Przepis na zakręcone frytki krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków
To będzie niezbędne
miska, patyczki do szaszłyków, frytkownica

Umyj i obierz ziemniaki.

Ziemniaka nadziej na patyczka do szaszłyka (po środku ziemniaka wzdłuż długiej strony).

Zacznij nacinać ziemniaka w kształt spirali od jednego końca do drugiego (nożem tnij ziemniaka aż do patyczka, obracając ziemniaka wokół własnej osi - do samego dołu). Ma powstać spiralka, a plastry ziemniaka powinny być cienkie.

Rozciągnij lekko ziemniaka, by powstały odstępy.

Wstaw ziemniaki do dużej miski i zalej zimną wodą. Wstaw na 5 minut do zamrażarki.

Rozgrzej olej we frytownicy.

Smaż ziemniaki na rozgrzanym oleju do złotego koloru przez około 10 minut.

Po usmażeniu połóż na papierze do pieczenia.

Podawaj z ulubionymi przyprawami.

Zakręcone frytki
Zakręcone frytki
Koszt przygotowania dania
7.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
887 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
64

Zakręcone frytki - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zakręconych frytkach

Ten super pomysł na zakręcone frytki sprawdzi się świetnie, zwłaszcza dla dzieci. Zobacz, jak zrobić zakręcone frytki – to naprawdę proste. To co, usmażysz je? Pyszne, zakręcone frytki to nic innego jak ziemniaczana spirala na patyczku od szaszłyka. Być może widziałeś taką przekąskę, będąc gdzieś na wakacjach? Przepis na zakręcone frytki możesz zrobić sam i to z użyciem podstawowych narzędzi. Frytki w tej postaci są smażone na głębokim oleju we frytkownicy – sprawdź koniecznie i zrób je nie tylko dla dziecka.

Zakręcone frytki to ciekawa i pyszna forma przygotowania ziemniaka. Taki pomysł na frytki z frytkownicy smażone na głębokim tłuszczu przygotowuje się szybko i łatwo. Przepis na zakręcone frytki to dobry dodatek do obiadu. Pyszne są z rybą, z mięsem, a nawet same. Tradycyjnie pasuje do nich ketchup, majonez lub sos czosnkowy. Świetnie komponują się w daniu typu kebab lub gyros (z mięsem oraz surówką). Dla dzieci takie zakręcone frytki na pewno będą zaskakujące.

Jak zrobić zakręcone frytki z frytkownicy? Wybierz odpowiednie ziemniaki. Najlepszy ziemniak to taki, który jest podłużny. Obierz ziemniaki, a następnie patyczek do szaszłyka włóż w środek (wzdłuż). Teraz należy naciąć ziemniaki nożem – ma powstać spirala. Jednocześnie obracając ziemniaka, nacinaj go w dół od jednego końca do drugiego. Nacięte kawałki ziemniaczane powinny być cienkie. Po tym rozciągnij ziemniaka, by zachować odstępy. Kolejnym etapem jest schłodzenie ziemniaków. Ziemniaki umieść w wodzie i włóż do zamrażarki. To jest dobre dla zachowania chrupkości. Można oczywiście pominąć etap chłodzenia. Rozgrzej olej i na gorący tłuszcz włóż zakręcone frytki. Smaż, aż staną się złociste. Czas smażenia zależy od odmiany ziemniaka i od grubości warzywa.

*Zakręcone frytki możesz usmażyć także w zwykłym garnku. Ważne jest, żeby był tak wysoki, by ziemniak w całości był zanurzony w tłuszczu.

Jak zrobisz zakręcone frytki, wyłóż je na ręcznik papierowy. Jest to dobre, gdy chcesz pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Zakręcone frytki smażone są w głębokim tłuszczu. To niestety bardzo zwiększa kaloryczność. Fajnym pomysłem na mniej kaloryczne frytki to pieczenie we frytkownicy beztłuszczowej lub w piekarniku. Jeżeli pieczesz zakręcone frytki w piekarniku, warto, jest wymieszać niewielką ilość oleju wraz z przyprawami i pędzelkiem posmarować ziemniaki dokładnie.

Do przepisu na zakręcone frytki pasują takie przyprawy jak: sól, czosnek granulowany, rozmaryn, papryka słodka, wędzona oraz ostra (jeśli lubisz pikantne potrawy).

Wartości odżywcze zakręconych frytek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
591.38 kcal
887.06 kcal
Białko
0.77 g
1.15 g
Fenyloalanina
0.03 mg
0.04 mg

Węglowodany w zakręconych frytkach

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
6.56 g
9.84 g
Węglowodany przyswajalne
5.78 g
8.66 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.79 g
1.18 g
Sacharoza (cukier)
0.06 g
0.10 g
Glukoza
0.12 g
0.17 g
Fruktoza
0.10 g
0.15 g
Skrobia
5.74 g
8.61 g
Laktoza
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
62.53 g
93.80 g
Tłuszcze nasycone
4.39 g
6.59 g
Tłuszcze nienasycone
58.14 g
87.21 g
Tłuszcze jednonasycone
41.25 g
61.88 g
Tłuszcze wielonasycone
16.89 g
25.34 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na zakręcone frytki

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zakręcone frytki

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
2.25 mg
3.38 mg
Potas
159.38 mg
239.06 mg
Wapń
4.50 mg
6.75 mg
Żelazo
0.30 mg
0.46 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zakręconych frytek 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zakręconych frytkach

Lista alergenów dla zakręconych frytek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na zakręcone frytki

Cena przygotowania zakręconych frytek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
450 g
3 sztuki
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
1.80
Za 450 g
Olej rzepakowy
750 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
5.25
Za 750 ml
Koszt składników
9.00
Jak oceniasz przepis na zakręcone frytki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób