Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, tarka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska

Przepis na faszerowane kabaczki krok po kroku

Bułkę namocz w mleku.

Kabaczek umyj, przekrój na pół i wydrąż miąższ z nasionami.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Mięso przełóż do miski. Wybij do niego jajko, dodaj szczyptę soli oraz pieprzu, a także cebulę.

Bułkę odciśnij z mleka i dodaj ją do mięsa.

Z mięsa wyrób jednolitą masę i przełóż ją do wydrążonych kabaczków.

Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nim wierzch kabaczków.

Kabaczki faszerowane piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut.

Gotowe kabaczki możesz podać na ciepło z dodatkiem sosu pomidorowego lub czosnkowego.

Faszerowane kabaczki podane w ciemnym naczyniu.
Faszerowane kabaczki - cechy przepisu
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - faszerowane kabaczki

W skrócie
Kalorii w porcji
635 kcal
Wielkość
jednej porcji
550 g
Indeks glikemiczny
52

Wartości odżywcze faszerowanych kabaczków

na 100g gotowej potrawy

Faszerowane kabaczki doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Kabaczki stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać je w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(550g)
Energia (kcal)
115.46
635.04
Białko (g)
7.24
39.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(550g)
Węglowodany (g)
4.74
26.08
Węglowodany przyswajalne (g)
4.08
22.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.66
3.63

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(550g)
Tłuszcz (g)
7.57
41.64
Tłuszcze nasycone (g)
4.20
23.11
Tłuszcze nienasycone (g)
3.37
18.54
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.78
15.32
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.59
3.22
Cholesterol (mg)
39.81
218.97

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(550g)
Witamina A (µg (mcg))
31.12
171.16
Witamina B6 (mg)
0.17
0.94
Witamina B12 (µg (mcg))
0.39
2.16
Witamina C (mg)
8.15
44.81
Witamina D (µg (mcg))
0.32
1.77
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowo-wołowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.14
0.77
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowo-wołowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
26.52
145.86
Tiamina (mg)
0.19
1.04
Ryboflawina (mg)
0.17
0.92
Niacyna (mg)
1.19
6.53
Foliany (µg (mcg))
18.27
100.49
Beta karoten (µg (mcg))
55.42
304.78

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(550g)
Sód (mg)
119.88
659.32
Potas (mg)
218.17
1199.91
Wapń (mg)
102.99
566.44
Fosfor (mg)
127.00
698.52
Magnez (mg)
18.30
100.67
Żelazo (mg)
0.57
3.14
Cynk (mg)
1.04
5.74
Miedź (mg)
0.04
0.25
Szacunkowy indeks glikemiczny faszerowanych kabaczków 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w faszerowanych kabaczkach

Lista alergenów dla faszerowanych kabaczków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Ser żółty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Więcej informacji na temat faszerowanych kabaczków

Faszerowane kabaczki to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Farsz do kabaczka przygotujesz na bazie mięsa mielonego - możesz dodać, bo niego również pomidory z puszki. Prosty przepis na faszerowane kabaczki nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty: kabaczek, cebula, bułka pszenna, mleko, jajko, mięso mielone, ser żółty, sól oraz pieprz.

A jak zrobić faszerowane kabaczki? Bułkę namocz w mleku. Kabaczek umyj, przekrój na pół i wydrąż miąższ z nasionami. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Mięso przełóż do miski. Wybij do niego jajko, dodaj szczyptę soli oraz pieprzu, a także cebulę. Bułkę odciśnij z mleka i dodaj ją do mięsa. Z mięsa wyrób jednolitą masę i przełóż ją do wydrążonych kabaczków. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nim wierzch kabaczków. Kabaczki faszerowane piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut.

Kabaczek jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach, jest źródłem witaminy C i K oraz składników mineralnych takich jak potas, magnez czy żelazo, zawiera małą ilość kalorii. Jest również dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny. Są też przeciwwskazania do spożywania cukinii. Kabaczek jest warzywem sezonowym.

Cebula zawiera spore ilości witamin oraz składników mineralnych. Znajdziemy w niej przeciwutleniacze, które wpływają na zmniejszenie produkcji wolnych rodników. Cebula jest źródłem składników mineralnych, do których zaliczyć możemy: cynk, magnez, siarkę, fluor, żelazo, potas, wapń, krzem. Do witamin zawartych w cebuli możemy zaliczyć: niektóre witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), witaminę A, C, E oraz K.

Podsumowując kabaczki faszerowane mięsem mielonym to doskonała propozycja na obiad. Kabaczki warto podać z dodatkiem sosu pomidorowego. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Szacunkowy koszt przygotowania faszerowanych kabaczków

Koszt składników
28.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kabaczek
600 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 600 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Bułka pszenna
60 g
1 czerstwa sztuka
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 60 g
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
250 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Ser żółty
120 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.36
Za 120 g
Koszt składników
28.30
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na faszerowane kabaczki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 78,7% osób