Surówka z kabaczka
- Kabaczek - 1 szt (600 g)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 3 łyżki (75 ml)
- Musztarda - 1 łyżeczka (10 g)
- Koperek - 1 pęczek (45 g)
Przepis na surówkę z kabaczka krok po kroku
Kabaczek umyj, obierz ze skóry, przekrój i wydrąż pestki.
Następnie całość zetrzyj na tarce.
W miseczce zmieszaj jogurt z musztardą.
Koperek posiekaj i dodaj do jogurtu.
Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami.
Kabaczek odcedź z wody i wymieszaj z sosem.
- Surówka z czerwonej kapusty
- Surówka z marchewki
- Surówka z kapusty pekińskiej
- Surówka z kiszonej kapusty
- Surówka z młodej kapusty
- Surówka z selera
- Surówka colesław
- Surówka z marchewki i jabłka
- Surówka z kalarepy
- Surówka z buraków
- Surówka z cukini
- Surówka z selera naciowego
- Surówka z sałaty lodowej
- Surówka z białej kapusty coleslaw
- Surówka z pora i marchewki
- Surówka z białej kapusty z majonezem
- Surówka z kapusty białej
- Surówka z kiszonych ogórków
- Surówki obiadowe
Więcej informacji na temat surówki z kabaczka
Surówka z kabaczka to świetna opcja dla wszystkich, którzy kochają eksperymenty w kuchni. Choć niezwykle prosta smakuje po prostu wybornie. Można ją przygotować w kilka chwil z niewielu składników. Świetnie sprawdzi się szczególnie latem. Idealnie pasuje do dań mięsnych, ale również roślinnych. Choć najlepiej sprawdzi się do obiadu, to można wykorzystać ją również na grilla.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z kabaczka, by była niezwykle smaczna, a przy tym szybka i pyszna, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość robi się w kilka chwil, dlatego sprawdzi się dla wszystkich zapracowanych. Choć kabaczki zwykle kojarzą się z obróbką termiczną, to wcale nie trzeba ich gotować przed zjedzeniem. Dlatego wspaniale sprawdzą się właśnie w surówkach. Całość jest tak łatwa, że spokojnie poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Choć w przepisie kabaczki należy zetrzeć na tarce, to można oczywiście przygotować je również w odmienny sposób. Wystarczy pokroić je w plasterki, a efekt będzie równie pyszny.
Przepis na surówkę z kabaczka jest nie tylko bardzo prosty, ale też naprawdę smaczny. Będzie idealnym dodatkiem nie tylko do mięs. Kabaczki świetnie sprawdzają się na co dzień. To warzywo, które ma naprawdę wielki potencjał, zwłaszcza niepoddane obróbce termicznej, gdyż wtedy nie traci swoich właściwości. Kabaczek to inna nazwa dla cukinii. Przyjęło się, że cukinia to młodsza wersja tego warzywa z delikatnymi pestkami i skórką. Kabaczek jest bardziej dojrzały, a jego skórka bardziej zgrubiała, dlatego lepiej jest ją obrać. To warzywo jest wspaniałym źródłem witaminy C, która świetnie wpływa na zdrowie całego organizmu. Dostarcza również sporo witaminy A, a także cennych antyoksydantów. Dzięki czemu jej włączenie do codziennego menu ma dobry wpływ na zdrowie. Dodatkowo, to warzywo jest niezwykle lekkostrawne i niskokaloryczne.
Surówka z tego przepisu jest niezwykle szybka i prosta,. Ze względu na małą ilość potrzebnych składników jest również
tania,. Jednak wciąż pozostaje bardzo smaczna. To dobra opcja dla wszystkich lubiących nowoczesne połączenia smakowe. Ta pyszna sałatka to pomysł na idealny dodatek do dań głównych.
Alergeny w surówce z kabaczka
Lista alergenów dla surówki z kabaczka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
- Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze surówki z kabaczka
To zdrowa opcja na co dzień, w dodatku ma niski indeks glikemiczny.
Energia i białka
(183g)
Węglowodany
(183g)
Tłuszcze
(183g)
Witaminy
(183g)
Składniki mineralne
(183g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.