Frykadele
- Mięso mielone z kurczaka (500 g)
- Jajko (1 szt.)
- Bułka tarta (80 g)
- Natka pietruszki (30 g)
- Oliwa z oliwek (60 ml)
Przepis na frykadele krok po kroku
Mięso mielone przełóż do miski.
Połącz je z jajkiem, posiekaną natką pietruszki, 50 g bułki tartej i przyprawami.
Z gotowego farszu uformuj małe owalne kotlety, obtocz je w pozostałej bułce tartej, spłaszcz.
Kotlety usmaż z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, aż do przyrumienienia.
-
Mielony z piekarnika
-
Kotlety mielone z piekarnika
-
Kotleciki rybne
-
Mielone z pieczarkami
-
Mielone z piekarnika
-
Kotlety mielone
-
Kotlety mielone z indyka
-
Kotlety mielone z pieczarek
-
Klopsy mielone
-
Kotlety z soczewicy czerwonej
-
Burger domowy
-
Bryzol wołowy
-
Mielone z cukinią
-
Kotlety z kaszy jęczmiennej
-
Sznycel ministerski
-
Kotlety z mięsa z rosołu
-
Kotlety mielone bez bułki
-
Pulpety w sosie grzybowym
-
Kotlety mielone
Więcej informacji na temat frykadeli
Frykadele to kotleciki przygotowane na bazie mielonego mięsa. Zwykle wieprzowe lub wieprzowo-wołowe. Jednak nie zawsze trzeba sięgać po czerwone mięso, by je przygotować. Idealnie sprawdzają się również z mięsa drobiowego. Stanowią doskonały pomysł na smaczne danie na obiad, czy kolację.
Przepis na frykadele będzie doskonałym wyborem dla miłośników mięsa mielonego. To kolejny smaczny sposób na jego wykorzystanie. Przepis na te kotlety jest naprawdę prosty i nie wymaga żadnych szczególnych umiejętności, czy dodatkowego sprzętu. Wystarczy tylko patelnia i miska. Pamiętaj, że to przepis bazowy, a do mięsa mielonego można dodać więcej rzeczy niż np. przyprawę do mięsa, cebulę, czy czosnek. Sól i mielony pieprz są właściwe obowiązkowe, ale reszta jest całkowicie dowolna. Możesz dodać coś, co lubisz. Odpowiednie będą: koperek, natka pietruszki, szczypiorek, oregano, koncentrat pomidorowy lub mielona papryka. Świetnie sprawdzają się na obiad lub na kolację. Można je podawać tradycyjnie z ziemniakami lub zrobić z nich burgery w bułce. Posmakują wszystkim domownikom ze względu na łagodny smak i idealną konsystencję. Pamiętaj, by połączyć je z surówką z warzyw, dzięki temu całość będzie nie tylko smaczniejsza, ale również zdrowsza.
Zastanawiasz się jak zrobić frykadele, by były pyszne i dobre dla zdrowia? Ten sprawdzony przepis pozwoli CI przygotować naprawdę smaczne kotlety, które doskonale sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Możesz podawać je bez dodatków, ale świetnie sprawdzą się również polane sosem. Idealnie smakują w sosie pieczarkowym lub koperkowym. Z tego przepisu dowiesz się jak przygotować i przyprawić mięso mielone tak, by było niezwykle kruche i apetyczne. Te klopsiki nie tylko świetnie wyglądają, ale tak samo dobrze smakują. Najlepiej od razu przygotować większą porcję, gdyż znikają z talerzy w ekspresowym tempie. Za ich wspaniały smak odpowiadają również świeże zioła, zwłaszcza posiekana natka pietruszki, a także mielony czosnek. Takie połączenie idealnie pasuje do mięsa mielonego i nadaje mu miłej świeżości i lekkości.
Alergeny w frykadelach
Lista alergenów dla frykadeli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze frykadeli
To danie, które zawiera sporo białka i mało tłuszczu, dobrze połączyć je ze świeżymi warzywami.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.