Piersi z gęsi

Opublikowano: 09.10.2022 r., 9:26 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Piersi z gęsi podane na talerzyku.
Piersi z gęsi
Piersi z gęsi to doskonały pomysł na niezwykle smaczny obiad dla całej rodziny. Ich przygotowanie nie zabiera zbyt dużo czasu, a smak naprawdę zachwyca.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 60 min
599 kcal
Kcal w porcji
124 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Pierś z gęsi (400 g)
  • Sok z cytryny (45 ml)
  • Miód (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska

Przepis na piersi z gęsi krok po kroku

Skórkę piersi natnij delikatnie w kratkę.

Sok z cytryny wymieszaj z miodem i przyprawami. Marynatę wetrzyj w mięso.

Mięso odstaw na 5 - 6 godzin do lodówki.

Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 60 minut.

Upieczone piersi wyciągnij z piekarnika i pozostaw na godzinę.

Po tym czasie możesz podawać je z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na piersi z gęsi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób

Więcej informacji na temat piersi z gęsi

Piersi z gęsi to doskonały pomysł na niezwykle smaczny obiad dla całej rodziny. Ich przygotowanie nie zabiera zbyt dużo czasu, a smak naprawdę zachwyca.

Przepis na piersi z gęsi to doskonały pomysł na najlepsze danie na bazie mięsa gęsiego. Gęś pieczona to danie, które kojarzy się z wykwintnymi obiadami. Nic dziwnego, jest ciężko dostępna, niezbyt tania, a przy tym jej przygotowanie wymaga dość sporo czasu. Jednak wszystko to rekompensuje jej znakomity smak, który rozpieszcza wszystkie kubki smakowe. Mięso przygotowane w piekarniku jest niezwykle delikatne i soczyste. Warto dodać do niej odrobinę przypraw, które wspaniale podkreślą smak tego dania. Mięso z gęsi potrzebuje dość długiej obróbki termicznej, tak by mógł wytopić się z niej cały tłuszcz, a mięso stało się bardzo kruche i wspaniałe. Zwykle przyjmuje się, że każdy kilogram gęsiny potrzebuje około 45 minut pieczenia. W większości przepisów można spotkać się z bardzo niską temperaturą pieczenia, około 140 stopni Celsjusza, jednak w warunkach domowych warto temperaturę nieco zwiększyć. Optymalna wydaje się 160 st. C. Gęś prosto z piekarnika smakuje najlepiej. To wspaniała opcja na święta, gdyż jest niezwykle wytworna, a jej mięso naprawdę smaczne. Wspaniale prezentuje się na stole. Idealnie sprawdzi się na obiad. To również bardzo dobry pomysł na wytworną kolację. Gęś z tego przepisu to dobra alternatywa dla drobiu, który pojawia się na stole bardzo często. Przygotowana w sposób z receptury smakuje fantastycznie. Ta pyszna i soczysta gęsina pieczona to najlepsza opcja dla prawdziwych smakoszy.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić piersi z gęsi, by były smaczne, łatwe, soczyste i dobre nawet dla początkujących, to ten prosty przepis stanowi doskonałe rozwiązanie. Piersi pieczone w piekarniku są nie tylko smaczne, ale również zdrowsze. Sprawdzi się na obiad, czy wykwintną kolację. Dzięki temu przepisowi to danie jest proste i szybkie. Gęś wspaniale komponuje się z ziemniakami z wody, a także pieczonymi warzywami i konfiturą żurawinową.

Alergeny w piersiach z gęsi

Lista alergenów dla piersi z gęsi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na piersi z gęsi

Wartości odżywcze piersi z gęsi

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(124g)
Energia (kcal)
483.62
599.68
Białko (g)
19.70
24.43

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(124g)
Węglowodany (g)
8.95
11.10
Węglowodany przyswajalne (g)
8.90
11.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.05
0.06

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(124g)
Tłuszcz (g)
3.27
4.06
Tłuszcze nasycone (g)
2.32
2.88
Tłuszcze nienasycone (g)
0.95
1.18
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.66
0.82
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.28
0.35
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.01
Cholesterol (mg)
64.65
80.16

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(124g)
Witamina A (µg (mcg))
8.89
11.02
Witamina B6 (mg)
0.88
1.09
Witamina B12 (µg (mcg))
3.31
4.11
Witamina C (mg)
3.57
4.43
Witamina E (mg)
0.46
0.57
Retinol (µg (mcg))
8.89
11.02
Tiamina (mg)
0.23
0.28
Ryboflawina (mg)
1.23
1.53
Niacyna (mg)
5.32
6.60
Beta karoten (µg (mcg))
0.09
0.11

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(124g)
Sód (mg)
40.90
50.71
Potas (mg)
286.13
354.80
Wapń (mg)
4.38
5.44
Fosfor (mg)
208.00
257.92
Magnez (mg)
24.18
29.99
Żelazo (mg)
4.83
5.98
Cynk (mg)
1.38
1.72
Miedź (mg)
0.36
0.45
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi z gęsi 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piersi z gęsi

Koszt składników
61.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pierś z gęsi
400 g
43.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
34.40
Za 400 g
Sok z cytryny
45 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 3
2.25
Za 45 ml
Miód
50 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Koszt składników
61.00