Przepis na kabaczek faszerowany krok po kroku
- Cebula 250 g 3 średnie sztuki
- Mięso mielone wieprzowe 500 g
- Marchewka 200 g 2 małe sztuki
- Cukinia 1000 g 2 średnie sztuki
- Ser żółty 150 g
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Obierz marchew i zetrzyj na tarce.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę, dodaj do niej marchew i podduś przez 3 minuty. Dodaj na patelnię mięso mielone, dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, papryką słodką i ostrą i usmaż. Wlej pomidory z puszki i duś 15 minut.
Zetrzyj na tarce ser żółty.
Cukinie umyj i przekrój wzdłuż. Łyżką wydrąż środek warzywa, aby powstało miejsce na farsz.
Cukinie umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i umieść w nich farsz, wierzch posyp serem żółtym.
Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 25-30 minut.
Gotowe danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Często zadawane pytania
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Kugel
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka z ryżem
-
Zapiekanka gyros z ryżem
-
Zapiekanki

(liczba kalorii)
Kabaczek faszerowany - cechy przepisu
Więcej o kabaczku faszerowanym
Kabaczek faszerowany to zapiekana w piekarniku cukinia z dodatkiem mielonego mięsa i żółtego sera. Przepis na kabaczka faszerowanego jest łatwy do wykonania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go upiec. Do przygotowania potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cukinia, mięso mielone wieprzowe, pomidory w puszcze, cebula, marchew, ser żółty, sól, pieprz ziołowy, papryka ostra, czosnek oraz olej rzepakowy.
Jak zrobić faszerowanego kabaczka? Na początek przygotuj farsz. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Obierz marchew i zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę, dodaj do niej marchew i podduś przez 3 minuty. Dodaj na patelnię mięso mielone, dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, papryką słodką i ostrą i usmaż. Wlej pomidory z puszki i duś 15 minut. Zetrzyj na tarce ser żółty, cukinie umyj i przekrój wzdłuż. Łyżką wydrąż środek warzywa aby powstało miejsce na farsz. Cukinie umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i umieść w nich farsz, wierzch posyp serem żółtym. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 25-30 minut. Podawaj z sosem czosnkowym lub koperkowym na bazie śmietany i jogurtu.
Cukinia jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach, jest źródłem witaminy C i K oraz składników mineralnych takich jak potas, magnez czy żelazo, zawiera małą ilość kalorii. Cukinia jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny. Są też przeciwwskazania do spożywania cukinii. Osoby, które mają problemy z nerkami, układem pokarmowym (wrzody żołądka, przewlekłe biegunki) nie powinny spożywać cukinii. Cukinia jest warzywem sezonowym, posiada różne kolory i kształty.
Podsumowując pomysł na kabaczek faszerowany jest świetny na szybki obiad lub przekąska podczas spotkania w gronie znajomych. Nadziewany kabaczek możesz także przygotować z sosem śmietanowym z kurczakiem. Dobry nadziewany mięsem mielonym kabaczek jest syty i może stanowić pełno wartościowe danie.
Wartości odżywcze kabaczka faszerowanego
Energia i białka
(500g)
Węglowodany w kabaczku faszerowanym
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy w przepisie na kabaczek faszerowany
(500g)
Składniki mineralne w przepisie na kabaczek faszerowany
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kabaczku faszerowanym
Lista alergenów dla kabaczka faszerowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy