Wątróbka z gęsi

Opublikowano: 07.05.2021 r., 10:53 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wątróbka z gęsi znajduje się w ciemnej miseczce, którą ktoś trzyma.
Wątróbka z gęsi
Wątróbka z gęsi to doskonała propozycja na smaczny dodatek do obiadu. Świetnie smakuje z dodatkiem ziemniaków oraz surówki z buraczków. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 5 min
Smażenie 10 min
321 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Wątróbka z gęsi (200 g)
  • Mąka pszenna typ 550 (25 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
  • Jabłko 1 średnia sztuka (150 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, ręcznik papierowy

Przepis na wątróbkę z gęsi krok po kroku

Wątróbkę umyj i osusz na ręczniku papierowym. Następnie pokrój ją w mniejsze kawałki i obtocz w mące.

Cebulę i jabłko obierz i pokrój w kostkę.

Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i jabłko (do miękkości jabłka), następnie zawartość patelni zdejmij i odłóż na talerz.

Na tej samej patelni z pozostałym olejem podsmaż wątróbki. Dodaj do nich pod koniec smażenia cebulę z jabłkami i wymieszaj.

Całość dopraw do smaku i zdejmij z ognia.

Podawaj pod razu po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na wątróbkę z gęsi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,6% osób

Więcej informacji na temat wątróbki z gęsi

Smażona wątróbka z gęsi to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Danie z wątróbki gęsiej doskonale sprawdzi się z dodatkiem ugotowanych ziemniaków i surówki z buraczków. Jest to doskonała propozycja na wykorzystanie podrobów gęsich. Przepis na wątróbkę z gęsi jest prosty w wykonaniu, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania tego pysznego dania niezbędne będą Tobie następujące produkty spożywcze: gęsia wątróbka, mąka pszenna, cebula, jabłko, olej rzepakowy oraz przyprawy (sól i pieprz).

A więc jak przygotować wątróbki gęsie po francusku? Na rozgrzanym oleju podsmaż obraną i pokrojoną cebulę oraz jabłka. Następnie składniki patelni odłóż do miseczki a na tej samej patelni usmaż obtoczone w mące wątróbki. Kolejno dodaj do nich cebulę z jabłkami i dokładnie wymieszaj. Całość dopraw do smaku przyprawami i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. Potrawa najlepiej smakuje na ciepło z buraczkami oraz ugotowanymi ziemniakami. Jest to przepis, który na prawdę szybko przygotujesz, dlatego warto włączyć go do swojego jadłospisu.

Wątróbka z gęsi to doskonałe źródło witaminy A, która wpływa na proces widzenia, wzrost, regulację wzrostu tkanki nabłonkowej oraz jest silnym przeciwutleniaczem. Ta ostatnia funkcja jest szczególnie istotna, ponieważ przeciwutleniacze zmniejszają powstawanie wolnych rodników w naszym organizmie i przyczyniają się do mniejszego ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają proces starzenia się organizmu.

Podsumowując wątróbka gęsia z jabłkami to doskonała propozycja na wykorzystanie podrobów drobiowych. Jest to super pomysł na szybkie danie obiadowe, które dostarczy do naszego organizmu sporych ilości cennych składników mineralnych oraz witamin. Nie każdy uwielbia smak wątróbki, dlatego przepis ten nie jest dla wszystkich. Przygotowując taki posiłek dla gości warto upewnić się, czy nie przeszkadza im smak podrobów. Szczególnie istotnym składnikiem odżywczym w wątróbce jest witamina A, która zaliczana jest do przeciwutleniaczy.

Alergeny w wątróbce z gęsi

Lista alergenów dla wątróbki z gęsi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Wartości odżywcze wątróbki z gęsi

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
160.93
321.87
Białko (g)
8.21
16.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
12.29
24.58
Węglowodany przyswajalne (g)
11.31
22.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.98
1.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
8.63
17.25
Tłuszcze nasycone (g)
2.02
4.04
Tłuszcze nienasycone (g)
6.61
13.21
Cholesterol (mg)
226.37
452.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6 (mg)
0.37
0.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.31
0.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.43
0.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.26
6.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
335.44
670.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
62.80
125.60
Potas (mg)
157.09
314.18
Wapń (mg)
24.45
48.90
Fosfor (mg)
128.02
256.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.27
30.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
13.78
27.55
Cynk (mg)
1.44
2.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
3.33
6.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wątróbki z gęsi 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wątróbki z gęsi

Koszt składników
138.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wątróbka z gęsi
200 g
125.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
35.71
Za 200 g
Mąka pszenna typ 550
25 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 25 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Jabłko
150 g
1 średnia sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 150 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
138.50