Przepis na pierś z gęsi krok po kroku

Składniki
  • pierś z gęsi 200 g
  • Czosnek 10 g 2 ząbki
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, tymianek, rozmaryn
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, duża miska, praska do czosnku, folia spożywcza

W miseczce zmieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, majeranek, rozmaryn i tymianek.

Pierś opłucz i osusz delikatnie. Natrzyj ją mieszanką przypraw, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Po tym czasie włóż pierś na chłodną patelnię i podgrzewaj stopniowo, by wytopić tłuszcz, przez około 15 minut. Po tym czasie przełóż pierś na chwilę skórką do dołu.

Przełóż pierś do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 12 minut.

Pierś z gęsi pokrojona i podana na czarnej desce z czosnkiem.
pierś z gęsi
Koszt przygotowania dania
17.80 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
7 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
0

Pierś z gęsi - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o piersi z gęsi

Pierś z gęsi jest wspaniałą alternatywą dla pieczenia całej tuszki. Dzięki temu można ją przygotować znacznie szybciej, a smak pozostaje ten sam. To dobry wybór dla osób, które nie lubią zbyt czasochłonnych czy skomplikowanych przepisów. W tej recepturze cały proces przygotowywania został maksymalnie skrócony, a mięso wychodzi naprawdę pyszne, miękkie i soczyste. Idealnie komponuje się z ziemniakami z wody, ale również z kaszą.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić dobrą pierś z gęsi, która będzie smaczna, a przy tym delikatna, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego mięso bardzo wykwintne, ale niezwykle smaczne, które świetnie sprawdzi się na obiad. Gęś często kojarzona jest z daniami bardzo wytwornymi, to ze względu na jej ciężką dostępność, dość sporą cenę, a także długą obróbkę termiczną, jednak wszystko rekompensuje jej wspaniały smak. Gęś wspaniale komponuje się w daniach z odrobiną słodyczy, dlatego można ją podawać z konfiturą żurawinową, która świetnie podkreśli smak tego dania.

Przepis na pyszną pierś z gęsi jest bardzo prosty, zdecydowanie łatwiejszy i szybszy niż przygotowanie całej tuszki. Dzięki temu można zaoszczędzić sporo czasu, a wciąż przygotować fantastyczne danie pełne smaku i aromatu. By było jeszcze lepsze, warto, zanim upiecze się w piekarniku, lekko przysmażyć piersi na suchej patelni. Używanie oleju jest bezcelowe, gdyż podczas smażenia z gęsi wytopi się sporo tłuszczu. Dzięki temu mięso będzie delikatniejsze, ale również bardziej lekkostrawne, z czego ucieszą się na pewno osoby z problemami trawiennymi. Tłuszcz po wytopieniu można wykorzystać, jednak nie jest on zbyt zdrowy, gdyż zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, które spożywane w nadmiarze mogą szkodzić sercu.

Pierś z gęsi pieczona smakuje naprawdę wspaniale, to świetna baza wielu pysznych posiłków. Sprawdzi się idealnie na święta, gdyż jest bardzo smaczna, a przy tym pięknie się prezentuje na stole. To dobra opcja również dla początkujących kucharzy, gdyż ten naprawdę prosty przepis pozwala zupełnie skrócić i ułatwić cały proces przygotowania. Gęś świetnie nadaje się na obiad. To również wspaniały pomysł na wykwintną kolację.

Wartości odżywcze piersi z gęsi

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi z gęsi 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w piersi z gęsi

Lista alergenów dla piersi z gęsi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, majeranek, tymianek, rozmaryn.

W przepisie na pierś z gęsi nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • pierś z gęsi
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania piersi z gęsi

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pierś z gęsi
200 g
43.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
17.20
Za 200 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Liczba porcji:
Razem
46.00
Łączny koszt
17.80
Jak oceniasz przepis na pierś z gęsi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób