Przetwory z kabaczka

przetwory z kabaczka

Kabaczek to pyszne warzywo, które ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Jego smak i konsystencja sprawiają, że kabaczka dodawać można do wielu potraw. Warzywo można też spożywać saute w formie gotowanej, smażonej, grillowanej i pieczonej. Dużo osób decyduje się również robić przetwory z kabaczka na zimę. Nic dziwnego – da się zrobić m.in. dżem, ketchup i kiszoną surówkę z kabaczków.

Przetwory z kabaczka – najlepsze pomysły na domowe przetwory

Przetwory z kabaczka są często przyrządzane w naszym kraju. Polacy chętnie robią je na zimę do słoików. Istnieje mnóstwo sposobów na weki z kabaczka. Szczególnie pyszne są dżemy, kiszone warzywa czy ketchup. Jakie przetwory z kabaczków warto robić na chłodniejszą porę roku? Które są naprawdę dobre? Sprawdź najlepsze przepisy na przetwory z kabaczka i dowiedz się, dlaczego warto je jeść.

Proste przepisy na przetwory z kabaczka – sprawdź, jak zrobić do słoików

Dlaczego kabaczek jest zdrowy? Czy warto go jeść?

Kabaczek to pyszne i zdrowe warzywo. Ma delikatny smak, a jego chrupiąca konsystencja sprawia, że warzywo często dodaje się do dań. Kabaczki powinniśmy jeść jednak nie tylko z tego względu, że są dobre. Warzywa mają wiele pożytecznych właściwości zdrowotnych, co sprawia, że warto się nimi zainteresować. Przede wszystkim zawierają sporą ilość wody i są niskokaloryczne. Kabaczek jest więc idealnym warzywem dla osób dbających o linię lub stosujących dietę redukcyjną. Zawiera ok. 95% wody – syci, jednocześnie nie dostarczając zbyt dużej ilości kalorii. Odpowiednio przygotowanego kabaczka można więc jeść w większej ilości bez obaw o przybranie na wadze. W warzywie znajduje się mnóstwo składników odżywczych i witamin, m.in. A, C, K, E i witaminy z grupy B. Są one nieocenione dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. W warzywie znajdują się też minerały, takie jak potas, magnez, miedź i mangan. Składniki odżywcze w kabaczku pozwalają wzmocnić układ odpornościowy, lepiej zadbać o zdrowe kości, a także uregulować metabolizm.

Jedzenie kabaczków polecane jest również ze względu na to, że wspomaga trawienie. Kabaczek ma w sobie dużą zawartość błonnika pokarmowego, który odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu trawiennego. Systematyczne spożywanie kabaczka może wspomóc regulację perystaltyki jelit. Dzięki regularnemu jedzeniu warzyw można skutecznie zapobiec zaparciom. Błonnik pomoże w utrzymaniu zdrowej wagi ciała, sycąc na dłużej. Poza tym przyczynia się też do ochrony serca i zdrowej skóry – to cenne źródło przeciwutleniaczy, takich jak witamina C i beta-karoten. Dzięki takim składnikom możemy również ograniczyć wpływ stresu oksydacyjnego na nasz organizm. Obecność witaminy C sprawi, że w ciele lepiej zacznie produkować się kolagen, który odpowiada za utrzymywanie jędrnej i elastycznej skóry. Warto wspomnieć, że kabaczek zawiera potas pomagający obniżyć ciśnienie krwi. Jak widzisz, warzywo zachwyca smakiem i jest pełne cennych korzyści dla naszego zdrowia. Warto więc przyrządzać kabaczka na różne sposoby, np. zrobić przetwory na zimę.

Jakie przetwory można robić z kabaczka? Najlepsze pomysły na weki

Nie istnieje jeden sprawdzony pomysł na przetwory z kabaczka. Tak naprawdę jest ich mnóstwo, więc każdy może dostosować przepis pod swoje upodobania. Oto kilka przykładowych przetworów, które możesz zrobić z tego smacznego warzywa:

  • Kiszony kabaczek – to jeden z najprostszych przetworów do przygotowania. Wystarczy pokroić kabaczka w cienkie plastry i wrzucić do słoików z solanką. Dzięki kwaszeniu kabaczka można zachować zapach i smak warzywa, dodając mu nieco kwaśnego smaku. Kiszony kabaczek fantastycznie smakuje jako przekąska do obiadu.
  • Marynowany kabaczek – plastry warzywa marynuje się w zalewie octowej z przyprawami i ziołami. Kabaczek w takiej formie najlepiej smakuje z kanapkami lub jako dodatek do grillowanych mięs.
  • Zupa krem z kabaczka – jeśli zimą masz ochotę na pyszną zupę z kabaczka, warto ją zamarynować. Kabaczek wystarczy pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć z cebulą i czosnkiem. Do tego trzeba dodać bulion warzywny, po czym gotować do miękkości. Po zmiksowaniu powinna powstać pyszna, kremowa zupa kabaczkowa. Doskonale smakuje ze skwarkami lub grzankami.
  • Konfitura z kabaczka – jeśli nie masz pomysłu na słodki dodatek do naleśników, zawsze warto zrobić konfiturę z kabaczka. Wystarczy pokroić go w kostkę, a następnie zagotować z dodatkiem cytryny i soku. Ze składników należy uzyskać gęstą konsystencję. Konfitura wybornie smakuje nie tylko z naleśnikami, ale też z kanapkami czy tostami. Można nią posmarować gofry.

Przepisy na przetwory z kabaczka – polecane pomysły na weki

Jak zrobić kiszonego kabaczka? Pomysł na zimowy smakołyk

Kiszone plastry z kabaczka są pysznym pomysłem na domowe przetwory. Można je zrobić jako dodatek do obiadu – doskonale smakują np. z mięsem i rybą. Przepis na kiszonego kabaczka jest prosty, więc nawet amator gotowania powinien świetnie sobie z nim poradzić. Kiszonki nie tylko dobrze smakują, ale są również bardzo zdrowe. Bakterie mlekowe, których jest wiele w kiszonych warzywach, mają pozytywny wpływ na układ pokarmowy – zwłaszcza na jelita. To pożywka dla dobrych bakterii, które skutecznie zwalczają złe związki w naszych jelitach. Spożywając kiszonego kabaczka, możemy wzmocnić m.in. układ odpornościowy. Wszystko dlatego, że większość komórek odpornościowych znajduje się właśnie w układzie pokarmowym. W kiszonych plastrach kabaczka mieści się też duża ilość witaminy C, która może opóźnić proces starzenia się organizmu.

Do przygotowania kiszonego kabaczka potrzebujesz kilku składników: kabaczka, czosnku, soli oraz kopru. Najpierw oczyść kabaczek, następnie go obierz i pozbądź się pestek. Pokrój kabaczka na grube plastry. Włóż je do słoików z czosnkiem i koprem. Zagotuj w garnku 2 l wody i dodaj sól. Doprowadź wodę do wrzenia i zalej słoiczki z warzywami. Zakręć, po czym odstaw do góry dnem do wystygnięcia.

Dżem z kabaczka – sprawdź, jak go zrobić

Dżem z kabaczka to świetny pomysł na zimowy przetwór. Możesz z niego korzystać dokładnie tak samo, jak z dżemów owocowych – smarować nim kanapki gofry i naleśniki. Jeśli dodasz do dżemu cytryny i soku z jabłek, dżem będzie nieco słodkawy, a więc idealny do słodkich dań. Jeśli masz ochotę, możesz zrobić go z żelfixem lub galaretką. W przepisie warto zrezygnować z cukru na rzecz ksylitolu, czyli cukru brzozowego. Dżem będzie wówczas mniej kaloryczny i o znacznie mniejszym indeksie glikemicznym. Dżem zrobisz z kabaczka i ksylitolu.

Najpierw obierz skórkę z kabaczków, przetnij warzywa wzdłuż na pół i pozbądź się pestek. Pokrój kabaczki w kostkę i wrzuć do garnka. Następnie posyp ksylitolem. Podgrzewaj i podsmażaj przez około godzinę, co jakiś czas mieszając. Po upływie czasu zblenduj dżem za pomocą blendera ręcznego lub miksera. Przelej w taki sposób przygotowany dżem do słoików i dokładnie je zakręć. Możesz też zawekować przetwory z kabaczka, aby na dłużej zachować smak świeżego dżemu i wykorzystać go później do wielu domowych potraw.

Ketchup z kabaczka, krok po kroku

Okazuje się, że ketchup można zrobić nie tylko z pomidorów. Wspaniale smakuje również z kabaczka – jest zdrowy i dobry. Warto zrobić go w domu, a nie kupować sklepowe przetwory. Te w sklepach często mają zwykle dużą zawartość cukrów i chemicznych składników, które są szkodliwe dla naszego zdrowia. Ketchup zrobisz samodzielnie z kabaczka, cebuli, koncentratu pomidorowego i oliwy z oliwek. Warto dodać do niego przyprawy – paprykę wędzoną i słodką, pieprz oraz sól.

Najpierw dokładnie umyj cukinię i obierz warzywo ze skóry. Pokrój na kawałki cukinię, a także obraną z łupin cebulę. Posyp solą i włóż do lodówki – najlepiej na całą noc. Następnego dnia odciśnij sok z cukinii i ugotuj na małym ogniu. Dodaj cukier, wybrane przyprawy i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj. Gotuj jeszcze przez ok. 20 minut. Na koniec zmiksuj całość, aż uzyskasz jednolitą konsystencję ketchupu. Przełóż do przegotowanych i suchych słoiczków, a później zawekuj. Ketchup z cukinii doskonale smakuje do mięsa z grilla.

Przetwory z kabaczka - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto