Sos do frytek

Opublikowano: 20.06.2022 r., 22:51 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos do frytek podany w czarnym talerzu
Sos do frytek
Domowy smaczny sos do frytek to idealne rozwiązanie, jeśli szukasz pomysłu na dodatek inny niż tradycyjny ketchup. Tak podane frytki na pewno wszystkich zaskoczą.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 15 min
162 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Cebula (100 g)
  • Masło (30 g)
  • Bulion warzywny (500 ml)
  • Ketchup (10 g)
  • Piwo jasne (40 ml)
  • Ocet balsamiczny (10 ml)
  • Sos Worcestershire (10 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
rondelek

Przepis na sos do frytek krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

W rondelku rozpuść masło. Wsyp mąkę i smaż około 2 minuty, aż mąka straci smak surowizny.

Dodaj cebulę i smaż, aż cebula zmięknie.

Dolej bulion, ocet, sos Worcestershire, piwo i dopraw solą oraz pieprzem.

Całość gotuj na dużym ogniu przez około 8-9 minut.

Sosem polej frytki.

Jak oceniasz przepis na sos do frytek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób

Więcej informacji na temat sosu do frytek

Domowy smaczny sos do frytek to idealne rozwiązanie, jeśli szukasz pomysłu na dodatek inny niż tradycyjny ketchup. Tak podane frytki na pewno wszystkich zaskoczą.

Aby wykonać ten prosty przepis na sos do frytek na początku w rondelku rozpuść masło i podsmaż na nim mąkę. Następnie dodaj cebulę i czosnek i smaż chwilę. Wlej bulion, dodaj ketchup, piwo, ocet i sos Worcestershire. Całość dopraw i gotuj, aż zgęstnieje. Gotowe frytki ułóż na talerzu i polej sosem. Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić sos do frytek. Ten szybki i prosty przepis na pewno na długo zostanie w Waszej pamięci.

Taki pyszny sos możecie wzbogacić również dodatkiem sera np. mozzarella. W ten sposób otrzymacie słynne holenderskie danie – poutine. To dobry i niekonwencjonalny pomysł na danie obiadowe.

Jeśli chcesz by frytki przygotowane w domu, były szczególnie smaczne, to na początku umyj i pokrój w słupki ziemniaki. Następnie namocz je kilka minut w 500 ml jasnego piwa. Następnie frytki odsącz z piwa i osusz. Smaż je przez 4-5 minut na dobrze rozgrzanym oleju. Następnie je odsącz przez chwilę na ręczniku papierowym. Ponownie włóż je do gorącego oleju i smaż kolejne 6 minut. Takie dwa oddzielne smażenia spowodują, że frytki będą jeszcze bardziej chrupiące.

Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).

Te wspaniałe warzywa można również podzielić pod względem typów. Typ A określany jest jako sałatkowy. Te ziemniaki są najtwardsze i nie rozpadają się w trakcie gotowania. Typ B, tak zwany ogólnoużytkowy ma więcej skrobi i jest mniej wilgotny i podczas gotowania pęka na powierzchni.

Występuje również typ C, mączysty bardzo bogaty w skrobię.

Ten najlepszy sos do frytek na pewno Wam zasmakuje.

Alergeny w sosie do frytek

Lista alergenów dla sosu do frytek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Piwo jasne
    • Sos Worcestershire
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos Worcestershire

Wartości odżywcze sosu do frytek

na 100g gotowej potrawy

Ziemniaki są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
54.29
162.88
Białko (g)
0.79
2.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
4.94
14.83
Węglowodany przyswajalne (g)
4.70
14.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.24
0.72
Brak danych dla: ocet balsamiczny, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
3.49
10.47
Tłuszcze nasycone (g)
2.38
7.13
Tłuszcze nienasycone (g)
1.11
3.34
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.98
2.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.13
0.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
8.96
26.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
37.26
111.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.03
0.09
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.36
Brak danych dla: ocet balsamiczny, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.54
4.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ocet balsamiczny, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.10
0.30
Brak danych dla: ocet balsamiczny, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
27.97
83.92
Brak danych dla: ocet balsamiczny, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.15
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.11
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.33
0.98
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
7.36
22.08
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
88.79
266.38
Brak danych dla: ocet balsamiczny, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
237.85
713.54
Potas (mg)
55.74
167.21
Wapń (mg)
9.10
27.29
Fosfor (mg)
12.68
38.04
Magnez (mg)
4.01
12.03
Żelazo (mg)
0.32
0.95
Cynk (mg)
0.08
0.25
Miedź (mg)
0.02
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu do frytek 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu do frytek

Koszt składników
54.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Bulion warzywny
500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Ketchup
10 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 10 g
Piwo jasne
40 ml
3.50
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Ocet balsamiczny
10 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 10 ml
Sos Worcestershire
10 ml
13.00
Za 290,0 ml
Liczba opakowań 1
0.45
Za 10 ml
Mąka pszenna typ 500
20 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Koszt składników
54.50