiętać o tym przepisie podczas świąt, które zbliżają się wielkimi krokami. Przepis na gęś z jabłkiem i żurawiną będzie idealnie pasował na święta. Wbrew pozorom przepis jest bardzo prosty, wymaga tylko odrobinę cierpliwości.

Będziesz potrzebować gęś w całości, jabłka, żurawinę, olej rzepakowy i przyprawy. Ja postawiłam na klasyczne, czyli sól i pieprz dodatkowo majeranek i tymianek, które idealnie pasują do delikatnego mięsa.

O rodzaju jabłek zadecyduj sam. Możesz wybrać Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem. Sama polecam jabłka, które idealnie nadają się na ten przepis, oczywiście mowa tutaj o naszej polskiej, starej odmianie jabłek, jaką jest Antonówka. Są niezwykle aromatyczne, a jej owoce pachną już z daleka. Idealnie nadają się do jesiennych przetworów czy wypieków. Obojętnie, na którą wersję się zdecydujesz, Twoja gęś faszerowana będzie pyszna.

Zatem, jak zrobić gęś pieczoną?

W pierwszej kolejności gęś dokładnie umyj i oczyść. Olej wymieszaj z przyprawami. Następnie natrzyj gęś na wierzchu i odłóż do lodówki na kilka godzin, dzięki temu mięso będzie niezwykle aromatyczne. W tym czasie jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Nadziej gęś jabłkami i żurawiną i przełóż do brytfanki. Upiecz gęś w piekarniku przez 2-3 godziny w 180 – 200 stopniach.

Warto pamiętać, że czas pieczenia gęsi w piekarniku zależy od jej wielkości i masy. To jest najlepszy sposób na to, aby wiedzieć ile czasu powinniśmy ją przygotowywać.

Mięso z gęś podobnie jak z kurczaka należy do chudych gatunków, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Faszerowana gęś to idealny pomysł na wykwintny obiad w gronie rodzinny lub znajomych. Skoro już wiesz czym doprawić gęś i jaki jest czas pieczenia mięsa, wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, jaka jest dobra.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto