Pierś z gęsi

Opublikowano: 09.09.2021 r., 16:10 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierś z gęsi pokrojona i podana na czarnej desce z czosnkiem.
Pierś z gęsi
Pierś z gęsi to świetny wybór na świąteczny stół, gdyż tak podane mięso jest niezwykle aromatyczne i pełne smaku. To świetna opcja dla wszystkich miłośników tradycji.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 27 min
565 kcal
Kcal w porcji
105 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Pierś z gęsi (200 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, tymianek, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, duża miska, praska do czosnku, folia spożywcza

Przepis na pierś z gęsi krok po kroku

W miseczce zmieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, majeranek, rozmaryn i tymianek.

Pierś opłucz i osusz delikatnie. Natrzyj ją mieszanką przypraw, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Po tym czasie włóż pierś na chłodną patelnię i podgrzewaj stopniowo, by wytopić tłuszcz, przez około 15 minut. Po tym czasie przełóż pierś na chwilę skórką do dołu.

Przełóż pierś do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 12 minut.

Jak oceniasz przepis na pierś z gęsi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób

Więcej informacji na temat piersi z gęsi

Pierś z gęsi jest wspaniałą alternatywą dla pieczenia całej tuszki. Dzięki temu można ją przygotować znacznie szybciej, a smak pozostaje ten sam. To dobry wybór dla osób, które nie lubią zbyt czasochłonnych czy skomplikowanych przepisów. W tej recepturze cały proces przygotowywania został maksymalnie skrócony, a mięso wychodzi naprawdę pyszne, miękkie i soczyste. Idealnie komponuje się z ziemniakami z wody, ale również z kaszą.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić dobrą pierś z gęsi, która będzie smaczna, a przy tym delikatna, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego mięso bardzo wykwintne, ale niezwykle smaczne, które świetnie sprawdzi się na obiad. Gęś często kojarzona jest z daniami bardzo wytwornymi, to ze względu na jej ciężką dostępność, dość sporą cenę, a także długą obróbkę termiczną, jednak wszystko rekompensuje jej wspaniały smak. Gęś wspaniale komponuje się w daniach z odrobiną słodyczy, dlatego można ją podawać z konfiturą żurawinową, która świetnie podkreśli smak tego dania.

Przepis na pyszną pierś z gęsi jest bardzo prosty, zdecydowanie łatwiejszy i szybszy niż przygotowanie całej tuszki. Dzięki temu można zaoszczędzić sporo czasu, a wciąż przygotować fantastyczne danie pełne smaku i aromatu. By było jeszcze lepsze, warto, zanim upiecze się w piekarniku, lekko przysmażyć piersi na suchej patelni. Używanie oleju jest bezcelowe, gdyż podczas smażenia z gęsi wytopi się sporo tłuszczu. Dzięki temu mięso będzie delikatniejsze, ale również bardziej lekkostrawne, z czego ucieszą się na pewno osoby z problemami trawiennymi. Tłuszcz po wytopieniu można wykorzystać, jednak nie jest on zbyt zdrowy, gdyż zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, które spożywane w nadmiarze mogą szkodzić sercu.

Pierś z gęsi pieczona smakuje naprawdę wspaniale, to świetna baza wielu pysznych posiłków. Sprawdzi się idealnie na święta, gdyż jest bardzo smaczna, a przy tym pięknie się prezentuje na stole. To dobra opcja również dla początkujących kucharzy, gdyż ten naprawdę prosty przepis pozwala zupełnie skrócić i ułatwić cały proces przygotowania. Gęś świetnie nadaje się na obiad. To również wspaniały pomysł na wykwintną kolację.

Alergeny w piersi z gęsi

Lista alergenów dla piersi z gęsi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pierś z gęsi

Wartości odżywcze piersi z gęsi

na 100g gotowej potrawy

To danie zdrowe, jednak gęś jest mięsem dość tłustym, dlatego nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(105g)
Energia (kcal)
538.52
565.45
Białko (g)
23.45
24.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(105g)
Węglowodany (g)
1.58
1.66
Węglowodany przyswajalne (g)
1.48
1.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.10
0.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(105g)
Tłuszcz (g)
3.85
4.04
Tłuszcze nasycone (g)
2.73
2.86
Tłuszcze nienasycone (g)
1.13
1.18
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.78
0.82
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.35
0.36
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.01
Cholesterol (mg)
76.19
80.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(105g)
Witamina A (µg (mcg))
10.48
11.00
Witamina B6 (mg)
1.09
1.14
Witamina B12 (µg (mcg))
3.90
4.10
Witamina C (mg)
1.49
1.56
Witamina E (mg)
0.55
0.57
Retinol (µg (mcg))
10.48
11.00
Tiamina (mg)
0.28
0.29
Ryboflawina (mg)
1.45
1.53
Niacyna (mg)
6.28
6.59
Beta karoten (µg (mcg))
0.24
0.25

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(105g)
Sód (mg)
48.43
50.85
Potas (mg)
339.10
356.05
Wapń (mg)
12.43
13.05
Fosfor (mg)
251.10
263.65
Magnez (mg)
28.81
30.25
Żelazo (mg)
5.71
5.99
Cynk (mg)
1.66
1.74
Miedź (mg)
0.43
0.45
Mangan (mg)
0.13
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi z gęsi 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piersi z gęsi

Koszt składników
46.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pierś z gęsi
200 g
43.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
17.20
Za 200 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
46.00