Przepis na kiszony kabaczek krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, słoiki

Kabaczek oczyść, przekrój i usuń pesteczki.

Pokrój go w spore paseczki.

Umieść je w słoikach razem z czosnkiem i koprem.

W garnku zagotuj 2 litry wody i dodaj sól.

Całość doprowadź do wrzenia.

Gorącą zalewą zalej słoiki.

Zakręć i postaw na pokrywce do wystudzenia.

Kiszony kabaczek podany w słoiku.
kiszony kabaczek
Koszt przygotowania dania
16.68 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
40 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
20

Kiszony kabaczek - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kiszonym kabaczku

Kiszony kabaczek, to fantastyczna opcja dla wszystkich, którym znudził się już klasyczny ogórek czy kapusta w solonej zalewie. Kabaczek jest powiewem świeżości. W wersji kiszonej jest bardzo delikatny, ale z niezwykle słoną nutą. Idealnie sprawdzi się na kanapki, ale również jako dodatek do głównych dań, a nawet sałatek. Ta receptura to wspaniała inspiracja dla tych, którzy zastanawiają się jak ukisić kabaczki w domu.

Przepis na kiszone kabaczki jest niezwykle prosty, a przy tym pozwala stworzyć naprawdę wartościowy dodatek. Jak wiadomo kiszonki są nie tylko bardzo smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Bakterie mlekowe, których niezwykle dużo można znaleźć w kiszonych warzywach pozytywnie wpływają na układ pokarmowy, a zwłaszcza na jelito cienkie i grube. To wspaniała pożywka dla dobrych bakterii w nich bytujących, które dzięki temu mogą rosnąć i zwiększać swoją przewagę nad kulturami mniej pożytecznymi. To usprawnia trawienie, a także ruchy robaczkowe jelit. Dodatkowo, wpływa również pozytywnie na układ odpornościowy, gdyż największa liczba jego komórek znajduje się właśnie w układzie pokarmowym. To wystarczający powód, by kiszonki gościły w menu jak najczęściej. Dodatkowo kiszone kabaczki dostarczają sporo witaminy C, która chroni komórki organizmu przed negatywnym działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych i opóźnia starzenie się. Kabaczek w takiej zalewie smakuje również fantastycznie, co dodatkowo zwiększa chęć sięgania po niego.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kiszone kabaczki w sposób niezwykle prosty, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Do jego wykonania wystarczy tylko duży garnek i słoiki. Można wykorzystać wiele małych lub jeden duży. Małe słoiki sprawdzą się dla osób, które przygotowują przetwory na zimę. Łatwiej jest je w taki sposób przechowywać i wpływa to również na mniejsze marnowanie, gdyż łatwiej jest zjeść taką porcję od razu, a po otwarciu słoika najlepiej wykorzystać jego zawartość jak najszybciej. To fantastyczny pomysł na sałatkę do obiadu. Całość wsadza się do słoików, które można zapasteryzować na zimę lub przechowywać bez pasteryzacji i zjadać po 4 dniach od przygotowania. Tak przygotowane kabaczki są naprawdę dobre.

Wartości odżywcze kiszonego kabaczka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(213g)
Energia (kalorie)
19.01 kcal
40.50 kcal
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Białko
1.30 g
2.77 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Fenyloalanina
0.05 mg
0.11 mg
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej

Węglowodany w kiszonym kabaczku

Na 100g
Na porcję
(213g)
Węglowodany
3.54 g
7.55 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
2.53 g
5.38 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.02 g
2.16 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(213g)
Tłuszcz
0.33 g
0.71 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
0.22 g
0.46 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
0.12 g
0.25 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
0.03 g
0.06 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.09 g
0.19 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kiszony kabaczek

Na 100g
Na porcję
(213g)
Witamina B6
0.17 mg
0.37 mg
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Witamina C
19.09 mg
40.66 mg
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.11 mg
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.20 mg
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Niacyna
0.47 mg
0.99 mg
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Foliany
25.81 µg (mcg)
54.97 µg (mcg)
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kiszony kabaczek

Na 100g
Na porcję
(213g)
Sód
922.00 mg
1963.87 mg
Potas
267.12 mg
568.98 mg
Wapń
22.58 mg
48.10 mg
Fosfor
39.32 mg
83.76 mg
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Magnez
18.48 mg
39.37 mg
Żelazo
0.52 mg
1.11 mg
Cynk
0.34 mg
0.72 mg
Miedź
0.06 mg
0.12 mg
Mangan
0.22 mg
0.47 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kiszonego kabaczka 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kiszonym kabaczku

Lista alergenów dla kiszonego kabaczka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kiszony kabaczek

Cena przygotowania kiszonego kabaczka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kabaczek
2000 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 7
13.33
Za 2000 g
Czosnek
30 g
6 ząbków
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Sól
50 g
5 łyżek
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 50 g
Koperek
45 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 45 g
Liczba porcji:
Koszt składników
20.00
Jak oceniasz przepis na kiszony kabaczek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób