Przepis na frytki z dyni krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
To będzie niezbędne
piekarnik, blaszka do pieczenia, miska

Dynie przekrój na pół, usuń z niej miąższ wraz z pestkami, pokrój na mniejsze plastry.

Dynią obierz ze skóry.

Plastry dynie pokrój na mniejsze kawałki jak frytki.

W szklance wymieszaj oliwę z oliwek z odrobiną pieprzu oraz papryki.

Frytki z dyni włóż do miski, zalej je marynatą z oliwy i dokładnie wymieszaj.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia rozłóż frytki, aby się nie stykały.

Frytki piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C przez około 30 minut.

Gotowe frytki z dyni podawaj bezpośrednio po przygotowaniu oprószone solą.

Często zadawane pytania

Frytki z dyni podane w naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia.
Frytki z dyni
Koszt przygotowania dania
3.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
171 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
71

Frytki z dyni - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o frytkach z dyni

Frytki z dyni to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu dla całej rodziny. Frytki z dyni są chrupiące i doskonale pasują jako dodatek do wielu potraw. Domowe frytki pieczone w piekarniku zawierają mniejszą ilość kalorii niż te smażone na tłuszczu. Przepis na frytki z dyni jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty: dynia, oliwa z oliwek, sól, pieprz oraz papryka słodka.

Jak zrobić frytki z dyni? Dynie przekrój na pół, usuń z niej miąższ wraz z pestkami, pokrój na mniejsze plastry. Dynię obierz ze skóry. Plastry dyni pokrój na mniejsze kawałki jak frytki. W szklance wymieszaj oliwę z oliwek z odrobiną pieprzu oraz papryki. Frytki z dyni włóż do miski, zalej je marynatą z oliwy i dokładnie wymieszaj. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia rozłóż frytki, aby się nie stykały. Frytki piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 30 minut. Gotowe frytki z dyni podawaj bezpośrednio po przygotowaniu oprószone solą.

Dynia jest głównym produktem, którego potrzebujesz do przygotowania potrawy. Jest ona doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w niej takie składniki jak magnez, selen, potas oraz cynk. Dynia jest produktem niskokalorycznym, dlatego chętnie wybierana jest w diecie osób odchudzających się. Dynia jest również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. W warzywie tym znajdziemy również spore ilości przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz opóźniają procesy starzenia się skóry.

Podsumowując smaczne, wegetariańskie frytki z dyni stanowią doskonały dodatek do obiadu. Można je również podać jako przekąskę z dodatkiem sosu na bazie jogurtu naturalnego. Pyszne frytki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Pieczone frytki z dyni są również doskonałym źródłem wielu cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Wartości odżywcze frytek z dyni

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
85.86 kcal
171.72 kcal
Białko
0.93 g
1.86 g
Fenyloalanina
0.03 mg
0.06 mg

Węglowodany w frytkach z dyni

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
6.05 g
12.09 g
Węglowodany przyswajalne
5.58 g
11.16 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.47 g
0.93 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
7.07 g
14.14 g
Tłuszcze nasycone
1.23 g
2.45 g
Tłuszcze nienasycone
5.84 g
11.69 g
Tłuszcze jednonasycone
5.10 g
10.20 g
Tłuszcze wielonasycone
0.74 g
1.48 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na frytki z dyni

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
396.28 µg (mcg)
792.56 µg (mcg)
Witamina B6
0.06 mg
0.11 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
8.37 mg
16.74 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
1.00 mg
2.01 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.09 mg
Ryboflawina
0.10 mg
0.20 mg
Niacyna
0.56 mg
1.12 mg
Foliany
14.88 µg (mcg)
29.77 µg (mcg)
Beta karoten
2883.72 µg (mcg)
5767.44 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na frytki z dyni

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
1.07 mg
2.14 mg
Potas
316.35 mg
632.70 mg
Wapń
19.60 mg
39.21 mg
Fosfor
40.93 mg
81.86 mg
Magnez
11.16 mg
22.33 mg
Żelazo
0.78 mg
1.57 mg
Cynk
0.30 mg
0.60 mg
Miedź
0.12 mg
0.24 mg
Mangan
0.12 mg
0.24 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny frytek z dyni 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w frytkach z dyni

Lista alergenów dla frytek z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na frytki z dyni

Cena przygotowania frytek z dyni

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
400 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 400 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
30.00
Jak oceniasz przepis na frytki z dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób