Przepis na leczo z kabaczkiem kiełbasą i pieczarkami krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, papryka wędzona, papryka ostra
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.

Zeszklij drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Podsmaż pokrojoną w plastry kiełbasę chorizo.

Pieczarki przekrój na pół, paprykę w słupki a kabaczek w półksiężyce.

Dodaj warzywa do kiełbasy chorizo, dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.

Duś danie pod przykryciem. Dodatkowo możesz dodać koncentrat pomidorowy.

leczo z kiełbasą i papryką w czarnej misce
Leczo z kabaczkiem kiełbasą i pieczarkami
Koszt przygotowania dania
22.93 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
192 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
50

Leczo z kabaczkiem kiełbasą i pieczarkami - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o leczu z kabaczkiem kiełbasą i pieczarkami

Leczo to tradycyjna potraw kuchni węgierskiej. Charakteryzuje się wyrazistymi przyprawami, które nadają potrawie pikantnego posmaku. W węgierskim leczo nie może zabraknąć cebuli, papryki i mięsnego akcentu. Jak się domyślacie leczo już nie jest znane tylko na terenie Węgier. Danie stało się popularne, także w Polsce i u naszych sąsiadów, czyli w Czechach, w Niemczech i na Słowacji. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na leczo z kabaczkiem, kiełbasą i pieczarkami. W mojej wersji oczywiście nie zabraknie aromatycznej cebuli, która nada potrawie smaku, jako mięsny dodatek sprawdzi się lekko pikantna i twarda kiełbasa chorizo. Dodam moje ulubione, a jednocześnie charakterystyczne warzywa, czyli kabaczek i pieczarki.

Leczo z kabaczkiem, kiełbasą i pieczarkami sprawdzi się jako pomysł na rozgrzewający obiad lub kolację w gronie przyjaciół czy rodziny. Chłodne wieczory zbliżają się wielkimi krokami dlatego postaw na smaczne i sprawdzone przepisy, które nasycą Ciebie i Twoją rodzinę na długi czas. Jak zrobić leczo z kabaczkiem, kiełbasą i pieczarkami?

Danie jest niesamowicie dobre ale też szybkie. Przekonaj się sam.

Wystarczy, że na patelni zeszklisz cebulę, po chwili dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo i smaż. Dodaj pokrojone w mniejsze kawałki warzywa, całość dopraw do smaku. Postaw na aromatyczne i lekko ostre przyprawy – czerwona ostra papryka, czerwona wędzona papryka, czarny pieprz i odrobina soli. Przykryj patelnię i duś warzywa do momentu, aż będą miękkie. Podczas duszenia wytworzy się sos do którego dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz mieć bardziej myśliwską wersję leczo zamiast koncentratu pomidorowego możesz podlewać warzywa i kiełbasę chorizo bulionem warzywnym lub wołowym, a później delikatnie zaciągnąć sos. Wykorzystaj do tego odrobinę mąki, którą dokładnie wymieszaj z wodą i dodaj do sosu. Po chwili zagęści się i będzie miał idealną konsystencje, która połączy wszystkie warzywa z mięsem.

Każda wersja leczo to pomysł na smaczne danie, które nada się jako propozycja na obiad.

Już wiesz jak zrobić leczo z kabaczkiem, kiełbasą i pieczarkami. Zatem życzę Ci smacznego.

Wartości odżywcze lecza z kabaczkiem kiełbasą i pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
76.88 kcal
192.19 kcal
Białko
3.78 g
9.44 g

Węglowodany w leczu z kabaczkiem kiełbasą i pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
5.41 g
13.53 g
Węglowodany przyswajalne
4.22 g
10.54 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.20 g
2.99 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
4.81 g
12.02 g
Tłuszcze nasycone
1.75 g
4.37 g
Tłuszcze nienasycone
3.06 g
7.66 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.12 g
5.31 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.94 g
2.34 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: kiełbasa chorizo.
czytaj dalej
Cholesterol
14.08 mg
35.20 mg

Witaminy w przepisie na leczo z kabaczkiem kiełbasą i pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
38.68 µg (mcg)
96.71 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.24 mg
0.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.16 µg (mcg)
0.41 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
70.97 mg
177.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.20 µg (mcg)
0.50 µg (mcg)
Witamina E
0.56 mg
1.40 mg
Brak danych dla: papryka żółta, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.15 mg
0.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.87 mg
4.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
25.43 µg (mcg)
63.57 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
409.41 µg (mcg)
1023.53 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na leczo z kabaczkiem kiełbasą i pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
134.42 mg
336.05 mg
Potas
271.04 mg
677.61 mg
Wapń
16.61 mg
41.53 mg
Fosfor
60.49 mg
151.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
15.73 mg
39.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.71 mg
1.79 mg
Cynk
0.54 mg
1.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lecza z kabaczkiem kiełbasą i pieczarkami 50
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w leczu z kabaczkiem kiełbasą i pieczarkami

Lista alergenów dla lecza z kabaczkiem kiełbasą i pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo z kabaczkiem kiełbasą i pieczarkami

Cena przygotowania lecza z kabaczkiem kiełbasą i pieczarkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kabaczek
250 g
1/2 sztuki
2.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 250 g
Kiełbasa chorizo
150 g
1 sztuka
16.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 150 g
Pieczarki
120 g
2 garści
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryka żółta
240 g
1 sztuka
1.50
Za 150.0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 240 g
Papryka czerwona
240 g
1 sztuka
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Czosnek
10 g
1 ząbek
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koncentrat pomidorowy
20 g
2 łyżeczki
1.50
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 20 g
Koszt składników
45.00
Jak oceniasz przepis na leczo z kabaczkiem kiełbasą i pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób