Przepis na surówkę z kabaczka krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, mielony czosnek
To będzie niezbędne
tarka, duża miska, sitko, miseczka

Kabaczek umyj, obierz ze skóry, przekrój i wydrąż pestki.

Następnie całość zetrzyj na tarce.

W miseczce zmieszaj jogurt z musztardą.

Koperek posiekaj i dodaj do jogurtu.

Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami.

Kabaczek odcedź z wody i wymieszaj z sosem.

Surówka z kabaczka podana na eleganckim talerzu.
surówka z kabaczka
Koszt przygotowania dania
6.53 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
42 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
25

Surówka z kabaczka - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o surówce z kabaczka

Surówka z kabaczka to świetna opcja dla wszystkich, którzy kochają eksperymenty w kuchni. Choć niezwykle prosta smakuje po prostu wybornie. Można ją przygotować w kilka chwil z niewielu składników. Świetnie sprawdzi się szczególnie latem. Idealnie pasuje do dań mięsnych, ale również roślinnych. Choć najlepiej sprawdzi się do obiadu, to można wykorzystać ją również na grilla.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z kabaczka, by była niezwykle smaczna, a przy tym szybka i pyszna, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość robi się w kilka chwil, dlatego sprawdzi się dla wszystkich zapracowanych. Choć kabaczki zwykle kojarzą się z obróbką termiczną, to wcale nie trzeba ich gotować przed zjedzeniem. Dlatego wspaniale sprawdzą się właśnie w surówkach. Całość jest tak łatwa, że spokojnie poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Choć w przepisie kabaczki należy zetrzeć na tarce, to można oczywiście przygotować je również w odmienny sposób. Wystarczy pokroić je w plasterki, a efekt będzie równie pyszny.

Przepis na surówkę z kabaczka jest nie tylko bardzo prosty, ale też naprawdę smaczny. Będzie idealnym dodatkiem nie tylko do mięs. Kabaczki świetnie sprawdzają się na co dzień. To warzywo, które ma naprawdę wielki potencjał, zwłaszcza niepoddane obróbce termicznej, gdyż wtedy nie traci swoich właściwości. Kabaczek to inna nazwa dla cukinii. Przyjęło się, że cukinia to młodsza wersja tego warzywa z delikatnymi pestkami i skórką. Kabaczek jest bardziej dojrzały, a jego skórka bardziej zgrubiała, dlatego lepiej jest ją obrać. To warzywo jest wspaniałym źródłem witaminy C, która świetnie wpływa na zdrowie całego organizmu. Dostarcza również sporo witaminy A, a także cennych antyoksydantów. Dzięki czemu jej włączenie do codziennego menu ma dobry wpływ na zdrowie. Dodatkowo, to warzywo jest niezwykle lekkostrawne i niskokaloryczne.

Surówka z tego przepisu jest niezwykle szybka i prosta,. Ze względu na małą ilość potrzebnych składników jest również

tania,. Jednak wciąż pozostaje bardzo smaczna. To dobra opcja dla wszystkich lubiących nowoczesne połączenia smakowe. Ta pyszna sałatka to pomysł na idealny dodatek do dań głównych.

Wartości odżywcze surówki z kabaczka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(183g)
Energia (kalorie)
23.01 kcal
42.10 kcal
Białko
2.25 g
4.11 g
Fenyloalanina
0.09 mg
0.16 mg
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej

Węglowodany w surówce z kabaczka

Na 100g
Na porcję
(183g)
Węglowodany
3.41 g
6.25 g
Węglowodany przyswajalne
2.38 g
4.36 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.03 g
1.89 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(183g)
Tłuszcz
0.40 g
0.74 g
Tłuszcze nasycone
0.21 g
0.39 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
0.14 g
0.26 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
0.06 g
0.11 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na surówkę z kabaczka

Na 100g
Na porcję
(183g)
Witamina A
32.07 µg (mcg)
58.69 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina B6
0.14 mg
0.26 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina C
19.96 mg
36.52 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.09 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.17 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Niacyna
0.47 mg
0.87 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Foliany
29.07 µg (mcg)
53.20 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na surówkę z kabaczka

Na 100g
Na porcję
(183g)
Sód
29.21 mg
53.45 mg
Potas
262.07 mg
479.59 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń
38.34 mg
70.17 mg
Fosfor
36.78 mg
67.31 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Magnez
18.84 mg
34.48 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Żelazo
0.74 mg
1.35 mg
Cynk
0.33 mg
0.60 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.09 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z kabaczka 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z kabaczka

Lista alergenów dla surówki z kabaczka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Cena przygotowania surówki z kabaczka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kabaczek
600 g
1 szt
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 600 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
75 ml
3 łyżki
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.92
Za 75 ml
Musztarda
10 g
1 łyżeczka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Koperek
45 g
1 pęczek
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 45 g
Liczba porcji:
Koszt składników
10.20
Jak oceniasz przepis na surówkę z kabaczka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób