Faworki z piekarnika

Opublikowano: 09.02.2022 r., 9:14 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Faworki z piekarnika, talerzyk
Faworki z piekarnika
Faworki z piekarnika to świetna propozycja na pyszny słodki deser, który dobrze komponuje się z dodatkiem kawy lub herbaty podczas spotkania z rodziną i znajomymi.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 20 min
297 kcal
Kcal w porcji
80 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 4 szklanki (800 g)
  • Cukier - 10 płaskich łyżek stołowych (100 g)
  • Żółtko jajka (6 szt.)
  • Proszek do pieczenia (40 g)
  • Śmietana 18% (200 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cukier puder (120 g)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na faworki z piekarnika krok po kroku

W misce umieść mąkę, masło, cukier i żółtka jaj, dodaj proszek do pieczenia i śmietanę, zagnieć gładkie ciasto.

Owiń je folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 40 minut.

Rozwałkuj ciasto na placek grubości około jednego cm.

Wytnij nożem prostokątne kawałki i każdy na środku natnij nożem.

Przepleć jedną końcówkę ciasta przez środek.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej faworki.

Roztrzep jajko z odrobiną wody i posmaruj faworki.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 10 minut.

Gotowe faworki posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na faworki z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,1% osób

Więcej informacji na temat faworków z piekarnika

Faworki z piekarnika to bardzo dobry pomysł na pyszne łakocie na karnawał i dzień powszedni. Smaczne faworki z cukrem pudrem pieczone w piekarniku zawierają mniejszą ilość kalorii niż smażone na oleju. Ciasto na faworki jest rodzajem ciasta kruchego. Przepis na faworki z piekarnika jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia faworków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, żółtka jaj, cukier, proszek do pieczenia, śmietana kwaśna, cukier puder, jajko, masło.

Jak zrobić faworki z piekarnika? W misce umieść mąkę, cukier i żółtka jaj, dodaj proszek do pieczenia i śmietanę, zagnieć gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 40 minut. Rozwałkuj ciasto na placek grubości około 1 cm. Wytnij nożem prostokątne kawałki i każdy na środku natnij nożem. Przepleć jedną końcówkę ciasta przez środek. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej faworki. Roztrzep jajko z odrobiną wody i posmaruj faworki. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10 minut. Gotowe faworki posyp cukrem pudrem.

Jajka użyte w przepisie są świetnym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, D, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo, cynk, miedź i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Białko jest podstawowym budulcem naszego ciała. Niezbędne jest do prawidłowego przebiegu procesów regeneracyjnych, zachodzących w naszym ciele każdego dnia. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach i niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Żelazo jest niezbędne do transportu tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała. Niedobory żelaza mogą prowadzić do anemii, która ma poważne konsekwencje zdrowotne.

Podsumowując prosty przepis na dietetyczne faworki świetnie sprawdzi się jako smaczne małe co nieco do kawy. Faworki nie zawierają dużej ilości tłuszczu. Można je przechowywać pod przykryciem przez 2-3 dni. Faworki z ciasta kruchego są dobre do spożycia bezpośrednio po upieczeniu.

Alergeny w faworkach z piekarnika

Lista alergenów dla faworków z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze faworków z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Faworki z piekarnika to słodki domowy wypiek. Nie zawiera on dodatku konserwantów ani substancji będących sztucznymi dodatkami do żywności. Faworki są źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów, nie powinny być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kcal)
372.46
297.96
Białko (g)
8.99
7.19

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany (g)
51.04
40.84
Węglowodany przyswajalne (g)
50.99
40.79

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz (g)
15.39
12.31
Tłuszcze nasycone (g)
10.14
8.11
Tłuszcze nienasycone (g)
5.25
4.20

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.07
Tiamina (mg)
0.48
0.39
Ryboflawina (mg)
0.30
0.24
Niacyna (mg)
3.23
2.58
Foliany (µg (mcg))
87.11
69.69

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód (mg)
17.31
13.85
Potas (mg)
340.37
272.30
Wapń (mg)
142.06
113.64
Fosfor (mg)
276.24
220.99
Magnez (mg)
20.51
16.41
Żelazo (mg)
3.19
2.55
Cynk (mg)
0.80
0.64
Miedź (mg)
0.11
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny faworków z piekarnika 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania faworków z piekarnika

Koszt składników
27.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
800 g
4 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 800 g
Cukier
100 g
10 płaskich łyżek stołowych
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Żółtko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Proszek do pieczenia
40 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
0.80
Za 40 g
Śmietana 18%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier puder
120 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 120 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Koszt składników
27.90