Frytki domowe

frytki domowe

Frytki to uwielbiany przez wielu fast food. Jest on łatwo dostępny i dobrze smakuje jako osobne danie. Frytki najczęściej są smażone na głębokim oleju, dzięki czemu zyskują chrupiącą skórkę, a miękkie wnętrze. Można je także upiec w piekarniku lub przygotować we frytkownicy. Przepisy na frytki są proste, dlatego warto w ten sposób przygotować ziemniaki. Do frytek pasuje zarówno mięso z kurczaka, jak i ryba.

Najciekawsze przepisy w temacie frytki domowe

Przepisy w temacie frytki domowe

Przepisy na frytki domowe – oto pomysły na klasyczne i nietypowe frytki

Frytki to popularny fast food, który jest uwielbiany przez wielu z nas. Smażone kawałki ziemniaków są łatwo dostępne i bardzo dobrze smakują bez żadnych dodatków. Jednak frytki można nie tylko smażyć, ale też piec, dzięki czemu nie są już tak kaloryczne. Przedstawiamy przepisy na frytki, które warto znać!

Frytki – ciekawski, wartości odżywcze

Co warto wiedzieć o frytkach?

Frytki to pokrojone ziemniaki lub inne warzywa, które mogą być podzielone na słomki, plasterki lub słupki. Można je jeść rękoma lub za pomocą widelca. Frytki smaży się w głębokim tłuszczu, przez co są ciężkostrawne. Te krojone ziemniaki dostępne są w barach, restauracjach, budkach, a także w sklepach spożywczych (w wersji zamrożonej – do przygotowania w domu).

Frytki z ketchupem są bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych, a frytki z kawałkami ryby w Wielkiej Brytanii, ale pomysł na tak przygotowane ziemniaki najprawdopodobniej powstał w Belgii. Nie jest tak oczywiste, ponieważ od wieków sprzeczają się o to dwa kraje – Belgia i Francja.

W tym pierwszym kraju istnieją tradycyjne belgijskie frytki. Nie są to cienkie słupki, jakie zazwyczaj jemy w Polsce. Te frytki są grubo krojone, a to do tego są smażone dwa razy w różnych temperaturach. Podaje się je z sosem na bazie majonezu.

Właściwości odżywcze frytek – czy frytki mogą być zdrowe?

Pokrojone ziemniaki smażone w głębokim oleju są bardzo kaloryczne i nie należą do najzdrowszych potraw, ale nie tylko ze względu na zawartość tłuszczu. W czasie tej obróbki termicznej w ziemniakach wytwarza się akrylamid. Jest to związek chemiczny, który wykazuje właściwości rakotwórcze. Częste spożywanie smażonych frytek z dodatkiem soli nie jest wskazane dla naszego zdrowia. Grozi nie tylko nadwagą, ale także cukrzycą, chorobami serca, problemami z układem pokarmowym, wzrostem ciśnienia krwi oraz nagromadzeniem się wody w organizmie.

Ziemniaki zawierają potas, sód, cynk, kwas foliowy oraz witaminy z grupy B. Jeśli odpowiednio je przygotujemy, nie utracą tych cennych wartości odżywczych i zdecydowanie je odchudzimy. Takie frytki będą mniej kaloryczne, a my będziemy mogli je częściej spożywać. Aby frytki były bardziej zdrowe, ziemniaki trzeba wymienić na inne warzywa. W ten sposób wprowadzimy do swojego organizmu ważne witaminy i składniki odżywcze.

Przepisy na frytki – jak zrobić i z czym je zjeść?

Tradycyjne frytki z ziemniaków

Przygotowanie domowych frytek nie jest trudne. Mogą być zrobione ze zwykłych ziemniaków lub tzw. słodkich, czyli batatów. Musimy tylko zdecydować, czy zależy nam na tym, aby były niskokaloryczne. Zarówno w wersji bez tłuszczu, jak i wersji z olejem mamy dwie opcje przygotowania frytek.

W przypadku tej pierwszej możemy zdecydować się na frytki z piekarnika. Wystarczy, że ziemniaki obierzemy, umyjemy i pokroimy w słupki, a potem delikatnie obtoczmy w oleju i wybranych przyprawach (jeśli lubisz ostre smaki, możesz dodać nieco ostrej papryki). Następnie wystarczy wyłożyć ziemniaki na blaszce z papierem do pieczenia i piec do zarumienienia. W zależności od tego, jak duże będą to frytki i jaka będzie ustawiona moc piekarnika (grzanie góra-dół), może to zająć od 30 do 40 minut. Jest to sprawdzony przepis na smaczne, chrupiące frytki.

Druga wersja to frytki smażone. Jest to zdecydowanie szybszy sposób, choć niekoniecznie zdrowy. Potrzebny nam będzie wysoki garnek ze specjalnym sitkiem, który przypomina koszyk – to właśnie w nim będzie trzymać nasze pokrojone kawałki ziemniaków. Niezbędna będzie także duża ilość tłuszczu. Frytki należy smażyć tylko przez kilka minut, aż pojawią się bąbelki, a ziemniaki będą ładnie przyrumienione.

Istnieją dwa rodzaje frytkownic. Jedna z nich przygotowuje frytki na głębokim oleju, a w drugiej mamy gorące powietrze. Jeśli zależy nam na frytkach, które są niskokaloryczne, warto sięgnąć po te drugie urządzenie. W tej frytkownicy często możemy przygotować także inne potrawy, więc jest to bardzo dobra opcja dla tych, którzy często gotują bez dodatku tłuszczu.

Frytki pasują zarówno do usmażonej piersi z kurczaka, jak i do kotleta schabowego. Bardzo częstym połączeniem są z paluszkami rybnymi lub nuggetsami z kurczaka w płatkach kukurydzianych. Uzupełnieniem będzie sałatka z pomidorkami koktajlowymi, rukolą, pokrojonym w kostkę żółtym serem i sosem winegret. Frytki można podać także na grillu do mięsa. W tym przypadku jako dodatek warto pokusić się o majonezowy, ketchupowy lub musztardowy gęsty sos. Bardzo popularne są także „fish and chips”, czyli kawałki ryby z frytkami.

Frytki nie muszą być dodatkiem do dania głównego, ponieważ można je zjeść same. Takie frytki mogą być doprawioną jedynie solą lub ulubioną mieszanką ziół. Smaczne są frytki z ziemniaków z domowym sosem. Pasują do sosu pomidorowego, czosnkowe i serowego. Frytki można upiec w piekarniku razem z serem mozzarella, który się na nich roztopi i przyjemnie będzie się ciągnąć podczas jedzenia.

Buraczane słupki – ciekawy przepis na kolorowe frytki

Z różnych warzyw możemy zrobić frytki. Choć tradycyjnie są to ziemniaki, nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je z czegoś innego. Bardzo dobre są marchewkowe frytki z piekarnika. Możesz pokusić się na zrobienie frytek z buraków (należy pamiętać, że burak brudzi wszystko na czerwono, w tym także ręce), cukinii lub selera.

Dlaczego warto sięgnąć po frytki z buraków? Buraki zawierają azotany, kwas foliowy, betainę, witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę A, a także kwas alfa-liponowy, wapń, potas, cynk i żelazo. Te warzywa są bogate w błonnik. Buraki regulują poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Wspomagają nie tylko układ krwionośny, ale też pracę jelit, a po ich spożyciu dłużej odczuwamy sytość. Te czerwone warzywa poprawiają odporność organizmu i pomagają w walce z nowotworami.

Przepisy na frytki są różne. Mogą być smażone na głębokim oleju, a mogą być też bez tłuszczu przygotowane we frytkownicy wykorzystującej gorące powietrze. Sprawdzony przepis na smaczny obiad to kawałki kurczaka z frytkami oraz domowym sosem. Watro też sięgnąć po marchewkowe lub buraczane słupki, które wprowadzą do organizmu wiele wartości odżywczych.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto