Półgęsek

Opublikowano: 28.04.2022 r., 17:49 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Półgęsek na talerzu
Półgęsek
Półgęsek to doskonały pomysł na dodatek do posiłku w ciągu dnia. Jest pyszny w smaku oraz niezwykle aromatyczny. Spróbuj go koniecznie!
Przygotowanie 15 min
Peklowanie 60 min
195 kcal
Kcal w porcji
35 g
Wielkość porcji
1
Indeks glikemiczny
Składniki dla 14 porcji
  • Pierś z gęsi (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
miska, siatka wędliniarska, hak wędzarniczy, wędzarnia

Przepis na półgęsek krok po kroku

Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie odcinamy od niego kość.

Mięso dokładnie nacieramy solą i odstawiamy je 12 dni do lodówki. W tym czasie powinniśmy obrócić je kilka razy w solance, która się utworzy w misce.

Po tym czasie mięso nacieramy pieprzem i solą oraz obwiązujemy je sznurkiem.

Umieszczamy je w wędzarni. Powinno tam przebywać około 2 dni.

Uwędzoną gęś odkładamy na około 5 dni, aby dojrzała.

Jak oceniasz przepis na półgęsek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,5% osób

Więcej informacji na temat półgęska

Pyszny półgęsek to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się do pieczywa. Mięso z gęsi w przyprawach wędzone jest proste w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nimi poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jego smak zachwyci każdego i gwarantuje, że posiłek zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić półgęsek? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie odcinamy od niego kość. Mięso dokładnie nacieramy solą i odstawiamy je 12 dni do lodówki. W tym czasie powinniśmy obrócić je kilka razy w solance, która się utworzy w misce. Jak przyrządzić półgęsek? Po tym czasie mięso nacieramy pieprzem i solą oraz obwiązujemy je sznurkiem. Umieszczamy je w wędzarni. Powinno tam przebywać około 2 dni. Uwędzoną gęś odkładamy na około 5 dni, aby dojrzała.

Sprawdzony przepis na półgęsek nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z czosnku, który posiada wiele wartości odżywczych. Czosnek jest przede wszystkim naturalnym antybiotykiem, który odpowiada za minimalizowanie rozwoju bakterii, chroni nas przed infekcjami, a także pozytywnie wpływa na obniżenia ciśnienia krwi. Czosnek skrywa w sobie wiele dobrego, czyli związki flawonoidowe, aminokwasy, witaminy oraz składniki mineralne. Dodatkowo jego spożycie chroni nas przed zawałem serca i udarem, ma działanie antynowotworowe, a także pobudza układ trawienny oraz niszczy pasożyty w jelitach. Czosnek również doskonale sprawdza się w infekcjach układu oddechowego. Doskonałym rozwiązaniem jest przygotowanie ciepłego mleka ze zmiażdżonym czosnkiem – ułatwia to odkrztuszanie, a także zbija temperaturę ciała i ułatwia oddychanie.

Staropolski i tradycyjny półgęsek odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Wędzenie półgęsków odgrywa kluczową rolę w procesie ich przygotowania. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na smaczny półgęsek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w półgęsku

Lista alergenów dla półgęska przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na półgęsek

Wartości odżywcze półgęska

na 100g gotowej potrawy

Półgęsek ma niski IG, dzięki czemu możemy na stałe wprowadzić go do naszego menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(35g)
Energia (kcal)
558.00
195.30
Białko (g)
24.30
8.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(35g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(35g)
Tłuszcz (g)
4.02
1.41
Tłuszcze nasycone (g)
2.85
1.00
Tłuszcze nienasycone (g)
1.17
0.41
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.82
0.29
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.35
0.12
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.00
Cholesterol (mg)
80.00
28.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(35g)
Witamina A (µg (mcg))
11.00
3.85
Witamina B6 (mg)
1.08
0.38
Witamina B12 (µg (mcg))
4.10
1.44
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.57
0.20
Retinol (µg (mcg))
11.00
3.85
Tiamina (mg)
0.28
0.10
Ryboflawina (mg)
1.52
0.53
Niacyna (mg)
6.56
2.30
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(35g)
Sód (mg)
50.00
17.50
Potas (mg)
336.00
117.60
Wapń (mg)
4.00
1.40
Fosfor (mg)
256.00
89.60
Magnez (mg)
29.00
10.15
Żelazo (mg)
5.91
2.07
Cynk (mg)
1.68
0.59
Miedź (mg)
0.44
0.15
Mangan (mg)
0.05
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny półgęska 1
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania półgęska

Koszt składników
43.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pierś z gęsi
500 g
43.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
43.00
Za 500 g
Koszt składników
43.00