Pierogi z gęsiną

Opublikowano: 14.04.2022 r., 15:30 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierogi z gęsiną na głębokim talerzu z stojącym obok starym młynkiem do pieprzu
Pierogi z gęsiną
Gęsina to rodzaj mięsa popularny w Polsce szczególnie w okresie okołoświąteczny. Warto jednak częściej sięgać po to pyszne mięso, np. w formie tych pysznych pierogów z gęsiną.
Przygotowanie 120 min
Gotowanie i Smażenie 10 min
1069 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 3 szklanki (390 g)
  • Olej rzepakowy (40 ml)
  • Sól 1 łyżeczka (5 g)
  • Pierś z gęsi (600 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Smalec gęsi, 2 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, czosnek, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
garnek, patelnia mała, stolnica, wałek, praska do czosnku, miska, maszynka do mielenia

Przepis na pierogi z gęsiną krok po kroku

Pierś z gęsi umyj i ugotuj przez 1-1,5 godziny w wywarze warzywnym (marchewka, pietruszka, seler, kilka ziaren ziela angielskiego, liście laurowe).

Mięso zmiel w maszynce do mięsa.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na złoto na gęsim smalcu.

Dodaj cebulę do mięsa. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do masy.

Dopraw świeżo mielonym pieprzem, posól do smaku, dodaj łyżeczkę majeranku i szczyptę gałki muszkatołowej. Farsz dokładnie wymieszaj i odstaw na czas przygotowania ciasta by się przegryzł.

Mąkę przesiej na stolnice. Zrób wgłębienie i wlej olej i 3/4 szklanki bardzo gorącej wody. Wymieszaj widelcem. Następnie dodaj zimną wodę i wyrabiaj ciasto dłonią, by stało się elastyczne.

Ciasto rozwałkuj cienki i wytnij kółka. Na środek wyłóż farsz i zlep brzegi.

W garnku zagotuj wodę. Posól.

Wrzucaj pierogi na wrzątek i gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia.

Jak oceniasz przepis na pierogi z gęsiną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,0% osób

Więcej informacji na temat pierogów z gęsiną

Pierogi to inaczej kawałki elastycznego ciasta, które dobrze się lepi, wypełnione farszem. W zależności od kraju mają kształt półokręgu, uszka, sakiewki, stożka, trójkąta itp. Można je następnie ugotować, upiec lub usmażyć. Ciasto na pierogi przygotować można z mąki pszennej, ryżowej, kukurydzianej, żytniej lub gryczanej. Typowo polskie pierogi przygotowuje się z mąki pszennej, wody, oleju i od czasu do czasu jaj. Na świecie spotkać można również ciasto na pierogi z dodatkiem drożdży, masła lub smalcu. Warto jednak dopasować ciasto do farszu, z jakim przyrządza się pierogi.

Nasz sprawdzony przepis na pierogi z gęsiną wykorzystuje pierś z gęsi. Na początku należy ugotować ją w warzywnym wywarze. To nada mięsu smaku i soczystości. Warto wywar wzbogacić zielem angielskim, liściem laurowym i ziarnami pieprzu. Tak ugotowane, przestudzone mięso należy zmielić w maszynce do mięsa. Następnie cebulkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na gęsim smalcu, by jeszcze bardziej wzbogacić smak farszu. Razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem dodaj do mięsa. Całość dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj. Odstaw farsz na bok by się przegryzł.

Następnie należy wykonać ciasto na pierogi. Tutaj potrzebna będzie mąka pszenna, olej i ciepła woda. Całość wyrabia się, aż ciasto będzie elastyczne. Takie ciasto należy rozwałkować na cienki placek. Następnie wycina się kółka, a na środek każdego z nich wykłada się przygotowane wcześniej mięso z gęsi z przyprawami. Pierogi należy skleić i ładnie uformować. Następnie gotuje się je w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od wypłynięcia.

Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić pierogi z gęsiną. Te pyszne pierogi to świetny pomysł na danie np. na święta. Gęsinę określa się arystokracją wśród drobiu. W Polsce spożywana jest dość rzadko, a dania z jej użyciem pojawiają się najczęściej w okresie świąt. Co zaskakujące Polska jest liderem, jeśli chodzi o produkcje gęsi w Europie. To niepozorne mięso jest bogatym źródłem kwasów omega-3 i omega-6, które mają pozytywny wpływ na m.in. pracę serca. Dodatkowo w gęsinie znaleźć można witaminę A, E oraz witaminy z grupy B.

Dlatego też takie domowe pierogi będą nie tylko smaczne, ale również dobre dla naszego zdrowia.

Alergeny w pierogach z gęsiną

Lista alergenów dla pierogów z gęsiną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Wartości odżywcze pierogów z gęsiną

na 100g gotowej potrawy

Gęsina to mięso bogate w kwasy omega-3 i omega-6 mające duże znaczenia dla prawidłowej pracy serca i mózgu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
465.11
1069.75
Białko (g)
17.35
39.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
25.21
57.97
Węglowodany przyswajalne (g)
25.05
57.62

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
8.61
19.79
Tłuszcze nasycone (g)
3.38
7.77
Tłuszcze nienasycone (g)
5.23
12.02

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina B6 (mg)
0.60
1.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.47
1.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.93
2.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.56
12.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
192.87
443.60
Potas (mg)
228.87
526.40
Wapń (mg)
11.23
25.82
Fosfor (mg)
175.75
404.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
27.80
63.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
4.91
11.29
Cynk (mg)
1.24
2.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.29
0.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.28
0.65
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z gęsiną 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierogów z gęsiną

Koszt składników
108.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
390 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.17
Za 390 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Sól
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Pierś z gęsi
600 g
43.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
51.60
Za 600 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Smalec
30 g
gęsi, 2 łyżki
5.00
Za 260,0 g
Liczba opakowań 1
0.58
Za 30 g
Koszt składników
108.00