Kabaczek w occie

Opublikowano: 14.03.2022 r., 15:18 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
plastry kabaczka
Kabaczek w occie
Poznaj przepis na kabaczka w occie, który idealnie sprawdzi się na domowe, zimowe przetwory.
Przygotowanie 30 min
29 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 9 porcji
  • Kabaczek 3 sztuki (1000 g)
  • Ocet jabłkowy pół szklanki (120 ml)
  • Sól 1 łyżka (10 g)
  • Cukier 4 łyżki (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, czosnek, gorczyca, koper, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
duży garnek, słoiki

Przepis na kabaczka w occie krok po kroku

Do każdego słoika włóż kilka ziaren ziela angielskiego, liści laurowych, kopru.

Kabaczki umyj i pokrój plastry, włóż do słoików.

Do garnka wlej 4 szklanki wody, ocet, sól i cukier. Zagotuj.

Wlej do słoików, szczelnie zakręć i odstaw do zawekowania.

Jak oceniasz przepis na kabaczka w occie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,5% osób

Więcej informacji na temat kabaczka w occie

Kabaczek w occie do słoików to pomysł na pyszne, domowe przetwory na zimę, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu, kolacji, sałatek, czy kanapek. Co więcej, ich przygotowanie jest banalnie łatwe, a ten prosty przepis jest w zasięgu możliwości każdego. Jak zrobić kabaczki w occie, aby były dobre? Potrzebne Ci będą świeże kabaczki pokrojone w plastry oraz zalewa octowa przygotowana z wody, octu jabłkowego oraz przypraw. Najlepiej sprawdzą się ząbki czosnki, ziele angielskie, liście laurowe, świeży koper oraz ziarenka gorczycy, jednak w kwestii przypraw śmiało możesz eksperymentować i dopierać je do swoich preferencji. Jeśli na co dzień lubisz pikantne, wyraziste smaki, możesz dodać świeżą lub mieloną papryczkę chilli, ostatnio bardzo popularne staje się również dodawanie mieszanek przypraw do grilla do warzywnych przetworów. Tak naprawdę ogranicza Cię Twoja własna wyobraźnia. Aby przygotować kabaczki w occie wystarczy włożyć plastry warzywa i przyprawy do słoika i zalać je gorącą zalewą octową, przygotowana z wody, octu, soli oraz cukru. Koniecznie czytaj dalej aby poznać najlepszy przepis na kabaczki w occie, które będą pyszne, uniwersalne i nadadzą się na każdą okazję, jako dodatek do bardzo wielu dań. To świetny sposób na to, jak przedłużyć sezon na te pyszne i zdrowe warzywa w swoim domu.

Alergeny w kabaczku w occie

Lista alergenów dla kabaczka w occie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet jabłkowy
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

W przepisie na kabaczka w occie nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze kabaczka w occie

na 100g gotowej potrawy

Warto ograniczyć dodatek cukru, aby nie zwiększać indeksu glikemicznego przetworów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
29.85
29.85
Białko (g)
1.03
1.03
Fenyloalanina (mg)
0.03
0.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
6.16
6.16
Węglowodany przyswajalne (g)
5.30
5.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.85
0.85
Sacharoza (cukier) (g)
0.04
0.04
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.92
0.92
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
1.21
1.21
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
0.28
0.28
Tłuszcze nasycone (g)
0.20
0.20
Tłuszcze nienasycone (g)
0.09
0.09
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
8.55
8.55
Witamina B6 (mg)
0.14
0.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
15.30
15.30
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.10
0.10
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.04
Ryboflawina (mg)
0.08
0.08
Niacyna (mg)
0.38
0.38
Foliany (µg (mcg))
20.51
20.51
Beta karoten (µg (mcg))
102.56
102.56

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
339.01
339.01
Potas (mg)
230.70
230.70
Wapń (mg)
14.63
14.63
Fosfor (mg)
33.30
33.30
Magnez (mg)
15.91
15.91
Żelazo (mg)
0.34
0.34
Cynk (mg)
0.28
0.28
Miedź (mg)
0.04
0.04
Mangan (mg)
0.18
0.18
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kabaczka w occie 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kabaczka w occie

Koszt składników
18.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kabaczek
1000 g
3 sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 4
6.67
Za 1000 g
Ocet jabłkowy
120 ml
pół szklanki
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
3.36
Za 120 ml
Sól
10 g
1 łyżka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 10 g
Cukier
40 g
4 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Koszt składników
18.50