Galaretki drobiowe

Opublikowano: 22.03.2023 r., 12:04 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Przekąska z mięsa drobiowego
Galaretki drobiowe
Galaretki drobiowe to doskonała propozycja na pyszne danie, które można podać podczas świąt wielkanocnych. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
214 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
43
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Kostka rosołowa - bulion drobiowy (10 g)
  • Żelatyna - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
  • Marchewka - 1 średnia sztuka (100 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Kukurydza konserwowa (75 g)
  • Groszek konserwowy (75 g)
  • Natka pietruszki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miseczki

Przepis na galaretki drobiowe krok po kroku

Żelatynę rozpuść w połowie szklanki zimnej wody.

Marchew obierz i pokrój w plasterki.

Filety z kurczaka oczyść i podziel na mniejsze kawałki.

Do garnka wlej 4 szklanki wody i zagotuj ją.

Do gotującej się wody dodaj kostkę rosołową i dokładnie wymieszaj wywar. Dodaj do niego filety z kurczaka oraz marchew i całość gotuj do ugotowania się mięsa drobiowego (około 15-20 minut).

Ugotowane filety oraz marchew wyciągnij z garnka, a powstały wywar przecedź przez sito, aby był klarowny.

Do wywaru dodaj żelatynę oraz sól i pieprz do smaku.

Jajka ugotuj na twardo, przelej je zimną wodą, obierz i pokrój w plastry.

Mięso pokrój na kawałki. Groszek i kukurydzę odsącz z zalewy.

W miseczkach ułóż plasterki jaj, marchew, kukurydzę, groszek oraz kawałki kurczaka.

Składniki w miseczkach zalej bulionem z żelatyną i pozostaw do przestygnięcia.

Następnie miseczki wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia galarety.

Jak oceniasz przepis na galaretki drobiowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,9% osób

Więcej informacji na temat galaretek drobiowych

Galaretki drobiowe to doskonały pomysł na pyszne danie na święta Wielkanocne. Najlepsza galaretka drobiowa świetnie sprawdzi się również jako przystawka lub dodatek podany na śniadanie, lub kolację. Przepis na galaretki drobiowe jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: kostka rosołowa, żelatyna, pierś z kurczaka, marchew, jajka, kukurydza konserwowa, groszek konserwowy, natka pietruszki, sól oraz pieprz.

A jak zrobić galaretki drobiowe? Żelatynę rozpuść w połowie szklanki zimnej wody. Marchew obierz i pokrój w plasterki. Filety z kurczaka oczyść i podziel na mniejsze kawałki. Do garnka wlej 4 szklanki wody i zagotuj ją. Do gotującej się wody dodaj kostkę rosołową i dokładnie wymieszaj wywar. Dodaj do niego filety z kurczaka oraz marchew i całość gotuj do ugotowania się mięsa drobiowego (około 15-20 minut). Ugotowane filety oraz marchew wyciągnij z garnka, a powstały wywar przecedź przez sito, aby był klarowny. Do wywaru dodaj żelatynę oraz sól i pieprz do smaku. Jajka ugotuj na twardo, przelej je zimną wodą, obierz i pokrój w plastry. Mięso pokrój na kawałki. Groszek i kukurydzę odsącz z zalewy. W miseczkach ułóż plasterki jaj, marchew, kukurydzę, groszek oraz kawałki kurczaka. Składniki w miseczkach zalej bulionem z żelatyną i pozostaw do przestygnięcia. Następnie miseczki wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia galarety.

Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwoprzyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E.

Podsumowując: smaczne galaretki drobiowe to doskonała propozycja na danie świąteczne. Najlepsze galaretki możesz podać również jako dodatek do śniadania lub kolacji. Galaretki drobiowe są dobre do spożycia dopiero po stężeniu. Po przygotowania potrawę najlepiej przechowywać w lodówce. Przepis na galaretki drobiowe jest bardzo prosty.

Alergeny w galaretkach drobiowych

Lista alergenów dla galaretek drobiowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kostka rosołowa - bulion drobiowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kostka rosołowa - bulion drobiowy
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kostka rosołowa - bulion drobiowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze galaretek drobiowych

na 100g gotowej potrawy

Galaretki drobiowe to doskonała propozycja na pyszną przystawkę. Mięso drobiowe stanowi doskonałe źródło białka zwierzęcego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
113.15
214.99
Białko (g)
17.15
32.58

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
3.80
7.21
Węglowodany przyswajalne (g)
2.90
5.51
Brak danych dla: kostka rosołowa - bulion drobiowy.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.64
1.21
Brak danych dla: kostka rosołowa - bulion drobiowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
2.99
5.68
Tłuszcze nasycone (g)
1.53
2.90
Tłuszcze nienasycone (g)
1.46
2.78
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.83
1.58
Brak danych dla: kostka rosołowa - bulion drobiowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.50
0.94
Brak danych dla: kostka rosołowa - bulion drobiowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
84.15
159.89
Brak danych dla: kostka rosołowa - bulion drobiowy.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A (µg (mcg))
125.73
238.88
Brak danych dla: kostka rosołowa - bulion drobiowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.49
0.93
Brak danych dla: kostka rosołowa - bulion drobiowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.42
Brak danych dla: kostka rosołowa - bulion drobiowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.85
9.21
Brak danych dla: kostka rosołowa - bulion drobiowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.24
0.45
Brak danych dla: kostka rosołowa - bulion drobiowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.50
0.95
Brak danych dla: kostka rosołowa - bulion drobiowy, groszek konserwowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
24.02
45.64
Brak danych dla: kostka rosołowa - bulion drobiowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.14
Brak danych dla: kostka rosołowa - bulion drobiowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.34
Brak danych dla: kostka rosołowa - bulion drobiowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.50
10.45
Brak danych dla: kostka rosołowa - bulion drobiowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
22.89
43.49
Brak danych dla: kostka rosołowa - bulion drobiowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1045.71
1986.84
Brak danych dla: kostka rosołowa - bulion drobiowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
354.18
672.94
Potas (mg)
265.02
503.53
Brak danych dla: kostka rosołowa - bulion drobiowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
19.34
36.75
Brak danych dla: kostka rosołowa - bulion drobiowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
153.43
291.53
Brak danych dla: kostka rosołowa - bulion drobiowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.21
42.19
Brak danych dla: kostka rosołowa - bulion drobiowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.74
1.40
Brak danych dla: kostka rosołowa - bulion drobiowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.68
1.29
Brak danych dla: kostka rosołowa - bulion drobiowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.23
Brak danych dla: kostka rosołowa - bulion drobiowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny galaretek drobiowych 43
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania galaretek drobiowych

Koszt składników
40.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kostka rosołowa - bulion drobiowy
10 g
2.50
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 10 g
Żelatyna
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 30 g
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Marchewka
100 g
1 średnia sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Kukurydza konserwowa
75 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.77
Za 75 g
Groszek konserwowy
75 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 75 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
40.00