Przepis na frytki z selera krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka ostra, mielony czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia

Seler obierz i pokrój w plastry. Plastry pokrój na mniejsze paseczki.

Do dużej miski wlej oliwę i dodaj przyprawy. Wszystko razem wymieszaj. Do miski włóż seler i dokładnie zmieszaj z oliwą.

Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i równomiernie rozłóż na niej frytki.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut.

Frytki z selera podane na niebieskim talerzu z sosem pomidorowym.
frytki z selera
Koszt przygotowania dania
7.80 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
262 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
25

Frytki z selera - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o frytkach z selera

Frytki z selera to przepis idealny dla wszystkich miłośników fast foodów, którzy chcą sięgnąć po coś pysznego i bardzo smacznego. W tej wersji frytki są zdrowsze, mają mniejszy indeks glikemiczny i naprawdę mało kalorii. To świetny wybó dla wszystkich osób z cukrzycą. Świetnie smakują podawane z sosem czosnkowym i ketchupem, ale równie dobrze można je podawać bez dodatków, gdyż mają pyszny smak.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić frytki z selera, które będą smakowały naprawdę dobrze, a przy tym ich wykonanie zajmie niewiele czasu, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Wychodzą z niego frytki idealnie chrupiące i miękkie w środku, o dobrym lekko słodkawym smaku z nutką ostrej papryczki. To świetny wybór dla wszystkich osób lubiących nieoczywiste połączenia w kuchni. W wersji na ostro frytki robią niesamowite wrażanie na wszystkich, którzy zechcą ich spróbować.

Te zdrowe frytki z selera to idealna opcja dla osób na diecie, zwłaszcza na redukcyjnej czy z niskim indeksem glikemicznym. Są świetnym źródłem witaminy K, a także witamin z grupy B. To naprawdę zdrowe warzywo, które powinno jak najczęściej gościć w codziennej diecie. Ma również mało kalorii, co zadowoli wszystkie osoby odchudzające się. Dla wszystkich, którzy chcą odchudzić je jeszcze bardziej, można je też przygotować w wersji bez tłuszczu. W takim wypadku wystarczy pominąć dodatek oliwy, a pokrojone i ułożone na blaszce warzywa posypać obficie przyprawami.

Przepis na frytki z selera jest niezwykle łatwy i na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom warzywnych dań. Seler w takim wydaniu smakuje tak dobrze, że na pewno przekona do siebie wszystkich niejadków.

Najlepsze przyprawy, które podkreślają smak tego warzywa to ostra papryka, zioła i czosnek. To one w połączeniu z selerem tworzą naprawdę pyszną całość. Frytki najlepiej przygotować w piekarniku, to szybki i najprostszy sposób.

Z tego przepisu dowiesz się ile piec frytki, by były niesamowicie chrupiące i pyszne. Ten fit pomysł na przekąskę będzie idealny również dla dzieci. Wychodzą z niego pyszne, choć dietetyczne frytki, obok których ciężko przejść obojętnie.

Wartości odżywcze frytek z selera

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(173g)
Energia (kalorie)
151.83 kcal
262.66 kcal
Białko
1.30 g
2.26 g

Węglowodany w frytkach z selera

Na 100g
Na porcję
(173g)
Węglowodany
8.00 g
13.84 g
Węglowodany przyswajalne
6.43 g
11.13 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.57 g
2.71 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(173g)
Tłuszcz
13.30 g
23.02 g
Tłuszcze nasycone
2.23 g
3.86 g
Tłuszcze nienasycone
11.07 g
19.16 g
Tłuszcze jednonasycone
9.57 g
16.56 g
Tłuszcze wielonasycone
1.50 g
2.59 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na frytki z selera

Na 100g
Na porcję
(173g)
Witamina A
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.15 mg
0.26 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
6.96 mg
12.03 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
1.88 mg
3.25 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.08 mg
Ryboflawina
0.05 mg
0.09 mg
Niacyna
0.61 mg
1.05 mg
Foliany
6.96 µg (mcg)
12.03 µg (mcg)
Beta karoten
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na frytki z selera

Na 100g
Na porcję
(173g)
Sód
87.22 mg
150.89 mg
Potas
261.00 mg
451.53 mg
Wapń
37.52 mg
64.91 mg
Fosfor
100.00 mg
173.00 mg
Magnez
17.39 mg
30.09 mg
Żelazo
0.68 mg
1.18 mg
Cynk
0.29 mg
0.50 mg
Miedź
0.06 mg
0.11 mg
Mangan
0.14 mg
0.24 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny frytek z selera 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w frytkach z selera

Lista alergenów dla frytek z selera przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Cena przygotowania frytek z selera

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Seler korzeniowy
300 g
1 mniejszy korzeń
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
28.00
Jak oceniasz przepis na frytki z selera
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób