Frytki z dyni hokkaido

Opublikowano: 12.03.2022 r., 16:51 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Frytki z dyni hokkaido na talerzu
Frytki z dyni hokkaido
Frytki z dyni hokkaido to pomysł na pyszny dodatek do dań głównych. Są pyszne w smaku oraz niezwykle aromatyczne. Spróbuj koniecznie, a zagoszczą u Ciebie na stałe!
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 40 min
26 kcal
Kcal w porcji
25 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 20 porcji
  • Dynia hokkaido (500 g)
  • Oliwa z oliwek 5 łyżek (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, tymianek, oregano, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na frytki z dyni hokkaido krok po kroku

Dynię dokładnie myjemy, ponieważ nie obieramy jej ze skóry. Następnie kroimy ją na pół, po czym usuwamy ze środka pestki i miąższ z włóknami.

Dynię kroimy na słupki. Doprawiamy ją solą, czosnkiem, oregano i tymiankiem oraz całość polewamy oliwą z oliwek. Składniki dokładnie mieszamy.

Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem układamy słupki dyni.

Pieczemy je w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na frytki z dyni hokkaido
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,6% osób

Więcej informacji na temat frytek z dyni hokkaido

Pyszne frytki z dyni hokkaido to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się do dań głównych lub jako podwieczorek. Poczęstunek z pieczonej dyni jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepsza przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Dynię możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Przekąska również doskonale sprawdzi się w menu dla dzieci.

Jak zrobić frytki z dyni hokkaido? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku dynię dokładnie myjemy, ponieważ nie obieramy jej ze skóry. Następnie kroimy ją na pół, po czym usuwamy ze środka pestki i miąższ z włóknami. Dynię kroimy na słupki. Doprawiamy ją solą, czosnkiem, oregano i tymiankiem oraz całość polewamy oliwą z oliwek. Składniki dokładnie mieszamy. Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem układamy słupki dyni. Pieczemy je w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Sprawdzony przepis na frytki z dyni hokkaido nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z czosnku, który posiada wiele właściwości zdrowotnych. Czosnek jest przede wszystkim naturalnym antybiotykiem, który odpowiada za minimalizowanie rozwoju bakterii, chroni nas przed infekcjami, a także pozytywnie wpływa na obniżenia ciśnienia krwi. Czosnek skrywa w sobie wiele dobrego, czyli związki flawonoidowe, aminokwasy, witaminy oraz składniki mineralne. Dodatkowo jego spożycie chroni nas przed zawałem serca i udarem, ma działanie antynowotworowe, a także pobudza układ trawienny oraz niszczy pasożyty w jelitach. Czosnek również doskonale sprawdza się w infekcjach układu oddechowego. Doskonałym rozwiązaniem jest przygotowanie ciepłego mleka ze zmiażdżonym czosnkiem – ułatwia to odkrztuszanie, a także zbija temperaturę ciała i ułatwia oddychanie.

Pieczone fit frytki z dyni w piekarniku odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Możemy je również upiec bez tłuszczu. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na zdrowe frytki na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.

Alergeny w frytkach z dyni hokkaido

Lista alergenów dla frytek z dyni hokkaido przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na frytki z dyni hokkaido

Wartości odżywcze frytek z dyni hokkaido

na 100g gotowej potrawy

Frytki posiadają wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(25g)
Energia (kcal)
104.00
26.00
Białko (g)
0.91
0.23
Fenyloalanina (mg)
0.03
0.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(25g)
Węglowodany (g)
5.91
1.48
Węglowodany przyswajalne (g)
5.45
1.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.45
0.11

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(25g)
Tłuszcz (g)
9.18
2.30
Tłuszcze nasycone (g)
1.57
0.39
Tłuszcze nienasycone (g)
7.61
1.90
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.65
1.66
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.96
0.24
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(25g)
Witamina A (µg (mcg))
387.27
96.82
Witamina B6 (mg)
0.05
0.01
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
8.18
2.05
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.31
0.33
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.01
Ryboflawina (mg)
0.10
0.03
Niacyna (mg)
0.55
0.14
Foliany (µg (mcg))
14.55
3.64
Beta karoten (µg (mcg))
2818.18
704.55

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(25g)
Sód (mg)
1.09
0.27
Potas (mg)
309.18
77.30
Wapń (mg)
19.18
4.80
Fosfor (mg)
40.00
10.00
Magnez (mg)
10.91
2.73
Żelazo (mg)
0.78
0.19
Cynk (mg)
0.29
0.07
Miedź (mg)
0.12
0.03
Mangan (mg)
0.12
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny frytek z dyni hokkaido 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania frytek z dyni hokkaido

Koszt składników
30.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia hokkaido
500 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Oliwa z oliwek
50 ml
5 łyżek
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Koszt składników
30.00