Przepis na ketchup z kabaczka krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, lodówka

Cukinię umyj i obierz ze skóry.

Pokrój w mniejsze kawałki cukinię i cebulę.

Posyp solą i odstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Odciśnij sok z cukinii i ugotuj na małym ogniu w garnku.

Dodaj cukier, przyprawy i koncentrat pomidorowy.

Dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 20 minut.

Zmiksuj całą masę do uzyskania jednolitej konsystencji i przełóż do wcześniej przygotowanych słoiczków.

ketchup w słoiczku, do około pomidorki
Ketchup z kabaczka
Koszt przygotowania dania
4.78 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
22 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
40

Ketchup z kabaczka - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ketchupie z kabaczka

Jeśli myślisz, że ketchup musi być tylko z pomidorów to jesteś w wielkim błędzie. Poznaj ketchup z kabaczka. Kto by pomyślał, że ketchup z dyni może być tak dobry i zdrowy. Ketchup, który możemy kupić w sklepie to produkt dość kontrowersyjny od dłuższego czasu. Ich skład bardzo często zostawia wiele do życzenia, zawierają dużo cukrów, a czasem nawet soli. Dlatego przedstawiam Wam przepis na ketchup z kabaczka, który możecie wykonać w domu w większych ilościach i przełożyć do słoików. Idealnie sprawdzi się na zimę jako dodatek do wielu dań. Warto postawić na wersję domową szczególnie dla dzieci, uwielbiają one ketchup jako dodatek do wszystkiego. Przygotowując wersję domową samodzielnie w swojej kuchni masz pewność co znajduję się w środku. A przepis jest bardzo prosty i pyszny, poznaj składniki.

Potrzebujesz tylko jednak dość duży kabaczek, cebulę, oliwę z oliwek i koncentrat pomidorowy.

Jak zrobić ketchup z kabaczka? Poznaj mój sprawdzony przepis.

Cukinię należy obrać ze skóry, umyć i pokroić na mniejsze kawałki, dodaj do niej cebule i posyp solą. Odstaw na kilka godzin do lodówki. Jeśli masz możliwość zostaw starte warzywa na całą noc. Cukinia wypuści charakterystyczny sok. Należy go odlać, a warzywo odcisnąć tak aby pozbyć się nadmiaru soku. Przełóż je do ganka, dodaj odrobine cukru, przyprawy i koncentrat pomidorowy.

Gotuj całość rzez około 20 minut, cały czas mieszając.

Cukinia powinna się rozpaść, a konsystencja zrobić się delikatna i kremowa.

Teraz należy zmiksować całość tak aby uzyskać jednolitą konsystencję bez grudek. Domowy ketchup z kabaczka możesz użyć od razu lub zrobić zapasy na zimę, przekładając go do wcześniej przygotowanych słoiczków lub jednego większego słoika.

Powinny być one odpowiednio przygotowane czyli wyparzone, wtedy masz gwarancję, że przetwory się nie zepsują. Ketchup z łatwością możesz przechowywać i może on posłużyć na później dlatego zachęcam do zrobienia jednocześnie większej porcji.

Zachęcam Was do zrobienia domowego ketchupu z kabaczka, idealnie sprawdzi się jako dodatek do Twoich ulubionych dań.

Wartości odżywcze ketchupu z kabaczka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kalorie)
37.88 kcal
22.73 kcal
Białko
1.37 g
0.82 g
Fenyloalanina
0.04 mg
0.02 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany w ketchupie z kabaczka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany
4.99 g
3.00 g
Węglowodany przyswajalne
3.71 g
2.23 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.28 g
0.77 g
Sacharoza (cukier)
0.06 g
0.03 g
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Glukoza
1.18 g
0.71 g
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Fruktoza
1.42 g
0.85 g
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Skrobia
0.01 g
0.01 g
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Laktoza
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz
1.83 g
1.10 g
Tłuszcze nasycone
0.45 g
0.27 g
Tłuszcze nienasycone
1.38 g
0.83 g
Tłuszcze jednonasycone
1.14 g
0.68 g
Tłuszcze wielonasycone
0.24 g
0.15 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na ketchup z kabaczka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina A
12.37 µg (mcg)
7.42 µg (mcg)
Witamina B6
0.16 mg
0.09 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
16.26 mg
9.75 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.32 mg
0.19 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.03 mg
Ryboflawina
0.08 mg
0.05 mg
Niacyna
0.55 mg
0.33 mg
Foliany
22.12 µg (mcg)
13.27 µg (mcg)
Beta karoten
147.91 µg (mcg)
88.74 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ketchup z kabaczka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód
10.43 mg
6.26 mg
Potas
285.40 mg
171.24 mg
Wapń
18.08 mg
10.85 mg
Fosfor
38.80 mg
23.28 mg
Magnez
17.97 mg
10.78 mg
Żelazo
0.51 mg
0.31 mg
Cynk
0.31 mg
0.19 mg
Miedź
0.07 mg
0.04 mg
Mangan
0.16 mg
0.09 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ketchupu z kabaczka 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ketchupie z kabaczka

Lista alergenów dla ketchupu z kabaczka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ketchup z kabaczka

Cena przygotowania ketchupu z kabaczka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kabaczek
500 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koncentrat pomidorowy
40 g
4 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 40 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
28.50
Jak oceniasz przepis na ketchup z kabaczka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób