Frytki z dyni hokkaido
- Dynia hokkaido (500 g)
- Oliwa z oliwek - 5 łyżek (50 ml)
Przepis na frytki z dyni hokkaido krok po kroku
Dynię dokładnie myjemy, ponieważ nie obieramy jej ze skóry. Następnie kroimy ją na pół, po czym usuwamy ze środka pestki i miąższ z włóknami.
Dynię kroimy na słupki. Doprawiamy ją solą, czosnkiem, oregano i tymiankiem oraz całość polewamy oliwą z oliwek. Składniki dokładnie mieszamy.
Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem układamy słupki dyni.
Pieczemy je w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 st. C.
-
Ziemniaczki z piekarnika
-
Frytki z batatów
-
Frytki z piekarnika
-
Frytki belgijskie
-
Frytki
-
Bataty z piekarnika
-
Frytki z marchewki
-
Poutine
-
Frytki z dyni
-
Frytki z cukinii
-
Frytki stekowe
-
Domowe frytki z piekarnika
-
Frytki w piekarniku
-
Zakręcone frytki
-
Frytki z serem
-
Frytki z selera
-
Sos do frytek
-
Frytki z buraków
-
Frytki domowe
Więcej informacji na temat frytek z dyni hokkaido
Pyszne frytki z dyni hokkaido to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się do dań głównych lub jako podwieczorek. Poczęstunek z pieczonej dyni jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepsza przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Dynię możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Przekąska również doskonale sprawdzi się w menu dla dzieci.
Jak zrobić frytki z dyni hokkaido? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku dynię dokładnie myjemy, ponieważ nie obieramy jej ze skóry. Następnie kroimy ją na pół, po czym usuwamy ze środka pestki i miąższ z włóknami. Dynię kroimy na słupki. Doprawiamy ją solą, czosnkiem, oregano i tymiankiem oraz całość polewamy oliwą z oliwek. Składniki dokładnie mieszamy. Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem układamy słupki dyni. Pieczemy je w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Sprawdzony przepis na frytki z dyni hokkaido nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z czosnku, który posiada wiele właściwości zdrowotnych. Czosnek jest przede wszystkim naturalnym antybiotykiem, który odpowiada za minimalizowanie rozwoju bakterii, chroni nas przed infekcjami, a także pozytywnie wpływa na obniżenia ciśnienia krwi. Czosnek skrywa w sobie wiele dobrego, czyli związki flawonoidowe, aminokwasy, witaminy oraz składniki mineralne. Dodatkowo jego spożycie chroni nas przed zawałem serca i udarem, ma działanie antynowotworowe, a także pobudza układ trawienny oraz niszczy pasożyty w jelitach. Czosnek również doskonale sprawdza się w infekcjach układu oddechowego. Doskonałym rozwiązaniem jest przygotowanie ciepłego mleka ze zmiażdżonym czosnkiem – ułatwia to odkrztuszanie, a także zbija temperaturę ciała i ułatwia oddychanie.
Pieczone fit frytki z dyni w piekarniku odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Możemy je również upiec bez tłuszczu. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na zdrowe frytki na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.
Alergeny w frytkach z dyni hokkaido
Lista alergenów dla frytek z dyni hokkaido przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na frytki z dyni hokkaido
Wartości odżywcze frytek z dyni hokkaido
Frytki posiadają wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(25g)
Węglowodany
(25g)
Tłuszcze
(25g)
Witaminy
(25g)
Składniki mineralne
(25g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.