Frytki belgijskie

Opublikowano: 28.04.2022 r., 18:50 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
frytki belgijskie
Frytki belgijskie
Masz ochotę na coś niekoniecznie zdrowego? Poznaj mój przepis na domowe frytki belgijskie i przygotuj je w krótkim czasie w Twoim domu.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 25 min
186 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
100
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Ziemniaki późne (1000 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia 25x35 cm

Przepis na frytki belgijskie krok po kroku

Ziemniaki dokładnie umyj i pokrój w słupki lub łódeczki.

Dopraw do smaku ulubionymi przyprawami.

Następnie skropl olejem rzepakowym i przełóż na blaszkę do pieczenia.

Upiecz frytki w piekarniku przez 25 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na frytki belgijskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 97,2% osób

Więcej informacji na temat frytek belgijskich

Masz ochotę na frytki, ale nie chcesz zaprzepaścić swojej diety? Nic straconego, poznaj mój przepis na domowe frytki belgijskie. Jest to w pełni wegetariańskie danie, które przygotujesz w dosłownie kilka minut dla siebie i całej Twojej rodziny.

Ziemniaki wbrew pozorom to nie są tylko niepotrzebne kalorie na talerzu. Jakiś czas temu zyskały złą sławę, ale nadszedł czas aby je odczarować. Są one niskokaloryczne i łatwostrawne, zawierają witaminę C, potas i wapń, dodatkowo są powszechnie dostępne i tanie. Ich kaloryczność zależy w dużej mierze od sposobu przygotowania i obróbki termicznej. Te gotowane na parze będą dietetyczne lub jak niektórzy mówią fit. Te, które pokroimy w słupki i usmażymy jako frytki belgijskie na głębokim tłuszczu, będą już charakteryzowały się większą kalorycznością, aczkolwiek zostajemy przy naszych gotowanych ziemniakach.

Pomimo tego, że ziemniaki polecane są na diecie lekkostrawnej i charakteryzują się niską kalorycznością w 100 g, warto pamiętać, że nie każdy powinien po nie sięgać w dowolnych ilościach.

Mam tutaj na myśli wszystkie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli z insulinoopornością czy już rozwiniętą cukrzycą typu 2. W diecie cukrzycowej zaleca się spożywanie głównie produktów o niskim indeksie glikemicznym, a ziemniaki mają ten indeks bardzo wysoki, bo, aż 95.

Dodatkowo są bezglutenowe.

Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Dokładnie, jak się robi frytki belgijskie, opowiadam nieco niżej.

Poznaj mój przepis na prawdziwe, grube frytki i wykorzystaj ziemniaki w inny sposób niż zawsze. Przepisy na sosy do frytek belgijskich znajdziesz w moich innych propozycjach.

Alergeny w frytkach belgijskich

Lista alergenów dla frytek belgijskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na frytki belgijskie

Wartości odżywcze frytek belgijskich

na 100g gotowej potrawy

Takie fit domowe frytki możesz przygotować też z batatów, czyli słodkich ziemniaków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
93.14
186.27
Białko (g)
2.01
4.02
Fenyloalanina (mg)
0.08
0.16

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
17.16
34.31
Węglowodany przyswajalne (g)
15.10
30.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.06
4.12
Sacharoza (cukier) (g)
0.17
0.33
Glukoza (g)
0.30
0.61
Fruktoza (g)
0.25
0.51
Skrobia (g)
15.00
30.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
2.05
4.10
Tłuszcze nasycone (g)
0.19
0.37
Tłuszcze nienasycone (g)
1.86
3.73
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.29
2.59
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.57
1.14
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
5.88
11.76
Potas (mg)
416.67
833.33
Wapń (mg)
11.76
23.53
Żelazo (mg)
0.79
1.59
Szacunkowy indeks glikemiczny frytek belgijskich 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania frytek belgijskich

Koszt składników
11.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
11.00