Przepis na kabaczek faszerowany krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, pieprz ziołowy
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, papier do pieczenia, blacha

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Obierz marchew i zetrzyj na tarce.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę, dodaj do niej marchew i podduś przez 3 minuty. Dodaj na patelnię mięso mielone, dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, papryką słodką i ostrą i usmaż. Wlej pomidory z puszki i duś 15 minut.

Zetrzyj na tarce ser żółty.

Cukinie umyj i przekrój wzdłuż. Łyżką wydrąż środek warzywa, aby powstało miejsce na farsz.

Cukinie umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i umieść w nich farsz, wierzch posyp serem żółtym.

Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 25-30 minut.

Gotowe danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Kabaczek faszerowany podany na grafitowym blacie.
Kabaczek faszerowany
Koszt przygotowania dania
22.12 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
524 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
23

Kabaczek faszerowany - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kabaczku faszerowanym

Kabaczek faszerowany to zapiekana w piekarniku cukinia z dodatkiem mielonego mięsa i żółtego sera. Przepis na kabaczka faszerowanego jest łatwy do wykonania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go upiec. Do przygotowania potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cukinia, mięso mielone wieprzowe, pomidory w puszcze, cebula, marchew, ser żółty, sól, pieprz ziołowy, papryka ostra, czosnek oraz olej rzepakowy.

Jak zrobić faszerowanego kabaczka? Na początek przygotuj farsz. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Obierz marchew i zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę, dodaj do niej marchew i podduś przez 3 minuty. Dodaj na patelnię mięso mielone, dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, papryką słodką i ostrą i usmaż. Wlej pomidory z puszki i duś 15 minut. Zetrzyj na tarce ser żółty, cukinie umyj i przekrój wzdłuż. Łyżką wydrąż środek warzywa aby powstało miejsce na farsz. Cukinie umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i umieść w nich farsz, wierzch posyp serem żółtym. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 25-30 minut. Podawaj z sosem czosnkowym lub koperkowym na bazie śmietany i jogurtu.

Cukinia jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach, jest źródłem witaminy C i K oraz składników mineralnych takich jak potas, magnez czy żelazo, zawiera małą ilość kalorii. Cukinia jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny. Są też przeciwwskazania do spożywania cukinii. Osoby, które mają problemy z nerkami, układem pokarmowym (wrzody żołądka, przewlekłe biegunki) nie powinny spożywać cukinii. Cukinia jest warzywem sezonowym, posiada różne kolory i kształty.

Podsumowując pomysł na kabaczek faszerowany jest świetny na szybki obiad lub przekąska podczas spotkania w gronie znajomych. Nadziewany kabaczek możesz także przygotować z sosem śmietanowym z kurczakiem. Dobry nadziewany mięsem mielonym kabaczek jest syty i może stanowić pełno wartościowe danie.

Wartości odżywcze kabaczka faszerowanego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kalorie)
104.81 kcal
524.05 kcal
Białko
6.60 g
32.99 g

Węglowodany w kabaczku faszerowanym

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany
3.66 g
18.32 g
Węglowodany przyswajalne
2.72 g
13.59 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.95 g
4.73 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz
7.19 g
35.96 g
Tłuszcze nasycone
3.83 g
19.14 g
Tłuszcze nienasycone
3.36 g
16.82 g
Tłuszcze jednonasycone
2.81 g
14.04 g
Tłuszcze wielonasycone
0.56 g
2.78 g
Cholesterol
25.29 mg
126.43 mg

Witaminy w przepisie na kabaczek faszerowany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A
96.55 µg (mcg)
482.74 µg (mcg)
Witamina B6
0.20 mg
1.00 mg
Witamina B12
0.28 µg (mcg)
1.38 µg (mcg)
Witamina C
10.13 mg
50.67 mg
Witamina D
0.04 µg (mcg)
0.18 µg (mcg)
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina E
0.14 mg
0.70 mg
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Retinol
12.19 µg (mcg)
60.95 µg (mcg)
Tiamina
0.21 mg
1.06 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.66 mg
Niacyna
1.36 mg
6.80 mg
Foliany
18.19 µg (mcg)
90.95 µg (mcg)
Beta karoten
848.69 µg (mcg)
4243.45 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kabaczek faszerowany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód
82.69 mg
413.45 mg
Potas
249.12 mg
1245.60 mg
Wapń
66.83 mg
334.17 mg
Fosfor
105.55 mg
527.74 mg
Magnez
17.50 mg
87.50 mg
Żelazo
0.46 mg
2.28 mg
Cynk
1.00 mg
4.99 mg
Miedź
0.05 mg
0.24 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kabaczka faszerowanego 23
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kabaczku faszerowanym

Lista alergenów dla kabaczka faszerowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Cena przygotowania kabaczka faszerowanego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
250 g
3 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Mięso mielone wieprzowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Cukinia
1000 g
2 średnie sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 4
6.67
Za 1000 g
Ser żółty
150 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Koszt składników
33.70
Jak oceniasz przepis na kabaczek faszerowany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób