Przepis na wątróbkę z gęsi krok po kroku

Składniki
  • Wątróbka z gęsi 200 g
  • Mąka pszenna typ 550 25 g
  • Cebula 50 g 1 mała sztuka
  • Jabłko 150 g 1 średnia sztuka
  • Olej rzepakowy 30 ml
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, ręcznik papierowy

Wątróbkę umyj i osusz na ręczniku papierowym. Następnie pokrój ją w mniejsze kawałki i obtocz w mące.

Cebulę i jabłko obierz i pokrój w kostkę.

Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i jabłko (do miękkości jabłka), następnie zawartość patelni zdejmij i odłóż na talerz.

Na tej samej patelni z pozostałym olejem podsmaż wątróbki. Dodaj do nich pod koniec smażenia cebulę z jabłkami i wymieszaj.

Całość dopraw do smaku i zdejmij z ognia.

Podawaj pod razu po przygotowaniu.

Wątróbka z gęsi znajduje się w ciemnej miseczce, którą ktoś trzyma.
Wątróbka z gęsi
Koszt przygotowania dania
36.57 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
321 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
56

Wątróbka z gęsi - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o wątróbce z gęsi

Smażona wątróbka z gęsi to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Danie z wątróbki gęsiej doskonale sprawdzi się z dodatkiem ugotowanych ziemniaków i surówki z buraczków. Jest to doskonała propozycja na wykorzystanie podrobów gęsich. Przepis na wątróbkę z gęsi jest prosty w wykonaniu, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania tego pysznego dania niezbędne będą Tobie następujące produkty spożywcze: gęsia wątróbka, mąka pszenna, cebula, jabłko, olej rzepakowy oraz przyprawy (sól i pieprz).

A więc jak przygotować wątróbki gęsie po francusku? Na rozgrzanym oleju podsmaż obraną i pokrojoną cebulę oraz jabłka. Następnie składniki patelni odłóż do miseczki a na tej samej patelni usmaż obtoczone w mące wątróbki. Kolejno dodaj do nich cebulę z jabłkami i dokładnie wymieszaj. Całość dopraw do smaku przyprawami i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. Potrawa najlepiej smakuje na ciepło z buraczkami oraz ugotowanymi ziemniakami. Jest to przepis, który na prawdę szybko przygotujesz, dlatego warto włączyć go do swojego jadłospisu.

Wątróbka z gęsi to doskonałe źródło witaminy A, która wpływa na proces widzenia, wzrost, regulację wzrostu tkanki nabłonkowej oraz jest silnym przeciwutleniaczem. Ta ostatnia funkcja jest szczególnie istotna, ponieważ przeciwutleniacze zmniejszają powstawanie wolnych rodników w naszym organizmie i przyczyniają się do mniejszego ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają proces starzenia się organizmu.

Podsumowując wątróbka gęsia z jabłkami to doskonała propozycja na wykorzystanie podrobów drobiowych. Jest to super pomysł na szybkie danie obiadowe, które dostarczy do naszego organizmu sporych ilości cennych składników mineralnych oraz witamin. Nie każdy uwielbia smak wątróbki, dlatego przepis ten nie jest dla wszystkich. Przygotowując taki posiłek dla gości warto upewnić się, czy nie przeszkadza im smak podrobów. Szczególnie istotnym składnikiem odżywczym w wątróbce jest witamina A, która zaliczana jest do przeciwutleniaczy.

Wartości odżywcze wątróbki z gęsi

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (200g)
Energia (kalorie)
160.93 kcal
321.87 kcal
Białko
8.21 g
16.42 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w wątróbce z gęsi

Na 100g
Na porcję (200g)
Węglowodany
12.29 g
24.58 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
11.31 g
22.62 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (200g)
Tłuszcz
8.63 g
17.25 g
Tłuszcze nasycone
2.02 g
4.04 g

Witaminy w przepisie na wątróbkę z gęsi

Na 100g
Na porcję (200g)
Witamina B6
0.37 mg
0.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.31 mg
0.62 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.43 mg
0.86 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.26 mg
6.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
335.44 µg (mcg)
670.88 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na wątróbkę z gęsi

Na 100g
Na porcję (200g)
Sód
62.80 mg
125.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
157.09 mg
314.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
24.45 mg
48.90 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
128.02 mg
256.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
15.27 mg
30.54 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
13.78 mg
27.55 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
1.44 mg
2.88 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
3.33 mg
6.66 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wątróbki z gęsi 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wątróbce z gęsi

Lista alergenów dla wątróbki z gęsi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Cena przygotowania wątróbki z gęsi

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wątróbka z gęsi
200 g
125.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
35.71
Za 200 g
Mąka pszenna typ 550
25 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 25 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Jabłko
150 g
1 średnia sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 150 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Liczba porcji:
Razem
138.50
Łączny koszt
36.57
Jak oceniasz przepis na wątróbkę z gęsi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób