Frytki domowe
-
Frytki
Frytki to mój ulubiony fast food. Mimo że frytki wydają się czymś banalnym w przygotowaniu, to często zastanawiamy się jak …
30 min średni 5 1074 kcal -
Frytki stekowe
Zwykłe frytki Ci się znudziły? Spróbuj przepisu na frytki stekowe. Nie wiesz, jak zrobić frytki stekowe? To bardzo prosty przepis …
30 + 10 min łatwy 4 1427 kcal -
Frytki z piekarnika
Pyszne frytki z piekarnika to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się …
15 + 25 min łatwy 4 130 kcal
Frytki domowe - przepisy
-
Zakręcone frytki
Ten super pomysł na zakręcone frytki sprawdzi się świetnie, zwłaszcza dla dzieci. Zobacz, jak zrobić zakręcone frytki – to naprawdę …
25 + 10 min łatwy 3 887 kcal -
Frytki z batatów
Frytki z batatów to świetna i zdrowa propozycja na smaczną przekąskę czy dodatek do dania głównego. Choć niezwykle prosta, skradnie …
15 + 25 min łatwy 2 307 kcal -
Frytki z selera
Frytki z selera to przepis idealny dla wszystkich miłośników fast foodów, którzy chcą sięgnąć po coś pysznego i bardzo smacznego. …
20 + 30 min łatwy 2 262 kcal -
Frytki z marchewki
Frytki to przekąską znana na całym świecie. Dokładnej daty powstania tego dania nie można oszacować ale wiadomo, że był to …
10 + 30 min łatwy 2 111 kcal -
Frytki z cukinii
Frytki z cukinii to wspaniała alternatywa dla klasycznej wersji z ziemniaka. Mają mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny, co na …
20 + 20 min łatwy 1 290 kcal -
Frytki z dyni
Frytki z dyni to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu dla całej rodziny. Frytki z dyni są chrupiące …
20 + 30 min łatwy 2 171 kcal
-
Domowe frytki z piekarnika
Domowe frytki z piekarnika to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu dla całej rodziny. Frytki z piekarnika są …
15 + 40 min łatwy 6 -
Frytki z serem
Frytki z serem to pomysł idealny na pyszną i niebanalną kolację. Tak przygotowane ziemniaki są naprawdę smaczne i stanowią ciekawszą …
15 + 25 min łatwy 2 435 kcal -
Frytki z buraków
Frytki z buraków to idealny przepis dla wszystkich miłośników pieczonych warzyw. Pyszne, chrupiące i przede wszystkich zdrowe - to tylko …
10 + 45 min łatwy 1 300 kcal -
Chrupiące frytki z batatów
Chrupiące frytki z batatów to doskonała propozycja na pyszny dodatek do obiadu. Pieczone bataty możesz także podać jako przystawkę z …
10 + 35 min łatwy 4 377 kcal -
Frytki z młodych ziemniaków
Frytki z młodych ziemniaków to ulubiony przysmak wielu osób. Są niezwykle chrupiące i pełne smaku, a ich przygotowanie zajmuje tylko …
20 + 20 min łatwy 2 1065 kcal
-
Frytki z dyni hokkaido
Pyszne frytki z dyni hokkaido to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi …
60 + 40 min łatwy 20 26 kcal -
Frytki belgijskie
Masz ochotę na frytki, ale nie chcesz zaprzepaścić swojej diety? Nic straconego, poznaj mój przepis na domowe frytki belgijskie. Jest …
15 + 25 min łatwy 5 186 kcal -
Ziemniaczki z piekarnika
Masz ochotę na frytki, ale nie chcesz zaprzepaścić swojej diety? Nic straconego, poznaj mój, przepis na ziemniaczki z piekarnika. Jest …
10 + 30 min łatwy 5 136 kcal -
Bataty z patelni
Masz ochotę na frytki ale nie chcesz zaprzepaścić swojej diety? Nic straconego, poznaj mój przepis na bataty z patelni. Jest …
10 + 15 min łatwy 2 264 kcal -
Frytki z topinamburu
Pyszne frytki z topinamburu to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się …
10 + 20 min łatwy 3 157 kcal -
Frytki w piekarniku
Frytki w piekarniku to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla dzieci. Frytki można upiec bez tłuszczu lub dodać do …
10 + 40 min łatwy 8 428 kcal
-
Ziemniaki na patyku
Ziemniaki na patyku charakteryzują się swoim wyjątkowym spiralnym kształtem, który uzyskuje się dzięki odpowiedniemu krojeniu i smażeniu lub pieczeniu ziemniaków, …
30 + 30 min łatwy 3 213 kcal -
Frytki z kalarepy
Frytki z kalarepy to świetna alternatywa dla niezwykle popularnej wersji z ziemniaka. Ta opcja zawiera nawet mniej kalorii, za to …
20 + 30 min łatwy 4 173 kcal -
Frytki z mikrofali
Mrożone frytki w mikrofalówce też da się zrobić. Są szybkie i bardzo proste. Dobre, gdy nie masz dużo czasu, albo …
1 + 5 min łatwy 1 520 kcal -
Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce z frytkami i mizerią
Chyba wszyscy uwielbiają wspaniale chrupiące kawałki kurczaka w panierce ze słynnej restauracji. Poznaj propozycję na nieco lżejszą wersję tego obiadu. …
25 + 50 min łatwy 4 457 kcal -
Ryba z frytkami
Ryba z frytkami to danie, które zaskakuje prostotą i wspaniałym smakiem. Idealnie komponuje się z zestawem surówek i idealnie sprawdzi …
20 + 20 min łatwy 4 610 kcal
-
Lomo saltado
Lomo saltado to danie z widocznym wpływem różnych rodzajów kuchni na kuchnię peruwiańską. Bardzo proste składniki podane w sposób, który …
10 + 40 min łatwy 7 582 kcal -
Bataty z piekarnika
Bataty z piekarnika w postaci frytek są pyszne. Przepis na bataty z piekarnika jest prosty, a smak słodkich ziemniaków z …
15 + 45 min łatwy 3 345 kcal -
Poutine
Poutine to pyszne, kanadyjskie danie na obiad. Składają się na niego frytki, smaczny sos i ser mozzarella. Tak podane frytki …
30 + 30 min łatwy 6 762 kcal -
Ziemniaki z piekarnika
Masz ochotę na frytki, ale nie chcesz zaprzepaścić swojej diety lub liczysz kalorie? Nic straconego, poznaj mój przepis na ziemniaki …
10 + 25 min łatwy 5 108 kcal -
Zapiekane kotleciki z combra jagnięcego w panierce z dodatkiem orzeszków z frytkami i sałatką z pora
Klasyczne kotleciki już się znudziły? Spróbuj takich zapiekanych kotlecików w lekko zmodyfikowanej panierce. Całe danie wygląda zjawiskowo i jeszcze lepiej …
20 + 30 min łatwy 4 1359 kcal -
Sos do frytek
Domowy smaczny sos do frytek to idealne rozwiązanie, jeśli szukasz pomysłu na dodatek inny niż tradycyjny ketchup. Tak podane frytki …
10 + 15 min łatwy 1
Frytki domowe - co to jest?
Frytki to uwielbiany przez wielu fast food. Jest on łatwo dostępny i dobrze smakuje jako osobne danie. Frytki najczęściej są smażone na głębokim oleju, dzięki czemu zyskują chrupiącą skórkę, a miękkie wnętrze. Można je także upiec w piekarniku lub przygotować we frytkownicy. Przepisy na frytki są proste, dlatego warto w ten sposób przygotować ziemniaki. Do frytek pasuje zarówno mięso z kurczaka, jak i ryba.
Często zadawane pytania
Przepisy na frytki domowe – oto pomysły na klasyczne i nietypowe frytki
Frytki to popularny fast food, który jest uwielbiany przez wielu z nas. Smażone kawałki ziemniaków są łatwo dostępne i bardzo dobrze smakują bez żadnych dodatków. Jednak frytki można nie tylko smażyć, ale też piec, dzięki czemu nie są już tak kaloryczne. Przedstawiamy przepisy na frytki, które warto znać!
Frytki – ciekawski, wartości odżywcze
Co warto wiedzieć o frytkach?
Frytki to pokrojone ziemniaki lub inne warzywa, które mogą być podzielone na słomki, plasterki lub słupki. Można je jeść rękoma lub za pomocą widelca. Frytki smaży się w głębokim tłuszczu, przez co są ciężkostrawne. Te krojone ziemniaki dostępne są w barach, restauracjach, budkach, a także w sklepach spożywczych (w wersji zamrożonej – do przygotowania w domu).
Frytki z ketchupem są bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych, a frytki z kawałkami ryby w Wielkiej Brytanii, ale pomysł na tak przygotowane ziemniaki najprawdopodobniej powstał w Belgii. Nie jest tak oczywiste, ponieważ od wieków sprzeczają się o to dwa kraje – Belgia i Francja.
W tym pierwszym kraju istnieją tradycyjne belgijskie frytki. Nie są to cienkie słupki, jakie zazwyczaj jemy w Polsce. Te frytki są grubo krojone, a to do tego są smażone dwa razy w różnych temperaturach. Podaje się je z sosem na bazie majonezu.
Właściwości odżywcze frytek – czy frytki mogą być zdrowe?
Pokrojone ziemniaki smażone w głębokim oleju są bardzo kaloryczne i nie należą do najzdrowszych potraw, ale nie tylko ze względu na zawartość tłuszczu. W czasie tej obróbki termicznej w ziemniakach wytwarza się akrylamid. Jest to związek chemiczny, który wykazuje właściwości rakotwórcze. Częste spożywanie smażonych frytek z dodatkiem soli nie jest wskazane dla naszego zdrowia. Grozi nie tylko nadwagą, ale także cukrzycą, chorobami serca, problemami z układem pokarmowym, wzrostem ciśnienia krwi oraz nagromadzeniem się wody w organizmie.
Ziemniaki zawierają potas, sód, cynk, kwas foliowy oraz witaminy z grupy B. Jeśli odpowiednio je przygotujemy, nie utracą tych cennych wartości odżywczych i zdecydowanie je odchudzimy. Takie frytki będą mniej kaloryczne, a my będziemy mogli je częściej spożywać. Aby frytki były bardziej zdrowe, ziemniaki trzeba wymienić na inne warzywa. W ten sposób wprowadzimy do swojego organizmu ważne witaminy i składniki odżywcze.
Przepisy na frytki – jak zrobić i z czym je zjeść?
Tradycyjne frytki z ziemniaków
Przygotowanie domowych frytek nie jest trudne. Mogą być zrobione ze zwykłych ziemniaków lub tzw. słodkich, czyli batatów. Musimy tylko zdecydować, czy zależy nam na tym, aby były niskokaloryczne. Zarówno w wersji bez tłuszczu, jak i wersji z olejem mamy dwie opcje przygotowania frytek.
W przypadku tej pierwszej możemy zdecydować się na frytki z piekarnika. Wystarczy, że ziemniaki obierzemy, umyjemy i pokroimy w słupki, a potem delikatnie obtoczmy w oleju i wybranych przyprawach (jeśli lubisz ostre smaki, możesz dodać nieco ostrej papryki). Następnie wystarczy wyłożyć ziemniaki na blaszce z papierem do pieczenia i piec do zarumienienia. W zależności od tego, jak duże będą to frytki i jaka będzie ustawiona moc piekarnika (grzanie góra-dół), może to zająć od 30 do 40 minut. Jest to sprawdzony przepis na smaczne, chrupiące frytki.
Druga wersja to frytki smażone. Jest to zdecydowanie szybszy sposób, choć niekoniecznie zdrowy. Potrzebny nam będzie wysoki garnek ze specjalnym sitkiem, który przypomina koszyk – to właśnie w nim będzie trzymać nasze pokrojone kawałki ziemniaków. Niezbędna będzie także duża ilość tłuszczu. Frytki należy smażyć tylko przez kilka minut, aż pojawią się bąbelki, a ziemniaki będą ładnie przyrumienione.
Istnieją dwa rodzaje frytkownic. Jedna z nich przygotowuje frytki na głębokim oleju, a w drugiej mamy gorące powietrze. Jeśli zależy nam na frytkach, które są niskokaloryczne, warto sięgnąć po te drugie urządzenie. W tej frytkownicy często możemy przygotować także inne potrawy, więc jest to bardzo dobra opcja dla tych, którzy często gotują bez dodatku tłuszczu.
Frytki pasują zarówno do usmażonej piersi z kurczaka, jak i do kotleta schabowego. Bardzo częstym połączeniem są z paluszkami rybnymi lub nuggetsami z kurczaka w płatkach kukurydzianych. Uzupełnieniem będzie sałatka z pomidorkami koktajlowymi, rukolą, pokrojonym w kostkę żółtym serem i sosem winegret. Frytki można podać także na grillu do mięsa. W tym przypadku jako dodatek warto pokusić się o majonezowy, ketchupowy lub musztardowy gęsty sos. Bardzo popularne są także „fish and chips”, czyli kawałki ryby z frytkami.
Frytki nie muszą być dodatkiem do dania głównego, ponieważ można je zjeść same. Takie frytki mogą być doprawioną jedynie solą lub ulubioną mieszanką ziół. Smaczne są frytki z ziemniaków z domowym sosem. Pasują do sosu pomidorowego, czosnkowe i serowego. Frytki można upiec w piekarniku razem z serem mozzarella, który się na nich roztopi i przyjemnie będzie się ciągnąć podczas jedzenia.
Buraczane słupki – ciekawy przepis na kolorowe frytki
Z różnych warzyw możemy zrobić frytki. Choć tradycyjnie są to ziemniaki, nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je z czegoś innego. Bardzo dobre są marchewkowe frytki z piekarnika. Możesz pokusić się na zrobienie frytek z buraków (należy pamiętać, że burak brudzi wszystko na czerwono, w tym także ręce), cukinii lub selera.
Dlaczego warto sięgnąć po frytki z buraków? Buraki zawierają azotany, kwas foliowy, betainę, witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę A, a także kwas alfa-liponowy, wapń, potas, cynk i żelazo. Te warzywa są bogate w błonnik. Buraki regulują poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Wspomagają nie tylko układ krwionośny, ale też pracę jelit, a po ich spożyciu dłużej odczuwamy sytość. Te czerwone warzywa poprawiają odporność organizmu i pomagają w walce z nowotworami.
Przepisy na frytki są różne. Mogą być smażone na głębokim oleju, a mogą być też bez tłuszczu przygotowane we frytkownicy wykorzystującej gorące powietrze. Sprawdzony przepis na smaczny obiad to kawałki kurczaka z frytkami oraz domowym sosem. Watro też sięgnąć po marchewkowe lub buraczane słupki, które wprowadzą do organizmu wiele wartości odżywczych.