Dżem z kabaczka
- Kabaczek - 2 sztuki (1500 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 1,5 szklanki (300 g)
Przepis na dżem z kabaczka krok po kroku
Kabaczka obierz ze skórki, przetnij wzdłuż na pół i usuń pestki.
Kabaczka pokrój w kostkę, wrzuć do garnka i zasyp ksylitolem.
Podgrzewaj i podsmażaj około jednej godziny, co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie lekko zblenduj.
Przelej do słoików i zawekuj.
-
Dżem z dyni
-
Dżem truskawkowy
-
Dżem z aronii
-
Dżem z czarnej porzeczki
-
Dżem z pigwy
-
Dżem z czereśni
-
Dżem z wiśni
-
Dżem z czerwonej porzeczki
-
Dżem z cukinii
-
Dżem z agrestu
-
Dżem z czerwonych porzeczek
-
Dżem z gruszek
-
Dżem z borówek amerykańskich
-
Dżem z brzoskwiń
-
Dżem z malin
-
Dżem z jagód
-
Dżem jabłkowy
-
Dżem z winogron
-
Dżemy
Więcej informacji na temat dżemu z kabaczka
Choć dżemy najczęściej przygotowuje się z owoców, nic nie stoi na przeszkodzie ku temu, by w tej formie przygotować również warzywa. Koniecznie poznaj nasz przepis na dżem z kabaczka, to świetny pomysł na przetwory do słoików na zimę, dzięki któremu smak wiosny i lata będzie Ci towarzyszył przez dłuższy czas. Dżem z kabaczka możesz wykorzystać w ten sam sposób jak dżemy owocowe – do kanapek, naleśników, czy gofrów oraz dań dla dzieci. Jeśli dodasz do niego trochę jabłek i soku z cytryny, będzie pyszny, lekko słodki i sprawdzi się na wiele okazji i do wielu różnych dań. Możesz przygotować go z żelfixem lub galaretką i dowolnie modyfikować ich ilość w zależności od preferowanej konsystencji. Warto natomiast zrezygnować z dodatku cukru na rzecz ksylitolu. Dzięki temu nie tylko będzie mniej kaloryczny, ale również będzie miał mniejszy indeks glikemiczny, co sprawi, że będzie to dobry wybór również dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością oraz wszystkich tych, którzy dbają o swoje zdrowie. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić dżem z kabaczka koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Z jego pomocą w prosty, szybki i przyjemny sposób przygotujesz go, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w kuchni, ani zaawansowanych umiejętności kulinarnych.
Alergeny w dżemie z kabaczka
Lista alergenów dla dżemu z kabaczka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z kabaczka
Wartości odżywcze dżemu z kabaczka
Dzięki wykorzystaniu ksylitolu zamiast cukru dżem jest mniej kaloryczny i ma mniejszy indeks glikemiczny.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.