Frytki z piekarnika

Opublikowano: 14.04.2022 r., 7:10 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Frytki z piekarnika na desce
Frytki z piekarnika
Domowe frytki z piernika to doskonały dodatek do dań głównych. Są pyszne w smaku oraz łatwe w przygotowaniu. Spróbuj ich koniecznie, a zagoszczą u Ciebie na stałe!
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 25 min
130 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
95
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki średnie (500 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, papryka wędzona, czosnek granulowany, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska

Przepis na frytki z piekarnika krok po kroku

Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy oraz kroimy na cienkie paseczki.

Przekładamy je do miski. Doprawiamy oraz dodajemy olej. Całość dokładnie mieszamy.

Ziemniaki przekładamy na blaszkę do pieczenia, która jest wyłożona papierem do pieczenia. Ważne, aby frytki nie nachodziły na siebie.

Pieczemy je około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak oceniasz przepis na frytki z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,1% osób

Więcej informacji na temat frytek z piekarnika

Pyszne frytki z piekarnika to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się do obiadu. Pieczone ziemniaki z przyprawami są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepszy domowe frytki zachwycą każdego i gwarantuje, że znikną w mgnieniu oka. Możesz je uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Idealnie sprawdzą się także w menu dla dzieci.

Jak zrobić frytki z piekarnika? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy oraz kroimy na cienkie paseczki. Przekładamy je do miski. Doprawiamy oraz dodajemy olej. Całość dokładnie mieszamy. Ziemniaki przekładamy na blaszkę do pieczenia, która jest wyłożona papierem. Ważne, aby frytki nie nachodziły na siebie. Pieczemy je około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Sprawdzony przepis na frytki z piekarnika nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z ziemniaków, które posiadają wiele wartości odżywczych. Ziemniaki są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu dają nam uczucie sytości na długi czas oraz wpływają pozytywnie na procesy trawienne. Wpływają także na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkowo dostarczają witaminy takie jak A, C i witaminy z grupy B i potas. Ponadto są doprawione czosnkiem, który także jest składnikiem o wysokiej wartości. Jest przede wszystkim naturalnym antybiotykiem, który odpowiada za minimalizowanie rozwoju bakterii, chroni nas przed infekcjami, a także pozytywnie wpływa na obniżenia ciśnienia krwi. Czosnek skrywa w sobie wiele dobrego, czyli związki flawonoidowe, aminokwasy, witaminy oraz składniki mineralne. Dodatkowo jego spożycie chroni nas przed zawałem serca i udarem, ma działanie antynowotworowe, a także pobudza układ trawienny oraz niszczy pasożyty w jelitach. Czosnek również doskonale sprawdza się w infekcjach układu oddechowego. Doskonałym rozwiązaniem jest przygotowanie ciepłego mleka ze zmiażdżonym czosnkiem – ułatwia to odkrztuszanie, a także zbija temperaturę ciała i ułatwia oddychanie.

Smaczne frytki odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na dodatek do dania głównego na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w frytkach z piekarnika

Lista alergenów dla frytek z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze frytek z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Frytki mają wysoki IG przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
108.65
130.38
Białko (g)
1.97
2.37
Fenyloalanina (mg)
0.08
0.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
16.83
20.19
Węglowodany przyswajalne (g)
14.81
17.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.02
2.42
Sacharoza (cukier) (g)
0.16
0.20
Glukoza (g)
0.30
0.36
Fruktoza (g)
0.25
0.30
Skrobia (g)
14.71
17.65
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
3.93
4.72
Tłuszcze nasycone (g)
0.32
0.38
Tłuszcze nienasycone (g)
3.62
4.34
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.54
3.05
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.08
1.29
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
5.77
6.92
Potas (mg)
408.65
490.38
Wapń (mg)
11.54
13.85
Żelazo (mg)
0.78
0.93
Szacunkowy indeks glikemiczny frytek z piekarnika 95
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania frytek z piekarnika

Koszt składników
9.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
9.00