Przepis na pierogi z gęsiną krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, czosnek, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
garnek, patelnia mała, stolnica, wałek, praska do czosnku, miska, maszynka do mielenia

Pierś z gęsi umyj i ugotuj przez 1-1,5 godziny w wywarze warzywnym (marchewka, pietruszka, seler, kilka ziaren ziela angielskiego, liście laurowe).

Mięso zmiel w maszynce do mięsa.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na złoto na gęsim smalcu.

Dodaj cebulę do mięsa. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do masy.

Dopraw świeżo mielonym pieprzem, posól do smaku, dodaj łyżeczkę majeranku i szczyptę gałki muszkatołowej. Farsz dokładnie wymieszaj i odstaw na czas przygotowania ciasta by się przegryzł.

Mąkę przesiej na stolnice. Zrób wgłębienie i wlej olej i 3/4 szklanki bardzo gorącej wody. Wymieszaj widelcem. Następnie dodaj zimną wodę i wyrabiaj ciasto dłonią, by stało się elastyczne.

Ciasto rozwałkuj cienki i wytnij kółka. Na środek wyłóż farsz i zlep brzegi.

W garnku zagotuj wodę. Posól.

Wrzucaj pierogi na wrzątek i gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia.

Pierogi z gęsiną na głębokim talerzu z stojącym obok starym młynkiem do pieprzu
Pierogi z gęsiną
Koszt przygotowania dania
54.23 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1069 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
85

Pierogi z gęsiną - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pierogach z gęsiną

Pierogi to inaczej kawałki elastycznego ciasta, które dobrze się lepi, wypełnione farszem. W zależności od kraju mają kształt półokręgu, uszka, sakiewki, stożka, trójkąta itp. Można je następnie ugotować, upiec lub usmażyć. Ciasto na pierogi przygotować można z mąki pszennej, ryżowej, kukurydzianej, żytniej lub gryczanej. Typowo polskie pierogi przygotowuje się z mąki pszennej, wody, oleju i od czasu do czasu jaj. Na świecie spotkać można również ciasto na pierogi z dodatkiem drożdży, masła lub smalcu. Warto jednak dopasować ciasto do farszu, z jakim przyrządza się pierogi.

Nasz sprawdzony przepis na pierogi z gęsiną wykorzystuje pierś z gęsi. Na początku należy ugotować ją w warzywnym wywarze. To nada mięsu smaku i soczystości. Warto wywar wzbogacić zielem angielskim, liściem laurowym i ziarnami pieprzu. Tak ugotowane, przestudzone mięso należy zmielić w maszynce do mięsa. Następnie cebulkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na gęsim smalcu, by jeszcze bardziej wzbogacić smak farszu. Razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem dodaj do mięsa. Całość dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj. Odstaw farsz na bok by się przegryzł.

Następnie należy wykonać ciasto na pierogi. Tutaj potrzebna będzie mąka pszenna, olej i ciepła woda. Całość wyrabia się, aż ciasto będzie elastyczne. Takie ciasto należy rozwałkować na cienki placek. Następnie wycina się kółka, a na środek każdego z nich wykłada się przygotowane wcześniej mięso z gęsi z przyprawami. Pierogi należy skleić i ładnie uformować. Następnie gotuje się je w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od wypłynięcia.

Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić pierogi z gęsiną. Te pyszne pierogi to świetny pomysł na danie np. na święta. Gęsinę określa się arystokracją wśród drobiu. W Polsce spożywana jest dość rzadko, a dania z jej użyciem pojawiają się najczęściej w okresie świąt. Co zaskakujące Polska jest liderem, jeśli chodzi o produkcje gęsi w Europie. To niepozorne mięso jest bogatym źródłem kwasów omega-3 i omega-6, które mają pozytywny wpływ na m.in. pracę serca. Dodatkowo w gęsinie znaleźć można witaminę A, E oraz witaminy z grupy B.

Dlatego też takie domowe pierogi będą nie tylko smaczne, ale również dobre dla naszego zdrowia.

Wartości odżywcze pierogów z gęsiną

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kalorie)
465.11 kcal
1069.75 kcal
Białko
17.35 g
39.90 g

Węglowodany w pierogach z gęsiną

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany
25.21 g
57.97 g
Węglowodany przyswajalne
25.05 g
57.62 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz
8.61 g
19.79 g
Tłuszcze nasycone
3.38 g
7.77 g
Tłuszcze nienasycone
5.23 g
12.02 g

Witaminy w przepisie na pierogi z gęsiną

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina B6
0.60 mg
1.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.47 mg
1.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.93 mg
2.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
5.56 mg
12.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pierogi z gęsiną

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód
192.87 mg
443.60 mg
Potas
228.87 mg
526.40 mg
Wapń
11.23 mg
25.82 mg
Fosfor
175.75 mg
404.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
27.80 mg
63.95 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
4.91 mg
11.29 mg
Cynk
1.24 mg
2.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.29 mg
0.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan
0.28 mg
0.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z gęsiną 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierogach z gęsiną

Lista alergenów dla pierogów z gęsiną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Cena przygotowania pierogów z gęsiną

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
390 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.17
Za 390 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Sól
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Pierś z gęsi
600 g
43.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
51.60
Za 600 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Smalec
30 g
gęsi, 2 łyżki
5.00
Za 260,0 g
Liczba opakowań 1
0.58
Za 30 g
Koszt składników
108.00
Jak oceniasz przepis na pierogi z gęsiną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób