Frykadele

Opublikowano: 29.03.2023 r., 12:51 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Smażone kotlety na patelni
Frykadele
Zastanawiasz się jak przygotować frykadele w prosty i szybki sposób? Koniecznie sięgnij do tego wpisu, by poznać smaczny sposób na te małe mięsne kotleciki.
Przygotowanie 25 min
Smażenie 20 min
409 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso mielone z kurczaka (500 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Bułka tarta (80 g)
  • Natka pietruszki (30 g)
  • Oliwa z oliwek (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska

Przepis na frykadele krok po kroku

Mięso mielone przełóż do miski.

Połącz je z jajkiem, posiekaną natką pietruszki, 50 g bułki tartej i przyprawami.

Z gotowego farszu uformuj małe owalne kotlety, obtocz je w pozostałej bułce tartej, spłaszcz.

Kotlety usmaż z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, aż do przyrumienienia.

Jak oceniasz przepis na frykadele
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat frykadeli

Frykadele to kotleciki przygotowane na bazie mielonego mięsa. Zwykle wieprzowe lub wieprzowo-wołowe. Jednak nie zawsze trzeba sięgać po czerwone mięso, by je przygotować. Idealnie sprawdzają się również z mięsa drobiowego. Stanowią doskonały pomysł na smaczne danie na obiad, czy kolację.

Przepis na frykadele będzie doskonałym wyborem dla miłośników mięsa mielonego. To kolejny smaczny sposób na jego wykorzystanie. Przepis na te kotlety jest naprawdę prosty i nie wymaga żadnych szczególnych umiejętności, czy dodatkowego sprzętu. Wystarczy tylko patelnia i miska. Pamiętaj, że to przepis bazowy, a do mięsa mielonego można dodać więcej rzeczy niż np. przyprawę do mięsa, cebulę, czy czosnek. Sól i mielony pieprz są właściwe obowiązkowe, ale reszta jest całkowicie dowolna. Możesz dodać coś, co lubisz. Odpowiednie będą: koperek, natka pietruszki, szczypiorek, oregano, koncentrat pomidorowy lub mielona papryka. Świetnie sprawdzają się na obiad lub na kolację. Można je podawać tradycyjnie z ziemniakami lub zrobić z nich burgery w bułce. Posmakują wszystkim domownikom ze względu na łagodny smak i idealną konsystencję. Pamiętaj, by połączyć je z surówką z warzyw, dzięki temu całość będzie nie tylko smaczniejsza, ale również zdrowsza.

Zastanawiasz się jak zrobić frykadele, by były pyszne i dobre dla zdrowia? Ten sprawdzony przepis pozwoli CI przygotować naprawdę smaczne kotlety, które doskonale sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Możesz podawać je bez dodatków, ale świetnie sprawdzą się również polane sosem. Idealnie smakują w sosie pieczarkowym lub koperkowym. Z tego przepisu dowiesz się jak przygotować i przyprawić mięso mielone tak, by było niezwykle kruche i apetyczne. Te klopsiki nie tylko świetnie wyglądają, ale tak samo dobrze smakują. Najlepiej od razu przygotować większą porcję, gdyż znikają z talerzy w ekspresowym tempie. Za ich wspaniały smak odpowiadają również świeże zioła, zwłaszcza posiekana natka pietruszki, a także mielony czosnek. Takie połączenie idealnie pasuje do mięsa mielonego i nadaje mu miłej świeżości i lekkości.

Alergeny w frykadelach

Lista alergenów dla frykadeli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze frykadeli

na 100g gotowej potrawy

To danie, które zawiera sporo białka i mało tłuszczu, dobrze połączyć je ze świeżymi warzywami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
227.70
409.87
Białko (g)
14.55
26.20
Fenyloalanina (mg)
0.55
0.99
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
8.29
14.92
Węglowodany przyswajalne (g)
7.66
13.78
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.63
1.14

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
15.20
27.36
Tłuszcze nasycone (g)
3.98
7.16
Tłuszcze nienasycone (g)
11.22
20.20
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.93
16.08
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.29
4.12
Cholesterol (mg)
87.53
157.56

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
29.56
53.21
Witamina B6 (mg)
0.38
0.69
Witamina B12 (µg (mcg))
0.49
0.89
Witamina C (mg)
5.50
9.91
Witamina E (mg)
1.55
2.78
Retinol (µg (mcg))
12.14
21.85
Tiamina (mg)
0.19
0.34
Ryboflawina (mg)
0.25
0.45
Niacyna (mg)
4.64
8.35
Foliany (µg (mcg))
22.35
40.23
Beta karoten (µg (mcg))
208.97
376.14

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
135.41
243.73
Potas (mg)
415.10
747.19
Wapń (mg)
34.37
61.87
Fosfor (mg)
158.39
285.10
Magnez (mg)
22.21
39.97
Żelazo (mg)
1.53
2.76
Cynk (mg)
1.32
2.37
Miedź (mg)
0.09
0.16
Mangan (mg)
0.12
0.22
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny frykadeli 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania frykadeli

Koszt składników
42.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z kurczaka
500 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
80 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 80 g
Natka pietruszki
30 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Oliwa z oliwek
60 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Koszt składników
42.80