Przepis na kiszony kabaczek krok po kroku
Kabaczek oczyść, przekrój i usuń pesteczki.
Pokrój go w spore paseczki.
Umieść je w słoikach razem z czosnkiem i koprem.
W garnku zagotuj 2 litry wody i dodaj sól.
Całość doprowadź do wrzenia.
Gorącą zalewą zalej słoiki.
Zakręć i postaw na pokrywce do wystudzenia.
Często zadawane pytania
-
Pasztet z cukinii
-
Leczo z cukinii
-
Sałatka z cukinii
-
Krem z cukinii
-
Ketchup z cukinii
-
Zupa z cukinii
-
Bigos z cukinii
-
Surówka z cukinii
-
Marynowana cukinia
-
Pikle z cukinii
-
Sałatka z cukinii do słoików
-
Sałatka z cukinii na zimę
-
Leczo z kiełbasą i cukinią
-
Leczo z cukinią i pieczarkami
-
Sos słodko kwaśny z cukinii
-
Cukinia faszerowana warzywami
-
Cukinia po meksykańsku
-
Cukinia z kurkumą
-
Przetwory z cukinii

(liczba kalorii)
Kiszony kabaczek - cechy przepisu
Więcej o kiszonym kabaczku
Kiszony kabaczek, to fantastyczna opcja dla wszystkich, którym znudził się już klasyczny ogórek czy kapusta w solonej zalewie. Kabaczek jest powiewem świeżości. W wersji kiszonej jest bardzo delikatny, ale z niezwykle słoną nutą. Idealnie sprawdzi się na kanapki, ale również jako dodatek do głównych dań, a nawet sałatek. Ta receptura to wspaniała inspiracja dla tych, którzy zastanawiają się jak ukisić kabaczki w domu.
Przepis na kiszone kabaczki jest niezwykle prosty, a przy tym pozwala stworzyć naprawdę wartościowy dodatek. Jak wiadomo kiszonki są nie tylko bardzo smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Bakterie mlekowe, których niezwykle dużo można znaleźć w kiszonych warzywach pozytywnie wpływają na układ pokarmowy, a zwłaszcza na jelito cienkie i grube. To wspaniała pożywka dla dobrych bakterii w nich bytujących, które dzięki temu mogą rosnąć i zwiększać swoją przewagę nad kulturami mniej pożytecznymi. To usprawnia trawienie, a także ruchy robaczkowe jelit. Dodatkowo, wpływa również pozytywnie na układ odpornościowy, gdyż największa liczba jego komórek znajduje się właśnie w układzie pokarmowym. To wystarczający powód, by kiszonki gościły w menu jak najczęściej. Dodatkowo kiszone kabaczki dostarczają sporo witaminy C, która chroni komórki organizmu przed negatywnym działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych i opóźnia starzenie się. Kabaczek w takiej zalewie smakuje również fantastycznie, co dodatkowo zwiększa chęć sięgania po niego.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kiszone kabaczki w sposób niezwykle prosty, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Do jego wykonania wystarczy tylko duży garnek i słoiki. Można wykorzystać wiele małych lub jeden duży. Małe słoiki sprawdzą się dla osób, które przygotowują przetwory na zimę. Łatwiej jest je w taki sposób przechowywać i wpływa to również na mniejsze marnowanie, gdyż łatwiej jest zjeść taką porcję od razu, a po otwarciu słoika najlepiej wykorzystać jego zawartość jak najszybciej. To fantastyczny pomysł na sałatkę do obiadu. Całość wsadza się do słoików, które można zapasteryzować na zimę lub przechowywać bez pasteryzacji i zjadać po 4 dniach od przygotowania. Tak przygotowane kabaczki są naprawdę dobre.
Wartości odżywcze kiszonego kabaczka
Energia i białka
(213g)
Węglowodany w kiszonym kabaczku
(213g)
Tłuszcze
(213g)
Witaminy w przepisie na kiszony kabaczek
(213g)
Składniki mineralne w przepisie na kiszony kabaczek
(213g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kiszonym kabaczku
Lista alergenów dla kiszonego kabaczka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kiszony kabaczek