Frytki w piekarniku

Opublikowano: 10.05.2022 r., 7:58 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Frytki w piekarniku ułożone na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Frytki w piekarniku
Frytki w piekarniku to świetna propozycja na pyszny dodatek do obiadu dla całej rodziny. Frytki pieczone zawierają mniejszą ilość kalorii niż te smażone w tłuszczu. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 40 min
428 kcal
Kcal w porcji
240 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Ziemniaki późne 9 dużych sztuk (1800 g)
  • Cebula 1 duża sztuka (200 g)
  • Czosnek (50 g)
  • Oliwa z oliwek (300 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, papryka słodka, papryka ostra, rozmaryn, cytryna
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na frytki w piekarniku krok po kroku

Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w słupki.

Umieść je w misce, dodaj sól, paprykę ostrą, słodką, rozmaryn oraz sok z cytryny.

Czosnek i cebulę obierz z łupiny i posiekaj drobno.

Wlej oliwę z oliwek i wymieszaj składniki.

Warzywa umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.

Jak oceniasz przepis na frytki w piekarniku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat frytek w piekarniku

Frytki w piekarniku to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla dzieci. Frytki można upiec bez tłuszczu lub dodać do nich oliwę z oliwek lub masło klarowane. Smaczne frytki z piekarnika zawierają mniejszą ilość kalorii niż tradycyjne frytki smażone. Frytki można przygotowywać z ziemniaków lub z innych warzyw. Przepis na frytki w piekarniku jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, czosnek, rozmaryn, cytryna, papryka ostra, papryka słodka, cebula, sól, oliwa z oliwek.

Jak zrobić frytki w piekarniku? Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w słupki. Umieść je w misce, dodaj sól, paprykę ostrą, słodką, rozmaryn oraz sok z cytryny. Czosnek i cebulę obierz z łupiny i posiekaj drobno. Wlej oliwę z oliwek i wymieszaj składniki. Warzywa umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.

Cytryna jest owocem tropikalnym pochodzącym z Chin. Jest ona źródłem witaminy C, która jest silnym środkiem antyoksydacyjnym. Chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Cytryny są także źródłem błonnika regulującego pracę naszych jelit oraz kwasów owocowych, którym cytryna zawdzięcza swój kwaśny smak. Kwaśny smak cytryny wpływa korzystnie na produkcję kwasów żółciowych, dlatego warto je dodawać do potraw, gdyż poprawiają trawienie. Oliwa z oliwek zawiera kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na nasz układ sercowo – naczyniowy. Oliwa z oliwek wytwarzana jest z oliwek. Do spożywania na zimno zawsze wybieraj oliwę extra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia. Oliwę przechowuj z ciemnym chłodnym miejscu, aby zawarte w niej kwasy tłuszczowe nie utleniały się. Pomagają regulować poziom cholesterolu we krwi oraz zapobiegają miażdżycy.

Podsumowując pyszne frytki dietetyczne można podać jako dodatek do obiadu dla dzieci i dorosłych. Fit frytki zawierają o połowę mniej tłuszczu. Frytki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać przez jeden dzień. Najlepiej jednak smakują na ciepło.

Alergeny w frytkach w piekarniku

Lista alergenów dla frytek w piekarniku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na frytki w piekarniku nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • cytryna
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze frytek w piekarniku

na 100g gotowej potrawy

Frytki w piekarniku to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Frytki zawierają mniejszą ilość tłuszczu i zawierają mniej kalorii. Frytki świetnie sprawdzą się w diecie osób walczących z nadmierną masą ciała.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kcal)
178.40
428.17
Białko (g)
1.80
4.32
Fenyloalanina (mg)
0.08
0.19
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany (g)
14.90
35.77
Węglowodany przyswajalne (g)
13.11
31.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.80
4.31

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz (g)
12.85
30.85
Tłuszcze nasycone (g)
2.16
5.17
Tłuszcze nienasycone (g)
10.70
25.68
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.32
22.37
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.38
3.31
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.27
0.64
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
16.38
39.32
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.85
4.44
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.07
0.17
Ryboflawina (mg)
0.03
0.07
Niacyna (mg)
0.84
2.01
Foliany (µg (mcg))
13.17
31.61
Beta karoten (µg (mcg))
0.96
2.30

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód (mg)
5.55
13.33
Potas (mg)
346.62
831.88
Wapń (mg)
15.13
36.31
Fosfor (mg)
49.38
118.52
Magnez (mg)
19.00
45.60
Żelazo (mg)
0.75
1.79
Cynk (mg)
0.27
0.65
Miedź (mg)
0.09
0.23
Mangan (mg)
0.15
0.36
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny frytek w piekarniku 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania frytek w piekarniku

Koszt składników
34.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1800 g
9 dużych sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 8
7.20
Za 1800 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Czosnek
50 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Oliwa z oliwek
300 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
12.00
Za 300 ml
Koszt składników
34.00