Przepis na dżem z kabaczka krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
garnek

Kabaczka obierz ze skórki, przetnij wzdłuż na pół i usuń pestki.

Kabaczka pokrój w kostkę, wrzuć do garnka i zasyp ksylitolem.

Podgrzewaj i podsmażaj około jednej godziny, co jakiś czas mieszając.

Po tym czasie lekko zblenduj.

Przelej do słoików i zawekuj.

dżem z kabaczka
dżem z kabaczka
Koszt przygotowania dania
23.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
55 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
30

Dżem z kabaczka - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o dżemie z kabaczka

Choć dżemy najczęściej przygotowuje się z owoców, nic nie stoi na przeszkodzie ku temu, by w tej formie przygotować również warzywa. Koniecznie poznaj nasz przepis na dżem z kabaczka, to świetny pomysł na przetwory do słoików na zimę, dzięki któremu smak wiosny i lata będzie Ci towarzyszył przez dłuższy czas. Dżem z kabaczka możesz wykorzystać w ten sam sposób jak dżemy owocowe – do kanapek, naleśników, czy gofrów oraz dań dla dzieci. Jeśli dodasz do niego trochę jabłek i soku z cytryny, będzie pyszny, lekko słodki i sprawdzi się na wiele okazji i do wielu różnych dań. Możesz przygotować go z żelfixem lub galaretką i dowolnie modyfikować ich ilość w zależności od preferowanej konsystencji. Warto natomiast zrezygnować z dodatku cukru na rzecz ksylitolu. Dzięki temu nie tylko będzie mniej kaloryczny, ale również będzie miał mniejszy indeks glikemiczny, co sprawi, że będzie to dobry wybór również dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością oraz wszystkich tych, którzy dbają o swoje zdrowie. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić dżem z kabaczka koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Z jego pomocą w prosty, szybki i przyjemny sposób przygotujesz go, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w kuchni, ani zaawansowanych umiejętności kulinarnych.

Wartości odżywcze dżemu z kabaczka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
55.83 kcal
55.83 kcal
Białko
1.01 g
1.01 g
Fenyloalanina
0.03 mg
0.03 mg

Węglowodany w dżemie z kabaczka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
19.26 g
19.26 g
Węglowodany przyswajalne
18.42 g
18.42 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.83 g
0.83 g
Laktoza
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
0.27 g
0.27 g
Tłuszcze nasycone
0.18 g
0.18 g
Tłuszcze nienasycone
0.08 g
0.08 g
Tłuszcze jednonasycone
0.01 g
0.01 g
Tłuszcze wielonasycone
0.07 g
0.07 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na dżem z kabaczka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
8.33 µg (mcg)
8.33 µg (mcg)
Witamina C
14.92 mg
14.92 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Beta karoten
100.00 µg (mcg)
100.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na dżem z kabaczka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
6.67 mg
6.67 mg
Wapń
13.33 mg
13.33 mg
Żelazo
0.31 mg
0.31 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny dżemu z kabaczka 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w dżemie z kabaczka

Lista alergenów dla dżemu z kabaczka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z kabaczka

Cena przygotowania dżemu z kabaczka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kabaczek
1500 g
2 sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 5
10.00
Za 1500 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
300 g
1,5 szklanki
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
13.20
Za 300 g
Koszt składników
32.00
Jak oceniasz przepis na dżem z kabaczka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób