Frytki z marchewki

Opublikowano: 24.10.2021 r., 19:57 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Frytki z marchewki podane na białym pergaminie ze świeżymi ziołami na szarym blacie
Frytki z marchewki
Wyśmienite, lekko słodkie frytki z marchewki są fajną alternatywą dla klasycznych ziemniaczanych frytek. Dzięki temu, że są pieczone, są także dużo zdrowsze.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 30 min
111 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Marchewka 4 większe sztuki (300 g)
  • Olej rzepakowy 1 łyżka (12 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cząber
Sprzęt kuchenny
piekarnik, obieraczka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska

Przepis na frytki z marchewki krok po kroku

Odetnij końce marchewki, obierz i umyj.

Każdą marchewkę podziel na 3 lub 4 części równej długości. Każdą część przetnij na 4 części wzdłuż i przełóż do miski.

Do marchwi dodaj olej, 1/4 łyżeczki papryki słodkiej, cząbru i pieprzu, a także sporą szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj.

Marchew przełóż na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Ułóż kawałki marchwi tak aby się nie stykały.

Frytki piecz 30 minut w temperaturze 220 stopni.

Jak oceniasz przepis na frytki z marchewki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat frytek z marchewki

Frytki to przekąską znana na całym świecie. Dokładnej daty powstania tego dania nie można oszacować ale wiadomo, że był to XVI wiek. Krajem pochodzenia frytek jest Belgia, gdzie w 1875 roku otworzono pierwszy bar podający to danie. Frytki zyskały popularność na całym świecie dzięki Brytyjczykom. Wielka Brytania w tym czasie liczyła około 478 milionów mieszkańców dlatego informacja o tym daniu dotarła do wielu osób. Po Wielkiej Brytanii nadszedł czas na Amerykę gdzie w barach szybkiej obsługi szybko zyskały popularność. Według Francuzów w trakcie rewolucji w budkach ze smażonym jedzeniem podawane były także smażone przysmaki z ziemniaków.

Frytki z marchewki są fajną alternatywą dla frytek z ziemniaków. Zdrowe, pieczone frytki marchewkowe pasują do wielu dań. Możesz podać je do najpopularniejszych dań, z którymi podawane są frytki ziemniaczane takich jak hamburgerów, nuggetsów, kebabu, gyrosa, steków czy ryb, ale także do mniej oczywistych jak różnych kotletów zarówno tych z mięsem jak i wegetariańskich. Pieczone fit frytki, które przygotowane są praktycznie bez tłuszczu są dużo zdrowszą alternatywą. Marchew jest skarbnicą związków odżywczych. Swój wyjątkowy, pomarańczowy kolor zawdzięcza karotenoidom, które oprócz tego, że są barwnikami, są także silnymi przeciwutleniaczami. W marchwi występują witaminy z grupy B, witamina E i K oraz związki mineralne, takie jak wapń, magnez, sód i potas. Frytki z marchewki mogą stanowić także samodzielną przekąskę, z dodatkiem domowego sosu i świeżej sałatki będą fajną propozycją na przykład na kolację. Do frytek z marchewki możesz przygotować sos aioli, sos śmietanowy, sos musztardowy, sos andaluzyjski, sos czosnkowy, sos tysiąca wysp czy guacamole. Do dań z frytkami marchewkowymi możesz podać surówkę z kapusty pekińskie, colesław, sałatę z winegretem lub ze śmietaną czy surówkę z kapusty czerwonej. Przepis na pieczone frytki z marchewki jest łatwy i szybki w przygotowaniu a kiedy frytki będą się piec, przygotujesz pozostałe składniki obiadu czy kolacji. A jak zrobić frytki z marchewki dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.

Frytki z marchewki to jedna z wyśmienitych propozycji na warzywne frytki, które przygotujesz z wielu warzyw, nie tylko ziemniaków.

Alergeny w frytkach z marchewki

Lista alergenów dla frytek z marchewki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na frytki z marchewki

Wartości odżywcze frytek z marchewki

na 100g gotowej potrawy

Frytki z marchewki to fajna alternatywa dla tradycyjnych frytek z ziemniaków. Dzięki temu, że frytki są pieczone są także zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych frytek.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
74.04
111.06
Białko (g)
0.89
1.34

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
9.21
13.82
Węglowodany przyswajalne (g)
6.52
9.78
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.69
4.04

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
4.08
6.12
Tłuszcze nasycone (g)
0.39
0.59
Tłuszcze nienasycone (g)
3.68
5.52
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.55
3.82
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.13
1.70
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
66.35
99.52
Potas (mg)
307.69
461.54
Wapń (mg)
31.73
47.60
Żelazo (mg)
0.29
0.43
Szacunkowy indeks glikemiczny frytek z marchewki 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania frytek z marchewki

Koszt składników
9.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
300 g
4 większe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Olej rzepakowy
12 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.08
Za 12 ml
Koszt składników
9.50