Dżem z kabaczka

Opublikowano: 05.03.2022 r., 18:06 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
dżem z kabaczka
Dżem z kabaczka
Poznaj przepis na dżem z kabaczka, idealny na zimę, który sprawdzi się do dań na słodko i wytrawnie.
Przygotowanie 60 min
55 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Kabaczek 2 sztuki (1500 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) 1,5 szklanki (300 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na dżem z kabaczka krok po kroku

Kabaczka obierz ze skórki, przetnij wzdłuż na pół i usuń pestki.

Kabaczka pokrój w kostkę, wrzuć do garnka i zasyp ksylitolem.

Podgrzewaj i podsmażaj około jednej godziny, co jakiś czas mieszając.

Po tym czasie lekko zblenduj.

Przelej do słoików i zawekuj.

Jak oceniasz przepis na dżem z kabaczka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat dżemu z kabaczka

Choć dżemy najczęściej przygotowuje się z owoców, nic nie stoi na przeszkodzie ku temu, by w tej formie przygotować również warzywa. Koniecznie poznaj nasz przepis na dżem z kabaczka, to świetny pomysł na przetwory do słoików na zimę, dzięki któremu smak wiosny i lata będzie Ci towarzyszył przez dłuższy czas. Dżem z kabaczka możesz wykorzystać w ten sam sposób jak dżemy owocowe – do kanapek, naleśników, czy gofrów oraz dań dla dzieci. Jeśli dodasz do niego trochę jabłek i soku z cytryny, będzie pyszny, lekko słodki i sprawdzi się na wiele okazji i do wielu różnych dań. Możesz przygotować go z żelfixem lub galaretką i dowolnie modyfikować ich ilość w zależności od preferowanej konsystencji. Warto natomiast zrezygnować z dodatku cukru na rzecz ksylitolu. Dzięki temu nie tylko będzie mniej kaloryczny, ale również będzie miał mniejszy indeks glikemiczny, co sprawi, że będzie to dobry wybór również dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością oraz wszystkich tych, którzy dbają o swoje zdrowie. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić dżem z kabaczka koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Z jego pomocą w prosty, szybki i przyjemny sposób przygotujesz go, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w kuchni, ani zaawansowanych umiejętności kulinarnych.

Alergeny w dżemie z kabaczka

Lista alergenów dla dżemu z kabaczka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z kabaczka

Wartości odżywcze dżemu z kabaczka

na 100g gotowej potrawy

Dzięki wykorzystaniu ksylitolu zamiast cukru dżem jest mniej kaloryczny i ma mniejszy indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
55.83
55.83
Białko (g)
1.01
1.01
Fenyloalanina (mg)
0.03
0.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
19.26
19.26
Węglowodany przyswajalne (g)
18.42
18.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.83
0.83
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
0.27
0.27
Tłuszcze nasycone (g)
0.18
0.18
Tłuszcze nienasycone (g)
0.08
0.08
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.01
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.07
0.07
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
8.33
8.33
Witamina C (mg)
14.92
14.92
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
100.00
100.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
6.67
6.67
Wapń (mg)
13.33
13.33
Żelazo (mg)
0.31
0.31
Szacunkowy indeks glikemiczny dżemu z kabaczka 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dżemu z kabaczka

Koszt składników
32.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kabaczek
1500 g
2 sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 5
10.00
Za 1500 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
300 g
1,5 szklanki
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
13.20
Za 300 g
Koszt składników
32.00