Galaretki drobiowe
- Kostka rosołowa - bulion drobiowy (10 g)
- Żelatyna - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
- Marchewka - 1 średnia sztuka (100 g)
- Jajko (2 szt.)
- Kukurydza konserwowa (75 g)
- Groszek konserwowy (75 g)
- Natka pietruszki (20 g)
Przepis na galaretki drobiowe krok po kroku
Żelatynę rozpuść w połowie szklanki zimnej wody.
Marchew obierz i pokrój w plasterki.
Filety z kurczaka oczyść i podziel na mniejsze kawałki.
Do garnka wlej 4 szklanki wody i zagotuj ją.
Do gotującej się wody dodaj kostkę rosołową i dokładnie wymieszaj wywar. Dodaj do niego filety z kurczaka oraz marchew i całość gotuj do ugotowania się mięsa drobiowego (około 15-20 minut).
Ugotowane filety oraz marchew wyciągnij z garnka, a powstały wywar przecedź przez sito, aby był klarowny.
Do wywaru dodaj żelatynę oraz sól i pieprz do smaku.
Jajka ugotuj na twardo, przelej je zimną wodą, obierz i pokrój w plastry.
Mięso pokrój na kawałki. Groszek i kukurydzę odsącz z zalewy.
W miseczkach ułóż plasterki jaj, marchew, kukurydzę, groszek oraz kawałki kurczaka.
Składniki w miseczkach zalej bulionem z żelatyną i pozostaw do przestygnięcia.
Następnie miseczki wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia galarety.
Więcej informacji na temat galaretek drobiowych
Galaretki drobiowe to doskonały pomysł na pyszne danie na święta Wielkanocne. Najlepsza galaretka drobiowa świetnie sprawdzi się również jako przystawka lub dodatek podany na śniadanie, lub kolację. Przepis na galaretki drobiowe jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: kostka rosołowa, żelatyna, pierś z kurczaka, marchew, jajka, kukurydza konserwowa, groszek konserwowy, natka pietruszki, sól oraz pieprz.
A jak zrobić galaretki drobiowe? Żelatynę rozpuść w połowie szklanki zimnej wody. Marchew obierz i pokrój w plasterki. Filety z kurczaka oczyść i podziel na mniejsze kawałki. Do garnka wlej 4 szklanki wody i zagotuj ją. Do gotującej się wody dodaj kostkę rosołową i dokładnie wymieszaj wywar. Dodaj do niego filety z kurczaka oraz marchew i całość gotuj do ugotowania się mięsa drobiowego (około 15-20 minut). Ugotowane filety oraz marchew wyciągnij z garnka, a powstały wywar przecedź przez sito, aby był klarowny. Do wywaru dodaj żelatynę oraz sól i pieprz do smaku. Jajka ugotuj na twardo, przelej je zimną wodą, obierz i pokrój w plastry. Mięso pokrój na kawałki. Groszek i kukurydzę odsącz z zalewy. W miseczkach ułóż plasterki jaj, marchew, kukurydzę, groszek oraz kawałki kurczaka. Składniki w miseczkach zalej bulionem z żelatyną i pozostaw do przestygnięcia. Następnie miseczki wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia galarety.
Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwoprzyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E.
Podsumowując: smaczne galaretki drobiowe to doskonała propozycja na danie świąteczne. Najlepsze galaretki możesz podać również jako dodatek do śniadania lub kolacji. Galaretki drobiowe są dobre do spożycia dopiero po stężeniu. Po przygotowania potrawę najlepiej przechowywać w lodówce. Przepis na galaretki drobiowe jest bardzo prosty.
Alergeny w galaretkach drobiowych
Lista alergenów dla galaretek drobiowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- kostka rosołowa - bulion drobiowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- kostka rosołowa - bulion drobiowy
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- kostka rosołowa - bulion drobiowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze galaretek drobiowych
Galaretki drobiowe to doskonała propozycja na pyszną przystawkę. Mięso drobiowe stanowi doskonałe źródło białka zwierzęcego.
Energia i białka
(190g)
Węglowodany
(190g)
Tłuszcze
(190g)
Witaminy
(190g)
Składniki mineralne
(190g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.